Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La plaça de l’esclavista Antonio López passa a ser d’Idrissa Diallo, víctima del CIE

L’Ajuntament de Barcelona es prepara per rebatejar la plaça d’Antonio López, a Ciutat Vella. Fa anys que la polèmica envolta el nom d’aquest espai al final de la Via Laietana, que rep el nom del primer marquès de Comillas i que va fer negocis amb el tràfic d’esclaus a Amèrica, motiu pel qual ja es va retirar una estàtua dedicada a la seva memòria a 2018 a la mateixa plaça. En un gest carregat de simbolisme, el nom escollit per rellevar Antonio López és el d’Idrissa Diallo, un jove guineà sense permís de residència de 21 anys que havia saltat la tanca de Melilla i que va morir el 2012 al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca, una tragèdia que va esperonar la protesta dels moviments socials que reclamen el tancament del CIE.

L’elecció del nom d’Idrissa Diallo és un dels que han rebut el vistiplau de la ponència del nomenclàtor. En realitat, però, l’actual plaça d’Antonio López, que queda dividida pel mig per la calçada de la Via Laietana, es partirà en dos: la banda de Besòs rebrà el nom de l’immigrant guineà i el cantó de Llobregat es convertirà en la plaça de Correus.

Més noms de dones

Per altra banda, la ponència del nomenclàtor s’ha expressat a favor d’incorporar el nom de 14 dones a les vies de la ciutat. Les seleccionades són la paisatgista Rosa Barba, que donarà nom a una drecera a Vallvidrera; la transsexual Sonia Rescalvo, assassinada per un grup nazi el 1991, batejarà una plaça del parc de la Ciutadella; la poetessa palestina Fadwa Tuqan serà recordada a uns jardins d’Horta-Guinardó; la pedagoga Montserrat Riera serà homenatjada rebatejant un tram de carrer al barri de La Salut, a Gràcia; les pedagogues Anna Canalias, Antònia Adroher, Clémence Jacquinet, Pepita Uriz, Maria Pi, Mercè Climent i Virginia Amposta posaran nom a diferents jardins del districte de Sant Martí; una plaça interior a Nou Barris rebrà el nom de l’activista veïnal Pilar Espuña, i la filòsofa i lluitadora dels drets de les lesbianes Gretel Ammann i la sindicalista Lola Iturbe també seran recordades amb dos espais a Sant Martí.

L’Ajuntament recorda que la “presència de dones al nomenclàtor de Barcelona continua sent ínfima”. Afegeix que les que fins ara donen nom a vies públiques són majoritàriament “propietàries de terres, santes, nobles i relacionades amb la monarquia”.

García Márquez i un bomber mort

Alhora, la ponència del nomenclàtor ha decidit que l’espai que hi ha a l’entrada del Centre Cívic Casal de Sarrià, a l’interior dels Jardins de Vil·la Cecília, s’identifiqui amb el nom de l’escriptor i premi Nobel de Literatura, Gabriel García Márquez. El novel·lista va mantenir una estreta relació amb Barcelona, on va viure entre 1967 i 1975. També ha aprovat que un espai a l’entorn de la fàbrica Cobega passin a dir-se José Garrido Gámez, el bomber que va morir el 26 de febrer de 2010 en acte de servei al districte de Sant Martí.

Així mateix, l’oceanògraf Ramon Margalef tindrà un espai a Sants-Montjuïc i l’expresident de l’Associació de Veïns de Zona Universitària Josep Canals donarà nom a un nou carrer al barri. A més, el districte de Nou Barris comptarà amb el passatge del Ferrocarril del Nord a l’espai peatonalitzat entre els carrers Pintor Alsamora i Rosselló i Porcel

Més notícies
Acte d'entrega de la medalla d'or de l'Ajuntament de Barcelona al mèrit científic a títol pòstum a Jorge Wagensberg ACN

Home, sènior, blanc i polític: el biaix sociològic de les medalles de Barcelona

Notícia: Home, sènior, blanc i polític: el biaix sociològic de les medalles de Barcelona
Comparteix
El TOT Barcelona repassa la llista de guardonats: només cinc dones tenen la Medalla d'Or de la Ciutat. Pel que fa a mèrits, es reconeixen homes cientifics i dones artistes
Notícia: Home, sènior, blanc i polític: el biaix sociològic de les medalles de Barcelona - Mobile
El regidor Jordi Martí amb representants del Col·legi Major de l'Art de la Seda / JxCat

JxCat reclama un homenatge als velers i velluters immolats el 1714

Notícia: JxCat reclama un homenatge als velers i velluters immolats el 1714
Comparteix
La formació vol que s’instal·li una placa memorial al tram de Muralla de Mar
Notícia: JxCat reclama un homenatge als velers i velluters immolats el 1714 - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ramon a juny 26, 2021 | 17:21
  Ramon juny 26, 2021 | 17:21
  Ah, i Correos no els ofèn! Correos no els és sobrer! Correos no és quelcom que els faci cap nosa!
 2. Icona del comentari de: Gerard a juny 26, 2021 | 17:49
  Gerard juny 26, 2021 | 17:49
  És la "nova" política amics, la "nova" política... Mantenir la poltrona gràcies a l'expulsador de gitanos francés i presumir d'antiracista canviant el nom d'una plaça posant-li el nom d'un desconegut a la ciutat... Això si que és "assaltar el cel" que deia aquell amiguíssim seu que ja no està a la política però si que té xalet i pensió vitalícia.
 3. Icona del comentari de: Català a juny 26, 2021 | 17:50
  Català juny 26, 2021 | 17:50
  I, què en farem del carrer Sancho Dávila?.
  • Icona del comentari de: Joseph a juny 26, 2021 | 20:18
   Joseph juny 26, 2021 | 20:18
   Si no vigilen, aquesta secta que s'instalat al ajuntament canviarà el nom de là ciutat. Quina vergonya
 4. Icona del comentari de: Pepet a juny 26, 2021 | 18:00
  Pepet juny 26, 2021 | 18:00
  La Barcelona de la vergonya i del ridícul, dirigida per una colla d'ineptes.
 5. Icona del comentari de: Ricard a juny 26, 2021 | 18:21
  Ricard juny 26, 2021 | 18:21
  Continua els desvergonyiment dels comuns i els seus aliats xenòfobs.
 6. Icona del comentari de: Rufina : filla de represor franquista . a juny 26, 2021 | 19:28
  Rufina : filla de represor franquista . juny 26, 2021 | 19:28
  La PP... Colau només fot que Populisme
 7. Icona del comentari de: Joan Sant Andreu a juny 26, 2021 | 20:53
  Joan Sant Andreu juny 26, 2021 | 20:53
  Val, el Sr Antonio López era un esclavista que s enriquí amb humans. Que no pot tenir carrer o plaça en memòria seva per dignitat de tants sers que van patir per les seves accions, val. Però aleshores hem de ser congruents; com hem de recordar a Mn Cinto Verdaguer que se n va deixar ajudar per aquest senyor sabent d on provenia molta part de la seva riquesa? Com es diu això de rebre fons tacats ? Ara també hem de treure honors de Mn Cinto? Potser ens quedarem sense carrers amb nom; o és que la resta estan tots nets? Ah no! només són dignes els que han confessat en el passat els mateixos valors que ara diuen tenir els Comuns!!!! Potser que li preguntin per aquests valors als descendents dels purgats a reraguarda del front.
 8. Icona del comentari de: Res més injust que aquest canvi de nom a juny 26, 2021 | 21:22
  Res més injust que aquest canvi de nom juny 26, 2021 | 21:22
  Idrissa Diallo no va poder fer absolutament res per Barcelona; malauradament va morir molt jove i acabat d'arribar de Guinea. El esclavista Antonio López, com la resta d'esclavistes barcelonins (els Vidal-Quadra, Goytisolo, Samà, Xifré, Mas o Güell), va fer que Barcelona fos "rica i plena" i el que avui és. Per què no canviar, també injustament, el Parc Güell per Parc Idrissa Diallo?.
 9. Icona del comentari de: adolf a juny 27, 2021 | 08:20
  adolf juny 27, 2021 | 08:20
  Amb els Comuns no penso perdre un segon, però està clar que PSC , C,s , PP tenen com objectiu esfondrà Barcelona i Catalunya ja que es la única possibilitat que tenen de governar davant el desànim del ciutadà, aquest canvi de nom es una forma mes de deteriorar Barcelona .
 10. Icona del comentari de: Rosegadors ereu, rosegadors sereu a juny 27, 2021 | 11:08
  Rosegadors ereu, rosegadors sereu juny 27, 2021 | 11:08
  Amb els diners de l'Antonio López es va ajudar als avantpassats de la Colau. Ara ella es dedica a embrutar el nom de qui va ajudar als seus a sobreviure la misèria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa