Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana desallotja l’acampada de plaça Universitat

Després de vint dies, la plaça Universitat ha quedat desallotjada d’acampats en un quart d’hora. Ha passat poc després de la una de la matinada d’aquest dimecres. Hi ha hagut almenys dues detencions, segons s’ha vist en el moment de l’operació. Ara, desfet el seu campament base, els joves debaten com seguir la reivindicació els pròxims dies. 

[r:1]

Pel que fa a l’actuació, la plaça s’ha buidat en quinze minuts. Els acampats han quedat desplaçats cap a la banda pròxima al carrer Pelai amb empentes. L’accés al centre de la zona ha quedat bloquejat per una línia d’antiavalots de la Guàrdia Urbana que han controlat a qui es permetia entrar. 

L’operació ha sigut molt ràpida. Hi ha hagut alguna càrrega en els punts en què els acampats s’hi han resistit lleugerament. Els enfrontaments han començat quan la Guàrdia Urbana ha fet una línia i ha començat a avançar des del mig de la plaça. Els acampats demanaven 10 minuts per recollir, però els urbans no tenien, almenys en aquell moment, cap voluntat de fer concessions.

Abans de dos quarts de dues, els serveis de neteja de l’Ajuntament ja han començat les tasques de neteja. Mentrestant, el responsable del dispositiu de la Guàrdia Urbana ha detallat que tots els objectes trobats a la plaça s’estan precintant i guardant en bosses. A comptagotes, quan la tensió ha estat rebaixada, la policia barcelonina ha permès entrar alguns dels joves per recuperar material de valor, com dispositius electrònics o menjar acumulat durant els darrers dies. 

Agents de la Guàrdia Urbana detenint un dels acampats de la plaça Universitat durant el desallotjament / Jordi Borràs

Agents de la Guàrdia Urbana detenint un dels acampats de la plaça Universitat durant el desallotjament / Jordi Borràs

Mentre la Guàrdia Urbana actuava al centre de Barcelona, diversos furgons de la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra s’ho miraven a distància, per si calia actuar. Un cop passades les eleccions del 10N i el judici al president de la Generalitat, Quim Torra, la Generalitat i l’Ajuntament –amb peticions dels comerciants des de feia dies– han decidit actuar, ja que la Gran Via estava tallada al pas de vehicles des de feia tres setmanes. Queda clar que s’ha volgut que la policia barcelonina hi tingués un paper actiu i protagonista. I la policia de la Generalitat, en aquest cas, només ha fet de suport.

La policia barcelonina ha desmuntat les tendes, en alguns casos utilitzant tenalles / Jordi Borràs

La policia barcelonina desmuntant les tendes, en alguns casos utilitzant tenalles / Jordi Borràs

En vista del desplegament policial conjunt, i després d’haver patit baixes progressives els últims dies, els joves han decidit no fer cap mena d’enfrontament contra els cossos de seguretat. Algunes de les protestes dels estudiants s’han centrat a reclamar una correcta identificació dels agents que intervenien. En aquest sentit, el Centre Irídia ha denunciat que s’estaven vulnerant aquesta obligació policial. “Sol·licitem que vagin identificats per davant i per darrere, de manera visible i clara”, ha expressat l’entitat de defensa dels drets humans. 

El passat dissabte, els Mossos d’Esquadra va identificar 117 persones que dormien a la plaça. Quatre dies després, la Guàrdia Urbana ha actuat finalment per buidar la plaça de les tendes de campanya instal·lades. Els joves, però, no acaben de donar-se per vençuts. Una de les portaveus de l’acampada, la Maria, ha apuntat que “encara està per decidir” com s’actuarà pròximament. A més, ha criticat “la violència exercida per la Guàrdia Urbana”, en referència a les càrregues que s’han produït. 

Assemblea per decidir què fan pròximament els desallotjats, al centre de la plaça Catalunya / D.C.

Assemblea per decidir què fan pròximament els desallotjats, al centre de la plaça Catalunya / D.C.

Després d’haver recollit una part del menjar i les estris que tenien a l’acampada, una cinquantena de persones ha empaquetat tot el que tenien i s’han desplaçat fins a la plaça Catalunya. Allà s’ha iniciat una assemblea per tractar dos temes amb urgència. El primer, com es donarà suport a les persones detingudes –almenys una d’elles té antecedents policials–. La segona, quina és l’acció més adequada a dur a terme a partir d’ara pels seus interessos. El debat l’han pogut iniciar tranquil·lament al centre de la plaça. Mentrestant, la policia barcelonina i els serveis de neteja acabaven de restablir la màxima apariència de normalitat a la plaça Universitat. Eren les tres de la matinada. 

Més notícies

El desallotjament de l’acampada, en imatges

Notícia: El desallotjament de l’acampada, en imatges
Comparteix
La Guàrdia Urbana dissol la protesta després de 20 dies de protesta contra la sentència
Notícia: El desallotjament de l’acampada, en imatges - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: pep a novembre 20, 2019 | 07:21
  pep novembre 20, 2019 | 07:21
  Gracies Ada Colau, la representant de l IBEX i plebeya de Felipe a por ellos.
 2. Icona del comentari de: LLUMS DE NADAL, a novembre 20, 2019 | 08:37
  LLUMS DE NADAL, novembre 20, 2019 | 08:37
  Tot el meu suport als acampats, NO CREIEU QUE FA LLEIG TANTA LLUN DE NADAL?, res a celebrar, ahi lo dejo.
 3. Icona del comentari de: Cuando se hable de mierda, habrá que acordarse de Irídia. a novembre 20, 2019 | 09:40
  Cuando se hable de mierda, habrá que acordarse de Irídia. novembre 20, 2019 | 09:40
  Cada vez generan más asco.
 4. Icona del comentari de: vendetta a novembre 20, 2019 | 09:56
  vendetta novembre 20, 2019 | 09:56
  aixo es el runrun de la ekidistan no??? o potser els vots del valls??? am els colons no se sap ma
 5. Icona del comentari de: Xir a novembre 20, 2019 | 12:54
  Xir novembre 20, 2019 | 12:54
  Pero pregunte¿ Han desallotjat a les persones, o tambe als gosos? Ja que els animals no tenen cap culpa.
 6. Icona del comentari de: FRAN BCN a novembre 20, 2019 | 14:33
  FRAN BCN novembre 20, 2019 | 14:33
  Ja era hora, la marraneria dels.acampats feia massa que durava...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa