Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Estació de Sants, bloquejada per una nova protesta dels CDR
  • CA

Unes 400 persones s’han congregat a l’Estació de Sants per demanar la llibertat dels presos polítics. La convocatòria dels CDR ha tingut menys assistència del que ha estat habitual els darrers dies, però els concentrats han estat suficients per bloquejar de facto el funcionament de la major estació ferroviària de Barcelona durant més d’una hora. Adif havia demanat als Mossos restringir les portes d’accés a l’interior, pel que només han quedat dues portes obertes i els manifestants han pogut concentrar-se davant d’elles i invalidar-les.

A partir de dos quarts de nou alguns viatgers han començat a entrar a comptagotes per l’entrada principal. La concentració ha perdut força i els Mossos ho han aprofitat per deixar entrar passatgers que feia estona que esperaven per agafar un tren, sempre i quan mostrin els seus bitllets. A les deu la concentració ja quasi s’havia dissolt de forma espontània i els Mossos han pogut reobrir progressivament l’accés.

En general la protesta ha transcorregut en un ambient tranquil i reivindicatiu. Només s’ha produït alguna petita escena de tensió quan els Mossos han deixat passar els primers viatgers. Han empès els manifestants per permetre el pas d’una parella que volia accedir a l’estació però no han arribat a carregar. Alguns membres dels CDR s’havien col·locat davant la línia policial per evitar que els passatgers poguessin entrar. Cada vegada que en deixen passar algun, els concentrats protesten i intenten evitar-ho, però de moment no ho han aconseguit. Alguns viatgers han d’entrar escortats per un antiavalots per evitar incidents

Només començar la protesta a les set de la tarda, els Mossos ja han tancat l’accés principal per la plaça dels Països Catalans a fi d’impedir als concentrats entrar a dins del recinte. Una part dels manifestants ha donat la volta i s’ha concentrat a l’entrada del darrere, a la plaça de Joan Peiró. L’afluència de gent davant les dues portes ha fet un tap i els Mossos s’han trobat amb fortes dificultats per regular l’accés de la gent. Davant d’aquesta situació, han decidit tancar l’estació i permetre únicament la sortida de viatgers.

Protesta dels CDR i Pícnic per la República a l’Estació de Sants / X.F.

A la porta de Joan Peiró s’han viscut alguns moments de tensió, com el que es veu en aquest vídeo: una viatgera ha intentat accedir sense bitllet, un agent antiavalots li ha impedit l’entrada i ella s’hi ha encarat. També han regirat la motxilla d’un noi que portava una estalada penjada. 

Alguns viatgers que han quedat a dins de l’estació s’han acostat fins la porta bloquejada i s’han sumat als càntics contra els Mossos. “El vostre conseller és a la presó!”, han cridat als agents simultàniament des de dins i des de fora. Altres afectats per les cues també han començat a cridar “llibertat presos polítics!” mentre intentaven entrar a l’estació. 

Altres viatgers no s’han pres tan bé la situació. Desconcertats, anaven d’una porta a l’altra entre corredisses i esbufecs per intentar entrar a l’estació i agafar el tren. Un grup de manifestants ha fet un cordó per guiar-los d’una porta a l’altra, tot i que les dues han quedat bloquejades pel tap de concentrats.

Vista de la protesta convocada pels CDR davant l'estació de Sants / Anonymous Catalonia

Vista de la protesta convocada pels CDR davant l’estació de Sants / Anonymous Catalonia

Els Mossos havien creat dues úniques entrades a petició d’Adif

Una hora abans deu furgonetes de les unitats antidisturbis dels Mossos d’Esquadra –nou de la BRIMO i una de l’ARRO– ja custodiaven l’Estació de Sants de Barcelona a petició d’Adif. La titular estatal de l’infraestructura ferroviària ha demanat a la policia catalana que blindi la major estació de Barcelona després que els CDR hagin cridat a “encerclar” el recinte aquest dilluns a la tarda a partir de les 19h i s’hi sumés a mitja tarda el col·lectiu Pícnic per la República. 

L’entrada i sortida de passatgers continua sent lliure, sense identificacions ni controls, però Adif ha fet tancar portes secundàries per canalitzar el trànsit a través d’una única entrada a la plaça Països Catalans i una única també a la plaça Joan Peiró. L’accés directe a l’interior de l’estació des del metro –hi arriben les línies L3 i L5– s’ha tancat tres quarts d’hora abans de la convocatòria. Així, els usuaris del metro que volen agafar un tren han de sortir al carrer primer i entrar a l’estació per un dels dos accessos habilitats. També a l’inrevés, els qui arriben a la ciutat en tren i volen agafar el metro han de sortir forçosament al carrer.

Agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra custodien les entrades de l'Estació de Sants / X.F.

Agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra custodiant les entrades de l’Estació de Sants abans de la protesta / X.F.

Una parella de Mossos s’ha col·locat a cada entrada, però de moment no interfereixen en el flux continuat de viatgers. Dins l’estació hi ha una gran moviment de Mossos i personal de seguretat privada amunt i avall coordinant l’operatiu. Molts viatgers, desconcertats pel bloqueig d’alguns accessos, reneguen i busquen la manera d’arribar fins al metro o les andanes. 

La crida dels CDR s’emmarca en la mobilització permanent contra la sentència de l’1-O, anunciada fa just dues setmanes. Aquest diumenge una altra protesta, aquesta organitzada per Pícnic per a República, també va tenir com a objectiu l’estació santsenca. Després de convocar una concentració a la presó Model, situada a tres carrers de distància, el col·lectiu va anunciar per sorpresa un intent d’ocupació de l’estació que no va prosperar pel blindatge policial. 

Més notícies
Una protesta amb màscares a Barcelona contra el decret per controlar el Tsunami
Notícia: Una protesta amb màscares a Barcelona contra el decret per controlar el Tsunami
Comparteix
La concentració s'ha unit a la protesta anual en honor a Guy Fawkes

Comentaris

  1. Icona del comentari de: buch cipayo a octubre 28, 2019 | 19:03
    buch cipayo octubre 28, 2019 | 19:03
    ojojoj us farem treballar de valent ojojoj
  2. Icona del comentari de: fran bcn a octubre 28, 2019 | 19:10
    fran bcn octubre 28, 2019 | 19:10
    Moltes mesures dels CDR demostren mes que una gran part de l'independentisme es immadur, infantil i somiatruites. Què esperen aconseguir tocant els "cataplins" a la ciutadania??. Jo si perdo un tren segurament no serà per la "republica" sino que me'n recordaré de la seva mare (dels CDR)
  3. Icona del comentari de: Clara a octubre 28, 2019 | 19:36
    Clara octubre 28, 2019 | 19:36
    Resistència fins la independència

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa