Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La brutícia s’enquista: el nou servei de neteja no dona els fruits esperats
  • CA

La neteja s’ha convertit en un dels grans cavalls de batalla d’aquest mandat a Barcelona. Els problemes amb l’acumulació de brutícia s’han replicat en moltes zones de la capital catalana en els darrers temps i ha estat un dels principals arguments que ha utilitzat l’oposició per posar contra les cordes l’executiu liderat per Ada Colau. Amb l’objectiu d’evitar que es poguessin repetir les imatges de contenidors desbordats i brossa escampada per terra, el consistori va començar a desplegar el passat mes de març el nou contracte de neteja municipal, una mesura que havia de servir per posar fil a l’agulla amb la problemàtica.

La posada en marxa del flamant servei es va dividir en dues fases diferents, fet que només va fer que esperonar les crítiques dels veïns d’aquelles zones de la ciutat on el canvi de contracte es va fer esperar més del previst. Aquesta segona tongada del desplegament del sistema va arrencar el setembre passat en els cinc districtes de la capital catalana on encara no s’havia aplicat: Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Gairebé tres mesos després de l’inici d’aquesta segona fase, la situació continua sent força preocupant en molts barris de la capital catalana. Un equip del TOT Barcelona ha pogut comprovar com el desplegament del nou contracte de neteja no només no ha resolt encara els problemes amb la brutícia que pateixen moltes zones de la ciutat, sinó que en alguns casos fins i tot els ha aguditzat.

El Baix Guinardó, un dels que ha notat més brutícia

Un exemple és el barri del Baix Guinardó (districte d’Horta-Guinardó). Des de l’Associació de Veïns del Baix Guinardó alerten que arran de la nova contracta falten contenidors. Les conseqüències, diuen, són haver de conviure amb més brutícia que abans: “Això suposa que quedin bosses d’escombraries als voltants dels contenidors i també en les papereres”. Aquesta realitat es pot veure amb intensitat als carrers de les Camèlies, de Los Castillejos i de l’Alcalde de Móstoles. “És un problema que teníem abans, però en les darreres setmanes ha empitjorat”, apunta.

Contenidors desbordats de brossa al Baix Guinardó / Cedida
Contenidors desbordats de brossa al Baix Guinardó / Cedida

Per tal d’esmenar aquesta situació, insisteixen, els serveis de neteja haurien de passar més sovint a recollir la brossa dels contenidors, sobretot als carrers que aglutinen comerços. En aquest sentit, consideren que hi ha menys freqüència que abans del desplegament de la nova contracta.

Contenidors plens i incivisme a la Sagrera i el Poble-sec

El problema de l’acumulació de brossa també es vivia fa unes setmanes al barri de la Sagrera (districte de Sant Andreu). Des de l’Associació de Veïns de la Sagrera van afirmar llavors que desconeixen quina era la causa, però el que sí que sabien amb seguretat és que a les 12 hores hi havia contenidors que ja estaven “gairebé plens”. Davant d’aquesta situació, els veïns van traslladar les seves queixes al Consell del barri de la Sagrera. Les seves reivindicacions van arribar a bon port, ja que, tal com reconeixen ara, la situació ha millorat força. El que no ha canviat, però, són les actituds incíviques de veïns que no llencen bé la brossa.

En una situació semblant es troba actualment el Poble-sec, un altre dels barris on s’ha desplegat recentment el nou servei de neteja. “Els primers dies van ser un desastre. A poc a poc s’ha anat corregint la situació, però encara hi ha molt marge de millora”, assegura Sergi Gázquez, president de l’Associació de Veïns del Poble-sec. Malgrat reconèixer que hi ha hagut un reforç extraordinari del servei per part del consistori, Gázquez remarca que el vot de confiança que donen a l’executiu no és “indefinit” i confia que s’apliquin les mesures necessàries per solucionar les deficiències detectades.

Pel que fa a l’incivisme, des de l’Associació de Veïns del Poble-sec alerten que encara es tracta d’una problemàtica molt present al barri, sobretot a la zona més pròxima als locals d’oci nocturn. “Aquí continuem rebent queixes per les restes dels botellots, els excrements de gossos i les bosses acumulades fora dels contenidors. En aquest sentit, no hem notat canvis”, lamenta Gázquez.

Canvis d’ubicació i èxit del model porta a porta a Sarrià

El canvi de contracte de neteja ha deixat una barreja de sensacions a Sarrià. El veïnat d’aquest barri barceloní ha vist com el desplegament del servei s’ha traduït en imatges de contenidors desbordats amb bosses de brossa acumulades a terra, però a la vegada celebra el disseny dels nous recipients, que milloren les prestacions dels antics. Amb tot, els ciutadans han detectat una reducció preocupant en el nombre de contenidors en certs punts de Sarrià. “Hem rebut moltes queixes per la distribució dels contenidors. Molta gent no sap on són els nous i acaben deixant les bosses on estaven ubicats abans”, explica Eva Ceano, presidenta de l’Associació de Veïns de Sarrià.

Ceano alerta que des de l’agrupació també han detectat recentment un rebrot de l’incivisme i es mostra convençuda que el sistema porta a porta és la millor opció sobre la taula per garantir un reciclatge real a la ciutat. De fet, la presidenta assegura que el sistema està funcionant molt bé a Sarrià i assegura que ja estan treballant amb el consistori en aquells “punts negres” de la zona on encara està costant la seva implementació.

Per part seva, fonts municipals justifiquen la situació al·legant que el desplegament de la nova contracta s’ha fet de manera gradual, “incorporant nou personal i nous contenidors”, i escoltant les reivindicacions del veïnat. “Durant aquest desplegament, s’han detectat desajustos puntuals en la prestació dels serveis i s’han fet totes les modificacions necessàries per revertir-los en brevetat més grossa possible”, asseguren. Pel que fa als contenidors, apunten que en els darrers mesos s’ha reforçat el servei de buidatge en la recollida selectiva. A més, subratllen que algunes peticions de la ciutadania són “sobre la nova agrupació dels contenidors”, la qual cosa, insisteixen, “és diferent de què hi hagi problemes de neteja”.

El problema de la neteja ha empitjorat a Torre Baró

L’estat de la brutícia també el va poder comprovar un equip del TOT Barcelona en moure’s pel barri de Torre Baró (districte de Nou Barris). Durant només 15 minuts circulant en cotxe va veure per terra diverses bosses de brossa, pneumàtics i vidres, un carro de la compra tirat a la muntanya, un sofà enmig del carrer i terra en diverses parts de la calçada, entre altres. Els guies van ser membres de l’Associació de Veïns de Torre Baró. Una d’elles era la secretària de l’entitat veïnal, Valeria Ortiz, que lamentava aquesta situació: “Hi ha galledes d’aigua de veïns que surten a netejar els seus carrers. T’acostumes a veure com els veïns fan les tasques de neteja”.

El president de l’Associació de Veïns de Torre Baró, José Antonio Martínez, assegurava des de l’interior del cotxe que el problema de la brutícia ve de fa temps i que havia empitjorat amb la nova contracta de neteja, que va començar a desplegar-se a Nou Barris el passat setembre. “Abans ja teníem un problema perquè aquí hi ha pocs contenidors, però amb la nova contracta es passen a buidar amb menys freqüència. No passen cada dia”, indica Martínez.

Durant el mes que ha passat des que es va produir aquella visita, la situació ha anat a pitjor. Així ho assegura Martínez, qui alhora diu que s’han retirat els contenidors vells i que “estan trigant molt” a portar els nous. “Hi ha zones que no en tindran fins que no arribin”, recorda.

Brossa al costat d'un contenidor de reciclatge de Torre Baró / Jordi Play
Brossa al costat d’un contenidor de reciclatge de Torre Baró / Jordi Play

Des del barri veí de Torre Baró, Ciutat Meridiana, una integrant de la Taula de Neteja de Ciutat Meridiana, Eva Tolosa, va alertar el passat octubre que la neteja també havia empitjorat als seus carrers. “Si es va prometre que es reforçaria el personal de neteja, el que ara no poden fer és retallar-lo”, es queixava. Una altra membre de la plataforma, Maite Gálvez, detallava la caiguda del servei amb exemples concrets: “Hem passat de tenir cinc equips d’entre tres i quatre persones a tenir-ne tres d’entre dues i tres persones. A més, també han tret papereres”.

El punt de vista del president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, era diferent. Considerava que la situació de la neteja “està fatal”, però no creia que la causa fos que es destinessin menys recursos que abans, sinó la falta de civisme de la gent. “Des que vaig arribar al barri fa 50 anys que hi ha un problema de brutícia. S’haurien de fer més campanyes de sensibilització”, reclamava.

Acumulació de brossa i problemes amb els senglars

L’acumulació de brossa també ha despertat la preocupació dels veïns dels barris de muntanya de Barcelona. La pronunciada sequera que ha caracteritzat els darrers anys i els efectes de les onades de calor que han assotat la capital catalana durant tota aquesta temporada estival han complicat la convivència entre els habitants de zones com Vallvidrera, Mas Sauró o Can Rectoret i els porcs senglars, que a falta d’un altre tipus d’aliment al seu abast han convertit les escombraries en una de les seves principals fonts d’alimentació. Les imatges de contenidors i papereres bolcats amb tots els residus escampats per terra han estat una constant durant el passat estiu i han portat molts veïns a moure fitxa per reclamar mesures que permetin evitar episodis com aquests.

Contenidors amb les tapes rebentades al barri de Can Rectoret / Lluita Rectoret
Contenidors amb les tapes rebentades al barri de Can Rectoret / Lluita Rectoret

És el cas de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera, que des del passat estiu demana al consistori barceloní que modifiqui els horaris de recollida de la brossa de les papereres del barri perquè aquestes no arribin tan plenes al vespre, quan els senglars s’apoderen dels carrers i les tomben, escampant el seu contingut. Per la seva banda, l’Associació de Veïns del Mas Sauró, una zona de la Serra de Collserola que agrupa gairebé mig miler d’habitants, va més enllà i demana que desapareguin les papereres del barri i que s’ampliïn el nombre de contenidors destinats a restes vegetals, que s’han reduït a la meitat a la zona.

Per part seva, fonts municipals defensen que amb la nova contracta s’han desplegat 25 brigades de barri, que fan “tasques de neteja específiques”. Algunes d’elles diuen que, precisament, treballen als barris del Poble-Sec, Ciutat Meridiana, la Sagrera, Sants i Sarrià, entre altres. Pel que fa a l’incivisme, indiquen que el consistori també està actuant. “També es porta a terme una acció de detecció d’incomplidors i propostes de denúncia en les zones on ja s’ha realitzat la campanya d’informació sobre la gestió correcta dels residus als comerços”, especifiquen.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ForaColau a novembre 27, 2022 | 23:57
    ForaColau novembre 27, 2022 | 23:57
    Aqui a vallcarca ens han deixat sense contenidors aquests porcs
  2. Icona del comentari de: fat boy a novembre 28, 2022 | 07:00
    fat boy novembre 28, 2022 | 07:00
    Si posessin muls amb cabassos a l'esquena per recollir les escombraries ja no caldria anar de vacances exotiques a la Casbah d'Alger i potser encara estaria mes net que no pas ara.
  3. Icona del comentari de: Albert Berrio a novembre 28, 2022 | 09:00
    Albert Berrio novembre 28, 2022 | 09:00
    La causa principal de la brutícia a Barcelona són l'incivisme i, sobretot, la pobresa. Cal actuar sobre els col.lectius que la practiquen i la pateixen.
  4. Icona del comentari de: Cristina S. a novembre 28, 2022 | 10:59
    Cristina S. novembre 28, 2022 | 10:59
    No dieu res de l'Eixample que, pel que acabo de llegir, no es diferencia gaire de la situació d'altres barris: contenidors desbordats, fulles per tot arreu i brutícia generalitzada!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa