Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Contenidors desbordats i veïns netejant carrers: la brutícia castiga Nou Barris
  • CA

Moure’s pel barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris, suposa confirmar que hi ha zones de Barcelona més oblidades que altres, i un dels aspectes en els quals es veu és la neteja. Un equip del TOT Barcelona fa només 15 minuts que circula en cotxe pel barri i ja ha vist per terra diverses bosses de brossa, pneumàtics i vidres, un carro de la compra tirat a la muntanya, un sofà enmig del carrer i terra en diverses parts de la calçada, entre altres. Els guies són membres de l’Associació de Veïns de Torre Baró. Una d’elles és la secretària de l’entitat veïnal, Valeria Ortiz, que lamenta aquesta situació:  “Mireu, hi ha galledes d’aigua de veïns que surten a netejar els seus carrers. T’acostumes a veure com els veïns fan les tasques de neteja”.

El president de l’Associació de Veïns de Torre Baró, José Antonio Martínez, assegura des de l’interior del cotxe que el problema de la brutícia ve de fa temps i que ha empitjorat amb la nova contracta de neteja, que va començar a desplegar-se a Nou Barris aquest setembre. “Abans ja teníem un problema perquè aquí hi ha pocs contenidors, però amb la nova contracta es passen a buidar amb menys freqüència. No passen cada dia”, indica Martínez.

“Segur que a la plaça de Catalunya recullen la brossa constantment”

Aquesta situació la confirma Ortiz, qui diu que l’equip de neteja del barri és ara de menys persones que abans. Per provar les seves paraules ensenya unes fotos, fetes fa tres setmanes, en les quals es veuen contenidors a vessar de residus i envoltats de brossa que ocupa una bona part del terra. “Queden molt plens perquè triguen a passar a buidar-los, i llavors la gent va apilant les bosses. Després els porcs senglars les tiren a terra i així es queda”. I afegeix: “Segur que a la plaça de Catalunya recullen la brossa constantment. Ens trobem davant de les desigualtats de sempre”. 

Un veí ensenya contenidors del barri que estan deteriorats / Jordi Play
Una veïna tira la brossa en contenidors de Torre Baró, força deteriorats / Jordi Play

Una altra de les realitats que els veïns insisteixen a ensenyar durant aquest recorregut són els pocs contenidors que hi ha. Això s’evidencia sobretot a la part sud del barri, on estan repartits en diferents punts, separats per aproximadament una distància mitjana de 600 metres i, en general, situats en carrers amb força inclinació. Pel que fa al seu estat, també s’evidencia cert abandonament administratiu. Tal com assenyala Ortiz, alguns dels darrers que s’han portat al barri presenten un alt nivell de deteriorament, que seria impossible veure en districtes com l’Eixample o Sarrià-Sant Gervasi.

L’abandonament que consideren aquests veïns que pateix Torre Baró també s’evidencia amb el fet que té pocs contenidors de reciclatge, que va mostrant Ortiz mentre condueix. Aquesta deficiència fa que reciclar sigui molt difícil per als veïns que viuen lluny d’aquests contenidors, especialment per a la gent gran amb dificultats per moure’s o persones que no sempre tenen temps de desplaçar-se. “Ens tenen abandonats, Torre Baró continua sent Barcelona”, insisteix Ortiz mentre circula per una muntanya que té com a teló de fons edificis emblemàtics de Barcelona, com la Torre Glòries, la Torre Mapfre o l’Hotel W. 

Fonts municipals defensen que el desplegament de la nova contracta s’ha fet de “manera gradual”

En preguntar a l’Ajuntament si té constància que, tal com avisen els veïns de Torre Baró, el barri està més brut des que es va desplegar la nova contracta de neteja, defensa que aquest desplegament s’està fent de manera gradual. “Durant setmanes es va incorporant el nou personal, tots els vehicles i nous contenidors. Aquest procés pot provocar alguns desajustos puntuals que es resolen a mesura que es detecten”, recalquen. En el cas de barris com Torre i Baró i Ciutat Meridiana, amb “un urbanisme i una orografia complexa”, concreten que “quan s’han detectat desajustos puntuals en la prestació dels serveis s’han fet totes les modificacions necessàries”.

Bosses de brossa al costat de dos contenidors / Jordi Play
Bosses de brossa al costat de dos contenidors / Jordi Play

Per part seva, des del barri veí de Torre Baró, Ciutat Meridiana, una integrant de la Taula de Neteja de Ciutat Meridiana, Eva Tolosa, alerta que la neteja també ha empitjorat als seus carrers amb la nova contracta. “Si es va prometre que es reforçaria el personal de neteja, el que ara no poden fer és retallar-lo”, es queixa. Una altra membre de la plataforma, Maite Gálvez, detalla la caiguda del servei amb exemples concrets: “Hem passat de tenir cinc equips d’entre tres i quatre persones a tenir-ne tres d’entre dues i tres persones. A més, també han tret papereres”. Davant d’aquestes deficiències, però, vol remarcar que no culpa els treballadors. “No em queixo d’ells perquè fan el que poden amb menys temps i més precarietat i, per postres, amb els veïns emprenyats”, reconeix. 

El punt de vista del president de l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo, és diferent. Considera que la situació de la neteja “està fatal”, però no creu que la causa sigui si aquests moments es destinen menys recursos que abans, sinó la falta de civisme de la gent. Al seu parer, aquesta actitud no només es percep a Ciutat Meridiana, també a llocs clau de la ciutat com la plaça de Catalunya, però allà “es neteja tota l’estona”. “Des que vaig arribar al barri fa 50 anys que hi ha un problema de brutícia. S’haurien de fer més campanyes de sensibilització”, reclama. 

De fet, el comportament dels veïns és una de les qüestions en les quals treballarà la nova contracta de neteja. Tal com apunten fonts municipals, es vol fomentar la “corresponsabilitat ciutadana” amb un equip d’informadors que es dirigiran a veïns i comerços, esperant que la unió entre ells i els serveis de neteja millori la situació.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Cal dir-ho a octubre 21, 2022 | 11:19
    Cal dir-ho octubre 21, 2022 | 11:19
    Si feu fa recollida "selectiva" de les deixalles produïdes a casa, és a dir principalment destriar plàstics, papers (i cartrons), matèria orgànica de la resta, aleshores allò que no es pot reciclar i va dins del contenidor gris, us n'adonareu que precisament la bossa de les deixalles que s'han d'introduir dins del contenidor de color GRIS és, en general, el de menys contingut. Aleshores algunes coses fan arrufar el nas : Perquè el contenidor gris sempre és el més gran ? Perquè al voltant del contenidor gris sempre hi ha bosses de mida més o menys gran ? No costa gaire de capir-ho i de saber-ho, encara hi ha molta de gent que recull les deixalles com es feia als anys 1970 i 1980. No s'hi val a auto-enganyar-nos ni a guaitar cap un altre cantó.
  2. Icona del comentari de: Orografia a octubre 21, 2022 | 11:42
    Orografia octubre 21, 2022 | 11:42
    "Situats en carrers amb força inclinació" Els carrers d'aquesta mena de barris del municipi de Barcelona solen ésser amb "molta inclinació". El motiu és ben clar, per sentit comú, històricament mai trobareu cap assentament humà amb tantes inclinacions, encara menys al "pla" de Barcelona. Ara estem parlant del resultat del que es va fer durant els anys 60, 70... s'hi van assentar pobladors nouvinguts que es feien els seus habitatges en terrenys que per la seva inclinació no eren zones gens còmodes per a viure-hi ni per accedir-hi, aquests habitatges solen ésser d'auto-construcció en àrees més o menys perifèriques, les famílies se'ls feien els cap de setmana o quan podien... Ara al segle XXI son autèntics "barris" però com que no han estat gens planificats ni construïts en condicions "normals" des del seu origen no tenien ni serveis ini carrers més o menys plans (cosa impossible degut a l'orografia), ni places, ni transports, ni equipaments, ni... ara ( de fa més de 30 anys ) encara costa (cost econòmic per habitant, la pròpia "inclinació", manca d'espais plans...) i no s'ha aconseguit d'integrar-los plenament a la resta del municipi de Barcelona : La qüestió és que se n'ha de fer d'aquestes zones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa