Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
46 detencions en la macrobatuda antidroga a Barcelona i l’àrea metropolitana
  • CA

Nova macrobatuda dels Mossos d’Esquadra contra el tràfic de drogues, amb 600 agents implicats i un helicòpter sobrevolant les zones on s’actua per controlar el dispositiu. L’última gran operació, anomenada Bacar, va ser el 29 d’octubre a Ciutat Vella, on van intervenir més de 30 narcopisos i van detenir desenes de sospitosos de gestionar-los o dirigir-los. Avui la policia ha detingut 46 persones és en diversos barris de Barcelona i també en altres ciutats de l’àrea metropolitana –l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, a la Mina– i Granollers. 

Els agents han entrat en 37 domicilis de traficants i punts de venda de la xarxa, integrada principalment per espanyols, dominicans i peruans, que ha sigut investigada durant mesos sota la supervisió judicial. L’operació d’avui està autoritzada judicialment i es preveu que la policia hi faci desenes de detencions als domicilis que s’estan escorcollant.

Al barri del Besòs, molt a prop de Sant Adrià, els Mossos han entrat en almenys dos domicilis, segons han explicat testimonis de la zona. En un d’aquests edificis, hi ha entrat el grup especial d’intervenció (GEI), que quan intervé en un operació amb entrades i escorcolls és perquè se sospita que els habitants del domicili podrien resistir-se amb violència a l’operació policial i fins i tot pot ser que temin trobar-hi armes de foc.  

Vehicles dels Mossos aparcats davant d’un dels edificis on han entrat durant la batuda antidroga / Tot Barcelona

 

Els pocs veïns del voltant de la plaça dels Germans Serra que estaven a peu de carrer a quarts de set del matí competien a comptar les furgonetes de Mossos que han vist. L’acord ha arribat amb el número sis, al qual cal afegir els cotxes patrulla repartits pels carrers propers. Majoritàriament, però, la matinada dels agents i la discreció del dispositiu ha evitat que s’acumulessin els curiosos. “Jo ni me n’havia assabentat, me’ls he trobat al sortir del portal”, diu el Martín mentre marxa de l’edifici on havia entrat fa més d’una hora el GEI. 

“La droga s’ha carregat el barri”

Al forn El nostre pa, al carrer Cristóbal de Moura, es hi havia ironia. “Espero que us hàgiu posat guapos, que amb el que estan muntant, avui sortim a la tele segur”, animava la parròquia un dels veïns. Un ànim que xocava amb la resignació de les dones que s’acumulaven a la parada d’autobús de Rambla Prim, a tocar de la placeta. La Susana explicava que es va criar en aquest mateix passatge, que un parell de dècades enrere el barri era “treballador, tranquil i digne”, i que els últims anys això se n’ha anat en orris. “El meu marit està com boig perquè marxem a viure al Poblenou. La droga s’ha carregat el barri“, resumia. 

Abans d’agafar el transport públic i marxar a treballar, com cada matí, les veïnes apuaven la cigarreta i repetien una darrera de l’altra “a veure si se’ls emporten tots”. Parlaven dels narcotraficants que saben que ocupen els pisos del voltant de la rambla Prim –i els blocs del darrere que arriben fins el Parc del Besòs– mentre se sorprenien per la gran presència policial. “Només recordó una operació més gran que aquesta, la batuda del coure”, deia la Susana en referència al dispositiu del 2011 contra els lladres que traficaven amb aquell material. “Això sí”, rememorava la veïna, “aquell dia no podíem ni dormir perquè teníem un helicòpter a sobre”. Avui l’helicòpter també hi és, però segurament no l’ha sentit perquè cobreix una àrea més àmplia.

“No crec que el meu pare estigui relacionat amb la droga”

Dues de les 46 detencions han sigut al barri del Besòs, una a la plaça Germans Serra i una altra al carrer Cristóbal de Moura. A la plaça Germans Serra, la filla d’un dels detinguts ha parlat amb el Tot Barcelona.

La noia viu a l’edifici del costat i una veïna l’ha avisat que la policia estava entrant a casa del seu pare. Quan ha arribat a la porta del pis, se l’ha trobat a terra, arran de l’entrada del GEI. Li han fet signar una acta i l’han deixat a càrrec del seu germanastre, un menor que vivia amb el seu pare, de nacionalitat espanyola i de més de 60 anys. Tot i que assegura que no té una bona relació amb el seu pare, i que admet que tenia antecedents policials, no es creu que el seu pare “estigui relacionat amb el tràfic de droga”.

Més notícies
El pla de xoc a Ciutat Vella ha permès tancar 101 narcopisos
Notícia: El pla de xoc a Ciutat Vella ha permès tancar 101 narcopisos
Comparteix
La Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han detingut o investigat més de 400 persones aquest 2018, la majoria per furts i apropiacions indegudes
La policia tanca 14 narcopisos més a Ciutat Vella i permet el retorn dels propietaris
Notícia: La policia tanca 14 narcopisos més a Ciutat Vella i permet el retorn dels propietaris
Comparteix
La col·labració ciutadana ha estat essencial per localitzar-los
Rua amb cassolada contra els narcopisos al Raval
Notícia: Rua amb cassolada contra els narcopisos al Raval
Comparteix
Veïns del barri recorren els carrers durant una hora fent sonar les cassoles i els xiulets
Els Mossos identifiquen l’autor del tiroteig de Nou Barris
Notícia: Els Mossos identifiquen l’autor del tiroteig de Nou Barris
Comparteix
La policia ja busca el sospitós d'haver disparat quatre persones ahir

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa