Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Trasplantats per primer cop els ronyons d’un donant mort a dos nens bessons

Barcelona ha estat l’escenari d’una intervenció renal pionera a l’Estat. Els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic han aconseguit trasplantar amb èxit els dos ronyons d’un mateix donant a dues persones diferents, concretament dos germans d’11 anys que són bessons idèntics. Evolucionen favorablement tots dos i només cal que es visitin al seu CAP per al seguiment postoperatori.

La fita l’ha assolida un equip de nefròlegs i cirurgians dels dos centres. Els pacients tenien una poliquistosi renal autosòmica de naixement, és a dir, que se’ls formaven quists als ronyons i els òrgans s’anaven atrofiant. Haurien acabat perdent la capacitat de filtrar la sang, pel que només podien sobreviure amb un trasplantament. La primera opció que els van oferir va ser rebre un ronyó d’un familiar viu, com es fa en la majoria de casos, perquè una persona adulta pot seguir fent vida gairebé normal amb un ronyó sempre que segueixi uns hàbits saludables estrictes.

Però només la mare era compatible, el que abocava la família a un dilema ètic irresoluble per haver de triar un dels dos infants com a beneficiari quan la gravetat era idèntica en els dos casos. “No hi havia cap criteri objectiu que ens indiqués que un requeria el trasplantament de manera més urgent que l’altre”, apunta Álvaro Madrid, cap del Servei de Nefrologia de Sant Joan de Déu, en declaracions recollides per l’ACN. Aquests problemes d’incompatibilitat van portar els experts a descartar la via tradicional i va obrir l’alternativa d’un donant mort.

Els dos nens van quedar inscrits a la llista d’espera oficial, que gestiona l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). L’aparició d’un donant compatible que havia perdut la vida i l’autorització generosa dels seus familiars va permetre realitzar el trasplantament a les poques hores. Durant l’hospitalització, simultània dels dos bessons en tot moment, van sorgir complicacions però les van poder superar i ara tenen bones perspectives de recuperació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa