Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un nou tractament permet el trasplantament de ronyó en pacients inoperables
  • CA

La Unitat de Trasplantament Renal de l’Hospital Vall d’Hebron ha provat un nou tractament que permet el trasplantament de ronyó en pacients que eren inoperables. Gràcies a un nou fàrmac, anomenat imlifidasa, s’elimina els anticossos en sang de pacients que tenen el sistema immunitari molt activat. D’aquesta s’evita el rebuig immediat del ronyó trasplantat.

“És una nova eina que permet donar accés al trasplantament als malalts que porten molts anys en llista d’espera”, ha explicat el cap de la Unitat de Trasplantament Renal del centre, Francesc Moreso. El cap de Nefrologia i Trasplantament Renal de la Vall d’Hebron, Oriol Bestard, ha especificat que al voltant d’un 10 i un 15% de les 1.000 persones aproximadament en llista d’espera tenen un sistema immunitari hiperactivat.

Tractament amb efecte immediat

El tractament es duu a terme per via endovenosa i és efectiu al cap d’una hora des de que es pren. Passat aquest temps el pacient pot anar a quiròfan i ser trasplantat sense tenir anticossos contra el donant. “L’efecte és immediat i dura al voltant de 5 o 6 dies“, ha detallat Bestard.

L’efecte immediat és el que el diferencia d’altres tractaments immunosupressors. “L’avantatge d’aquest medicament és que en poc temps es trenquen tots els anticossos, tant els bons com els dolents. Les altres tècniques això no ho aconsegueixen”, ha indicat Moreso. El fàrmac, però, només es pot administrar una o dues vegades ja que “l’organisme se sensibilitza contra aquesta molècula”, ha informat el cap de Nefrologia i Trasplantament Renal.

Una màquina de diàlisi de l'Hospital Vall d'Hebron / Maria Asmarat / ACN
Una màquina de diàlisi de l’Hospital Vall d’Hebron / Maria Asmarat / ACN

“Tinc una nova vida”, diu el primer pacient que ha rebut el tractament

El centre hospitalari de la Vall d’Hebron ha sigut el primer d’Europa en incloure pacients a l’estudi. En concret, ha estat el Miguel Angel, un home de 54 anys que en portava 38 en diàlisi després de dos intents de trasplantament sense èxit. Ara fa tres mesos que va rebre el tractament amb la imlifidasa i va poder-se operar.

En Miguel Ángel havia de fer-se diàlisi tres dies a la setmana durant cinc hores. Ara, “té una vida nova, sense diàlisi i amb llibertat”, ha assegurat. “És un bri d’esperança per persones com jo”, ha afegit el pacient.

El fàrmac ja ha sigut autoritzat per l’Agència Europea del Medicament, però falta un últim estudi abans que arribi al mercat. En aquest hi participaran 50 pacients més. A l’Estat, també hi col·laboren l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Universitario 12 de Octubre de Madrid.

El Miguel Angel, primer pacient en rebre el nou fàrmac; i el cap de Nefrologia i Transplantament Renal de la Vall d'Hebron, Oriol Bestard / Maria Asmarat / ACN
El Miguel Angel, primer pacient en rebre el nou fàrmac; i el cap de Nefrologia i Transplantament Renal de la Vall d’Hebron, Oriol Bestard / Maria Asmarat / ACN
Més notícies
El 30% dels barcelonins ja tenen la tercea dosi de la vacuna ACN
Crida de Salut als joves d’entre 17 i 20 anys perquè es posin aquesta vacuna
Notícia: Crida de Salut als joves d’entre 17 i 20 anys perquè es posin aquesta vacuna
Comparteix
Molts joves que s'havien d'immunitzar contra la meningits entre 2020 i 2021 ho han retardat per la pandèmia
Primer transplantament de cor, fetge i ronyó a una nena amb una malaltia ultrarara
Notícia: Primer transplantament de cor, fetge i ronyó a una nena amb una malaltia ultrarara
Comparteix
La intervencó, pionera a l'Estat, es va dur a terme a l'hospital de la Vall d'Hebron
L'Institut del Cor QuirónSalud Teknon té un equip especialitzat de cardiòlegs i cirurgians cardíacs sempre preparat per intervenir pacients urgents / QuirónSalud Teknon
Cinc hospitals catalans de Quirónsalud es situen entre els millors del món
Notícia: Cinc hospitals catalans de Quirónsalud es situen entre els millors del món
Comparteix
La revista 'Newsweek' els incorpora dins del seu prestigiós rànquing anual dels centres més destacats
Veïns al barri del Besòs i el Maresme / Laura Guerrero
Nivells alarmants de mala salut en infants de llars en risc de desnonament
Notícia: Nivells alarmants de mala salut en infants de llars en risc de desnonament
Comparteix
L'Agència de Salut avisa de la major incidència de malalties en menors que afronten amb la seva família el risc de perdre la casa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa