Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament promet una plaça pública davant del polèmic tanatori de Sants
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona intenta aplacar el malestar veïnal per l’obertura d’un tanatori a Sants, a la nau industrial Germans Climent que va ocupar durant 25 anys la ludoteca Happy Parc. Fonts del Districte de Sants-Montjuïc han explicat al TOT Barcelona que l’esplanada que envolta l’edifici serà una plaça pública i s’hi podran seguir fent activitats com els concerts de festa major que els darrers anys han organitzat amb gran èxit de públic els Castellers de Sants.

El consistori preveu iniciar “a curt termini” un procés participatiu amb el veïnat per consensuar “una proposta per millorar” l’actual urbanització de l’espai, a fi de “dinamitzar els usos” informals que acull. Es tracta d’una superfície asfaltada, envoltada de tanques i a tocar de l’Estació de Sants. El districte insisteix, després de mesos de protestes de la plataforma Stop Tanatori, que aquest terreny “és i serà espai públic” i “no en podrà fer ús el privat” com a zona d’aparcament.

Precisament els veïns contraris al projecte van celebrar un acte a principis de desembre per reivindicar que l’espai fos d’ús totalment públic i el van rebatejar com a “Plaça Nova de Sants”. Més de 300 persones hi van assistir. En un parlament, els organitzadors van recordar que es tracta d’una zona verda sense executar des de fa 40 anys i van subratllar la incompatibilitat entre les activitats lúdiques i un jardí amb 4 portes d’entrada i sortida “365 dies a l’any” de “persones que estan de dol”.

El passat 20 de desembre van fer una altra acció a l’aparcament de motos que hi ha just al costat de l’esplanada del futur tanatori. Armats amb guixos de colors, van reconvertir les línies d’estacionament en un arbre de Nadal i van pintar lemes a l’asfalt. Abans ja havien fet altres accions, com xarranques i dibuixos “tàctics” per oposar-se a la pèrdua d’usos socials a l’espai.

Les mateixes fonts municipals asseguren que els responsables del projecte de tanatori hauran de finançar una petita part de les obres d’adequació de la futura plaça. Se n’hauran de fer càrrec en concepte de “càrregues” derivades del pla especial urbanístic, aprovat al juliol amb els vots del govern municipal i el grup de Manuel Valls. Pagaran al voltant de 120.000 euros i l’Ajuntament cobrirà la resta del cost de l’actuació, que podria superar àmpliament el mig milió d’euros.

Els veïns, però, estan decidits a combatre el tanatori per totes les vies. La plataforma Stop Tanatori ha anunciat que vol presentar un recurs contenciós-administratiu contra l’ajuntament i recull donatius per finançar-lo. Calcula que costa uns 10.000 euros com a molt i en tres setmanes ja n’han recollit més de 3.200 a través d’un micromecenatge virtual i guardioles distribuïdes pel barri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa