Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Street Medics, els sanitaris internacionals que volen ajudar “els qui estan a les barricades”
  • CA

Són sanitaris voluntaris, però no tenen res a veure amb els Sanitaris per la República. Un grup de Street Medics, un moviment internacional que va aparèixer als anys 60 als EUA, fa dues setmanes que està a Barcelona per donar un cop de mà i donar primers auxilis als manifestants que ho necessiten. “Hem vingut a Barcelona per estar al costat dels que estan a les barricades”, explica J. M., un jove del Masnou que fa dos anys i mig que en forma part. 

Al seu grup hi ha una altra catalana i dos francesos, un de París i un altre de Normandia, que es van decidir a actuar tant bon punt van començar les protestes per la sentència de l’1-O. “Tenim molt respecte per la feina que fan els Sanitaris per la República, però tenim una manera de fer diferent”, afegeix el jove, que és socorrista de professió. La seva presència no destorba la feina de Sanitaris per la República, però alguns membres d’aquest col·lectiu independentista no veuen amb bons ulls la seva presència.

El grup s’ha acostat fins a l’estació de Sants, on unes 400 persones s’han concentrat amb la intenció de bloquejar els accesos. Tot i no ser tanta gent com en altres protestes, els manifestants han aconseguit fer un tap a les dues úniques entrades que estaven habilitades. Els dos integrants francesos tenen una àmplia experiència en protestes urbanes, ja que també van estar presents a les mobilitzacions de les armilles grogues franceses.

Llibertaris, no independentistes

Aquest grup de Street Medics es defineix com a llibertari, tot i que “cadascú entén el concepte com vol”. No són independentistes, però volen aportar el seu granet de sorra a les protestes. Ells, a diferència dels Sanitaris per la República, porten equips de reanimació –comprats per ells mateixos– i estan preparats per atendre casos més greus que necessiten una resposta ràpida. Al moviment Street Medics català hi ha gent d’Open Arms, del SEM i d’altres col·lectius que tenen com a objectiu salvar vides, sigui on sigui. “Som un moviment humanitari i també salvaríem un policia, si cal”. 

En J. M. i els seus companys fa dues setmanes que treballen sense parar, però la seva exposició mediàtica és molt menor. De fet els únics que confirmen la seva presència a Barcelona són els mateixos integrants de SxR que també s’han acostat fins a Sants. “Diumenge va ser el primer dia lliure que vam tenir, ja no podíem més i necessitàvem un respir després de tantes mobilitzacions”, reconeix.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa