Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
De militar a mestra contra Franco: Barcelona cap al nomenclàtor “feminista”
  • CA

Aquest dissabte s’ha celebrat el canvi de nom del carrer d’Enric Bargés, militar, per Dolors Batlle i Sunyer, mestra antifranquista. L’estratègia municipal d’incrementar la presència de dones i d’elements socials i populars al nomenclàtor dels carrers i places de la ciutat ha tocat aquest cop al districte de Sants-Montjuïc. A més, s’ha batejat un nou espai de la zona com la plaça de la Volta Ciclista a Catalunya. Aquests dos espais es troben al barri de Sants, a tocar de Sants-Estació.

Enric Bargés va ser un militar de finals del segle XIX i principis del XX i va assolir el grau de capità general de Catalunya. És per això que li van donar un carrer… fins aquest dissabte. Dolors Batlle i Sunyer (Agullana, 2 de març de 1892 – Barcelona, 16 de gener de 1982) rep el reconeixement institucional de l’Ajuntament per haver exercit l’ensenyament a la capital entre els anys 1921 i 1923, a l’escola unitària de la plaça Comas, al barri de les Corts. De fet, va ser seleccionada per a formar part del grup Escolar La Farigola.

Batlle i Sunyer va ser considerada com una de les mestres capdavanteres que va renovar els esquemes educatius de Catalunya, just abans de l’esclat de la guerra civil. Per les seves gestes va ser nomenada per a codirigir el Grup Escolar Lluís Vives de Sants, una de les entitats de més prestigi del Patronat Escolar de Barcelona. Allà va estar des de la inauguració el 1931 fins el gener de 1939, essent la directora de la secció de noies, però durant la guerra ho feu en funcions de tot el Grup per l’activitat política de Pere Blasi. Va patir sancions i fou depurada pel règim franquista després de 1939.

D’altra banda, a la confluència del flamant carrer de Dolors Batlle i del carrer de Numància, fins ara sense nom, passa a anomenar-se plaça de la Volta Ciclista a Catalunya, just una setmana després d’haver-se celebrat la 101a edició de la cursa. L’espai ret homenatge a la històrica i centenària prova esportiva, disputada des de l’any 1911 i organitzada durant molts anys per la Unió Esportiva Sants. Des del 2007, és la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva l’organitzadora de la prova, mantenint intacte el seu arrelament al barri Sants. Un any més la Volta, que reuneix els millors equips ciclistes del món, va tancar la setmana amb una emocionant etapa que es resolia amb sis pujades a l’Alt del Castell de Montjuïc.

Més notícies
Placa dedicada a l'escriptora Ana Maria Matute Ausejo amb una pífia ortogràfica / Ajuntament de Barcelona
Barcelona desencalla nou noms de dona per batejar carrers i places
Notícia: Barcelona desencalla nou noms de dona per batejar carrers i places
Comparteix
Redueix la llista d'espera de propostes que la ponència del nomenclàtor acumula desbloquejant denominacions pendents d'estudi els últims anys
El passeig marítim de la Barceloneta / D.C.
Barcelona dedica a Oriol Bohigas el passeig Marítim de la Barceloneta
Notícia: Barcelona dedica a Oriol Bohigas el passeig Marítim de la Barceloneta
Comparteix
La via afegirà el nom de l'urbanista a la seva denominació actual
El tram de Villarroel que dona a l'hospital clínic, un dels afectats / Ajuntament
La ginecòloga i activista Aleixandre estrena plaça davant del Clínic
Notícia: La ginecòloga i activista Aleixandre estrena plaça davant del Clínic
Comparteix
La metgessa i feminista valenciana dona nom a la cruïlla pacificada de Villarroel i Rosselló
Placa dedicada a l'escriptora Ana Maria Matute Ausejo amb una pífia ortogràfica / Ajuntament de Barcelona
Bloquejades 70 propostes de nous noms per a carrers de Barcelona
Notícia: Bloquejades 70 propostes de nous noms per a carrers de Barcelona
Comparteix
De Mandela a Peret, l'Ajuntament acumula candidats pendents d'examen per batejar espais de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa