Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les noves nits del Port Olímpic: descontrol sota vigilància policial
  • CA

La pallissa que va matar un jove xinès diumenge a la matinada va començar amb una empenta per l’esquena. Una d’aparentment sense solta ni volta, mentre esperava al davant de la porta de la discoteca Zich, al Port Olímpic. Un home va aparèixer, el va empènyer amb menyspreu –a ell i al seu amic– i va fer com si res. Ofès, un dels nois xinesos va tornar l’empenta. Mentre els implicats intercanviaven algunes paraules, un nou cop des del darrere va impactar sobre el mateix noi que havia rebut la primera trompada. Llavors va esclatar la batussa i una desena d’homes van intercanviar cops de puny i puntades de peu. La pitjor part se la van endur dos nois xinesos que, fins i tot quan eren a terra, van seguir rebent la pallissa. Eren les 4:30h de la matinada de diumenge. Hores després, el jove moriria. 

Ho mostren les imatges a les quals ha tingut accés el TOT Barcelona i ho expliquen els mateixos treballadors del Port Olímpic. Va ser una baralla incitada per un grup d’homes “de l’est”, es limiten a concretar els treballadors de Zich, que prefereixen no explicar més detalls mentre hi hagi una investigació oberta. Des de llavors, els Mossos d’Esquadra han accelerat la posada en marxa d’un dispositiu de reforç policial i hi han destinat agents antiavalots de la Brigada Mòbil (BRIMO) durant la matinada.

Es van estrenar ahir. A estones es col·locaven de manera fixa a tocar de l’hotel Arts, on es cometen robatoris sovint aprofitant l’illa interior que connecta amb el Front Marítim, a estones patrullaven amb el vehicle en moviment. Els treballadors del passeig portuari, però, ni se n’havien assabentat. “Aquí no ha baixat ningú”, deia un porter. “Tu sabies alguna cosa d’això, Michael?”, afegia, adreçant-se a un company. La resposta era negativa. També criticaven que, anteriorment, quan trucaven a la policia davant d’un incident, ela agents acostumaven a arribar “massa tard”. 

Els efectes de l’homicidi

Mentrestant, però, el Port Olímpic pateix per les seqüeles que pugui deixar el succés. “Ara tots pagarem els plats trencats d’un fet aïllat i la mala gestió d’alguns, pocs, dels locals”, lamenta el Rubén, el director del club Joker, 100 metres més enllà del Zich. 

Una nit recorrent la zona olímpica i la de les grans discoteques, com Opium, Shoko i Pachá, però, deixa clar que els incidents físics no són una excepció. Les petites tensions apareixen sovint. “I per això necessitem policia. És obvi. L’alcohol pot fer dues coses. Fer-te carinyós o agressiu. Ara actuen a destemps. El normal és que en un espai per on passen 5.000 turistes cada nit hi hagués un control policial a cada accés”, insisteix el jove empresari, que tot i tenir menys de 40 anys ja en fa 17 que treballa al mateix local. El futur, arran de l’homicidi, el veu negre.

La BRIMO dels Mossos d’Esquadra, a tocar de l’hotel Arts, on es van establir durant bona part de la matinada. / D.C.

De fet, el racó de nit on es concentra l’olor omnipresent a pipes de catximba, les discoteques d’entrada fàcil i els caixers automàtics tenia els dies comptats amb anterioritat. La concessió per operar als locals acaba l’abril del 2020 i el govern d’Ada Colau ja va mostrar la seva predisposició per reformar-lo i convertir-lo en un espai familiar, allunyat de l’oci nocturn. Els treballadors, però, encara tenien esperances. Ara, temen que la mort del diumenge sigui també la mort de les discoteques. 

L’espai, però, continua de moment a ple rendiment. Aquí no ha passat resLa massa de turistes es renova cada dues o tres nits. La nacionalitat estrella són els italians. “Forza Italia. Cazzo spagnolo“, proclamen uns, mentre se’n van tot pujant les escales que separen el Moll de Mestral del passeig del Port Olímpic. La majoria de terrasses estan mig plenes una nit de dimarts i algunes, fins i tot, a vessar. El hit de la nit és el local Jager Bomb –nom en honor a la beguda que barreja el licor Jägermeister i Red Bull. 

El Port Olímpic, decadència sense policia

També s’hi passeja l’Ali, venedor de barrets i diademes amb orelles de gat de llums i color. Li costen dos euros i mig adquirir-les, diu, i les acostuma a vendre a 5 euros. “Només en compren els anglesos”, puntualitza. Té 53 anys i és del Pakistan, però ha treballat molts anys fora del seu país. Va estar-se durant una dècada a l’Arabia Saudita fent d’electricista fins que ho va deixar córrer pel mal sou que cobrava. Després va viatjar a Itàlia, però no li va agradar el tracte amb la gent. Barcelona, en canvi, el va seduir. “Aquí, gent bona”, diu, sobre la ciutat. “Però aquí, gent dolenta”, remata, sobre el Port Marítim

L'Ali, el venedor de barrets, completant una venda. / D.C.

L’Ali, el venedor de barrets, completant una venda. / D.C.

El Rubén reconeix que la zona s’ha degradat, i torna a la manca de policia com a missatge central. “Un ja no pot anar-se’n sol a buscar un taxi o al metro, perquè l’atracaran”, assegura. Tot i així, defensa per sobre de tot l’existència d’aquesta milla d’or de la festa assequible, lluny del luxe. “Entenc que, tal com estan les coses, algú pugui pensar que això és l’ull del mal de Barcelona, però aquí passen coses boniques cada nit. I Barcelona s’està quedant sense llocs on això passi. Què em dius del Paral·lel? I de Balmes? Abans feien goig“, insisteix l’home. 

El director del club Joker, a més, apunta a l’altra banda del carrer Marina com a font d’una inestabilitat que es carrega en excés sobre ells. “La diferència entre ells i nosaltres”, diu en referència a les grans discoteques del Front Marítim, “és que allà tot passa de portes endins i s’amaga i aquí tot es veu, està obert”. 

El Front Marítim, més intens

El cert és que, en apropar-se a la zona dels grans clubs especialitzats en turistes, l’activitat i els seus efectes es multipliquen sense necessitat d’entrar-hi a dins. Més llauners –catorze, comptats, entre el Port Olímpic i la porta de Pachá–, més oferta de serveis sexuals, més tuc-tucs, més joves que no troben la beguda que havien amagat als matolls encabits entre el carrer Marina i la platja, més promotors esgotats arreplegant els últims indecisos per endinsar-los a la seva discoteca i, tot sigui dit, més vòmits a terra. 

A primera hora de la nit, entre les 00h i les 2h, l’estampa al Front Marítim era pràcticament buida de policia i plena de cues i practicants de l’economia submergida –venedors ambulants i camells. “Per poder entrar a Pachá, el temps d’espera està al voltant d’una hora i mitja”, explicava un dels treballadors. Dues hores més tard, però, amb el suflé desinflat, l’escena canviava radicalment. La permissivitat policial amb els llauners s’esvaïa. “Ja us hem dit mil cops que no us poseu aquí”, etzibava un urbà a un home mentre el multava i li requisava la mercaderia i els ingressos. “25 euros, he perdut, ara ho he de dir als que me’ls recullen després”, diu el venedor ambulant, assenyalant un grupet estirat a tocar de la platja. La multa que li han posat és de 260 euros: 65 si els paga al moment, cosa que no ho ha fet. Esperarà si arriba mai al seu pis de Badalona, des d’on ve a treballar cada nit. No creu que això passi, diu: “L’última no m’ha arribat”.

Policia i ‘borratxera’ 

Són les quatre de la matinada i els que surten beguts de les discoteques ho tenen complicat, si és que no agafen un taxi ràpid i marxen. “El normal és que a aquesta hora hi hagi molts lladres preparats per robar rellotges i bolsos, explica un vigilant de seguretat de Carpe Diem. L’altra possibilitat és que ells mateixos es posin en relatius problemes. Ho demostra un grup de joves palplantats al costat d’una furgoneta de la Guàrdia Urbana. Riuen i fan broma amb els policies, que els segueixen el joc. Tant és així que s’acaben fent una foto junts. L’agent treu la porra i fa una ganyota simpàtica per a la foto. Abans que s’acomiadin, però, els crida: “Eh, no us deixeu el vostre tiquet”. Els joves, feliços, acaben de pagar una sanció de 60 euros per pixar en públic. 

La Guàrdia Urbana mentre multava un jove per orinar a la via pública. / D.C.

La Guàrdia Urbana mentre multava un jove per orinar a la via pública. / D.C.

Però no tot és tan senzill de calibrar. A la porta del restaurant Shoko, un noi cau a terra després d’assegurar que ha rebut el cop d’un professional de la seguretat del local. “Això és il·legal, estàvem marxant!”, crida el seu amic davant dels espectadors espontanis. “Volem denunciar-ho, què hem de fer?”, insisteixen. Quan apareix un cotxe patrulla de Mossos d’Esquadra, l’agent explica el procés. “Heu d’anar a l’Hospital del Mar, us han de fer un informe mèdic i llavors podreu anar a la comissaria a denunciar”, els instrueix sense abaixar més de dos centímetres la finestreta del cotxe. Els nois són dels Estats Units i diuen que faran el que calgui. Quan aquest diari parla amb ells, el noi agredit, finalment, confessa entremaliat. “He fet bastant de drama”, diu, tot i remarcar que el vigilant l’ha colpejat després que ells li fessin la guitza com a part “d’un joc de borratxos”. No faran el que calgui per denunciar. Se’n van a l’hotel. 

Els representants de les discoteques del Port Olímpic celebren que aquest dijous hi hagi una trobada amb el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, juntament amb els cossos de seguretat implicats. També hi seran les discoteques del Front Marítim. “Si dediquen la policia que toca pel nombre de persones que hi ha, això se soluciona”, declara el Rubén. Els porters dels locals, en sintonia, li donen la raó. 

Més notícies
Ofensiva amb els antiavalots per controlar la seguretat durant la nit a Barcelona
Notícia: Ofensiva amb els antiavalots per controlar la seguretat durant la nit a Barcelona
Comparteix
El crim de diumenge a la matinada a la zona del Port Olímpic, cinquè homicidi del mes de juliol, accelera el pla
Dos vídeos mostren la baralla del Port Olímpic que va acabar en la mort d’un jove xinès
Notícia: Dos vídeos mostren la baralla del Port Olímpic que va acabar en la mort d’un jove xinès
Comparteix
Els fets van ocórrer la matinada de diumenge a la discoteca Zich
Un home mor després de rebre una pallissa a la porta d’una discoteca del Port Olímpic
Notícia: Un home mor després de rebre una pallissa a la porta d’una discoteca del Port Olímpic
Comparteix
La víctima ha estat traslladada de matinada a l’hospital en estat crític i ha mort poc després
Batlle es reunirà amb la policia i les discoteques del Port Olímpic i el Front Marítim
Notícia: Batlle es reunirà amb la policia i les discoteques del Port Olímpic i el Front Marítim
Comparteix
El tinent d'alcaldia demana "un esforç col·lectiu" per revertir una inseguretat que no vol que es "cronifiqui"

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Andorra a agost 01, 2019 | 12:45
    Andorra agost 01, 2019 | 12:45
    Es trist el tema del port olimpic , si tracten el turisme així ja es un desti que cada vegada més gent deixarà de venir! si netegessin el carrer de la xusma això no passaria !

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa