La relació entre Sanitaris per la República i Street Medics, ferida de mort

L'associació que atén ferits a les manifestacions des de fa mesos avisa ara que expulsarà els membres que col·laborin amb altres col·lectius sense permís

No se n’amaguen: en manifestacions i en privat, Sanitaris per la República i Street Medics no dissimulen les seves diferències. Són els dos col·lectius de voluntaris que atenen emergències mèdiques a les protestes independentistes, però actuen per separat. Sanitaris per la República es va constituir com a associació el 17 de març d’aquest any, tot i que la seva fundació com a grup es remunta al 17 de setembre de 2018. Els Street Medics Barcelona són, en canvi, un grup nascut durant les protestes contra la sentència, tot i que forma part d’un moviment sorgit als anys 60 a Estats Units.

A més, al grup creat durant els disturbis hi ha exmembres de Sanitaris. És el cas de Jorge Martín. Ell va coincidir a Sanitaris per la República amb Màrius Pallarés, president de l’associació. Martín va ser expulsat per “mostres d’indisciplina”, tal com van explicar els Sanitaris per la República en un comunicat. En aquest escrit els Sanitaris es referien a Martín com a JM

Tot i així, Martín segueix formant part del grup presidit per Màrius Pallarés a falta que l’assemblea del 14 de desembre faci oficial la seva expulsió. En aquesta trobada dels Sanitaris per la República, l’ordre del dia inclou la votació per fer fora Martín i dos membres més. Una altra expulsada, si l’assemblea ho aprova, serà Maribel Calpe, una de les fundadores de Sanitaris per la República. 

Col·laborar amb Street Medics comporta l’expulsió

Un altre punt de l’ordre del dia és l’aprovació del nou reglament intern de l’associació. El document de proposta per al nou reglament, al què ha tingut accés el TOT Barcelona, inclou al punt sobre “codi disciplinar” les normes que, d’incomplir-les, suposaran l'”expulsió immediata”. Una d’elles, la número 8, estableix que la “col·laboració amb d’altres col·lectius de sanitaris voluntaris [serà] només sota ordres dels coordinadors/res”. Així, tot i no referir-s’hi explícitament, Sanitaris per la República avisa que treballar amb Street Medics sense permís dels dirigents suposarà l’expulsió de l’associació.

Sobre aquest punt del reglament, Pallarés confirma que fa referència als Street Medics. “Després dels primers problemes amb ells, ja vam indicar que no s’hi podia col·laborar“, sentencia. Tot i així, matisa, en casos extrems d’urgència mèdica “evidentment” que treballarien plegats. 

Aquesta regla ja es deixa veure a les manifestacions, on els membres de Sanitaris per la República rebutgen qualsevol tipus de col·laboració amb els Street Medics. Malgrat que el grup a què pertany Jorge Martín intenta consensuar amb ells un sol dispositiu, els voluntaris de Sanitaris per la República ho han rebutjat almenys en dues ocasions, tal com ha pogut comprovar aquest diari en manifestacions del 23 i el 24 de novembre. 

El president de Sanitaris per la República, Màrius Pallarés, justifica en conversa amb el TOT Barcelona que els dos col·lectius tenen formes “molt diferents” de treballar. “Som la nit i el dia”, diu. Sobre les acusacions dels acampats en el marc del desallotjament d’Universitat, Pallarés atacava Street Medics per portar a terme una “campanya d’intoxicació”. Els joves de l’acampada van expressar les seves sospites sobre Sanitaris per la República, ja que asseguraven haver vist a membres de l’associació moments després que aparegués la Guàrdia Urbana. Això els va fer pensar que Sanitaris per la República tenia coneixement que es faria el desallotjament i que no els havien alertat. 

[r:1]

A més, l’associació presidida per Pallarés ha interposat denúncies contra Street Medics per robatori de material. Tal com ha pogut comprovar aquest diari, les denúncies fan referència a un intent de robatori i a un robatori el 18O, durant la batalla d’Urquinaona. En concret els objectes robats serien un casc i unes ulleres. 

Street Medics, disposats a col·laborar

El col·lectiu nascut durant les protestes i format per una vintena de persones es mostra obert a treballar amb Sanitaris per la República. Argumenten que la coordinació serà essencial en cas que es repeteixin escenes de violència com les viscudes durant els disturbis postsentència i les càrregues policials. De tota manera, la distància entre tots dos grups és, ara per ara, molt gran. 

També és molt diferent el volum de voluntaris que gestiona cada grup. Sanitaris per la República compta amb 1.000 persones que s’han inscrit en algun moment per oferir els seus serveis. L’associació que dirigeix Pallarés es finança gràcies a donatius i nega haver rebut –ni tan sols demanat– cap subvenció pública. Street Medics també s’autofinança però mobilitza molta menys gent. Segons van explicar al TOT Barcelona fa un mes, es defineixen com a grup llibertari. No són independentistes, però volen aportar el seu granet de sorra a les protestes. 

Més informació

Comentaris

  Frente Popular de Judea 03/12/2019 8:38 am
  o Frente Judaico Popular?
  jg 03/12/2019 9:01 am
  qué queda de las manis post sentencia? el otro momentum del independentismo? los de la meridiana? ayyyy el suflé....dejan entrar en canadá al del tupé?
  Lector 03/12/2019 2:47 pm
  Si StreetMedics no són independentistes són dependentistes. El ser llibertaris no eximeix de posicionament.
  Total, un intent de saboteijar mes, que tenen els no indepes 03/12/2019 3:11 pm
  fins i tot a la sanitat. El manolo cuñado de torn resentit amb el bernat catalanets.

Nou comentari