Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Moviments socials de Barcelona veten un activista per abusos sexuals

La reiteració en les violències sexuals que ha comès un activista social l’han acabat valent una campanya pública per avisar del seu perill vers les dones d’espais okupes i moviments de militància d’esquerres. Es tracta de J.M., un home que ha format part d’iniciatives com Street Medics Barcelona fins que s’ha destapat un historial de situacions que el vinculen a assetjament, maltractament psicològic i abús sexual. Així, recentment ha estat expulsat del grup barceloní de sanitaris voluntaris i s’ha fet públic un comunicat en què una membre del col·lectiu avisa als moviments socials del comportament d’aquest home. J.M. ha optat per escriure un text que ha fet arribar a col·lectius que l’han envoltat els últims texts. En aquest text accepta els fets, es reconeix incapaç, ara per ara, de formar part d’espais de militància i explica que està intentant corregir la seva conducta.

L’home, a més d’haver participat en iniciatives com l’acampada universitària la passada tardor i haver estat detingut en el tall de la Meridiana, ha viscut darrerament en una casa okupa de Sant Cugat on també s’hauria produït un cas d’abusos sexuals, i d’on també el van acabar expulsant. La membre d’Street Medics Barcelona que ha fet pública la situació ha tingut coneixement d’aquest últim fet, també, i ha afegit que “altres dones de l’entorn dels moviments socials de Barcelona han viscut malestar en les relacions” amb l’activista. Per això, el text acaba demanant: “El grup de dones que hem gestionat la situació fem una crida a Sant Cugat i als moviments socials en general a tenir en compte la situació, acompanyar les agredides i vetllar perquè en J.M. no pugui tornar a destrossar espais col·lectius”. De fet, segons s’ha compartit a xarxes, en el seu passat a Madrid, el mateix protagonista havia acabat denunciat públicament per col·lectius socials de la capital de l’Estat per actituds masclistes.

L’agressor, en aquest cas, ha respost amb un document en què dona el seu punt de vista i del qual ha certificat que ell n’és l’autor a aquest diari. “Escric jo mateix sobre mi […] amb la intenció de sanar-me per a deixar d’agredir a les dones amb les quals em relaciono”, comença el text. En l’escrit, reconeix haver caigut en pràctiques de “masclisme extrem” en el passat i d’haver tingut una història personal “minada” per les seves “agressions”. Afegeix que “una nit de festa amb molt d’alcohol vaig agredir sexualment a una companya de la casa” que ocupava en aquell moment.

“Soc conscient que la militància és un exercici que ha d’anar acompanyat de responsabilitats que no acabo de tenir i que no sóc legítim per formar part de cap moviment que pretengui lluitar abanderant uns valors que no recullo fins que pugui demostrar el contrari”, escri. Per últim, destaca que tot i la seva voluntat per refer-se, ha estat envoltat de persones que li assenyalaven les seves violències mentre ells n’exercien d’altres. Així, anima al fet que es denunciïn i es treballi contra totes les violències sexuals que es produeixen en els espais dels quals ells n’ha format part. Per últim, detalla que ara està visitant un espai d’assistència psicològica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa