Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament admet que el fred pot haver causat la mort dels dos sensellar
  • CA

El govern municipal de Barcelona admet que la causa de la mort dels dos homes sense sostre trobats sense vida ahir podria ser efectivament el fred. “No en tenim constància, però és un fet que el fred podria ser una de les causes“, ha indicat la comissionada d’Acció Social, Sonia Fuertes, en una roda de premsa aquest dimarts. “Les causes s’estan investigant, però les condicions meteorològiques han estat adverses”, ha reconegut, preguntada per la premsa. El consistori està a l’espera dels resultats de l’autòpsia, ara que la investigació ha passat a mans de la justícia, però confirma que “no s’ha observat violència” en cap dels dos casos.

Fuertes ha defensat el dispositiu municipal per a persones sense llar durant l’episodi de baixes temperatures, després de les crítiques de l’oposició i d’entitats especialitzades. No tanca la porta a repensar recursos, però de moment manté la mateixa estratègia: ha assegurat que l’Ajuntament “repensa contínuament” les seves actuacions i que ara tampoc “no defugirà la seva responsabilitat diària”.

No ha posat cap horitzó al pavelló de la Fira i ha defensat que es tanqui o ampliï en funció de l’evolució del temporal. Fuertes ha explicat també que als espais municipals ha arribat algun cas d’hipoglucèmia i “d’una certa hipotèrmia” no severa, que estarien vinculades al mal temps. Molts casos, però, els desconeixen: “No sabem de totes les situacions, per exemple si van directament a atenció sanitària”.

Ha recordat que va obrir les primeres 100 places d’allotjament addicionals al novembre de forma preventiva i aquest cap de setmana n’ha activat 100 més. Professionals municipals van “sortir al carrer” a oferir-les aquest cap de setmana, segons la comissionada. Algunes places, ha dit sense especificar quantes, no són en espais impersonals com el pavelló de la Fira sinó en hostels turístics reconvertits temporalment. Les entitats demanen espais més petits i tracte individualitzat.

No obstant, l’oferta de places no aconsegueix atraure al col·lectiu: la darrera nit es van acollir només 34 persones, malgrat el fred intens i les dues morts. Queden 60 places lliures, doncs. Precisament un dels dos homes morts dilluns havia rebutjat anar a dormir en un alberg municipal. “No podem obligar les persones”, ha justificat. Fuertes ha defensat que, tot i això, els serveis municipals sí que atenien a la víctima: “Hi havia un vincle amb personal de referència”. Ha assegurat que “estava vinculada als equips” socials i que aquests el van ajudar per exemple a fer una gestió relativa a l’atenció sanitària que rebia.

L’oposició demana combatre el rebuig amb mesures com taquilles on deixar les pertinences o permetre l’accés amb gossos. Fuertes ha esquivat posar data a la instal·lació de les taquilles: ha dit que està previst, arran d’una petició de l’oposició aprovada en comissió, però que hi ha “dificultats associades” com que l’Ajuntament legalment s’hauria de fer responsable dels objectes dipositats. Sobre les mascotes, s’ha limitat a recordar que el consistori col·labora amb una entitat animalista per vacunar-les i posar el xip.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'abandonat Hivernacle de la Ciutadella, amb un sense sostre dins / Meritxell M. Pauné
Dos homes sense sostre, morts a Barcelona durant l’onada de fred
Notícia: Dos homes sense sostre, morts a Barcelona durant l’onada de fred
Comparteix
L'autòpsia haurà d'esclarir les causes de la mort, però la coincidència amb l'onada de fred fa sospitar hipotèrmies
El pavelló de la Fira habilitat per a sensesostre en plena crisi sanitària / ACN
L’oposició reclama a Colau que replantegi l’Operació Fred per a sensellar
Notícia: L’oposició reclama a Colau que replantegi l’Operació Fred per a sensellar
Comparteix
JxCat i Cs lamenten les dues morts de les darreres hores i demanen canviar d'estratègia
El pavelló de la Fira habilitat per a sensesostre en plena crisi sanitària / ACN
Reobren un dels pavellons de Fira per acollir sensellar mentre duri el temporal
Notícia: Reobren un dels pavellons de Fira per acollir sensellar mentre duri el temporal
Comparteix
La previsió és que estigui en funcionament dos o tres dies
Una persona sense llar dormint al carrer / Arrels
La meitat dels sensellar de Barcelona viuen pitjor des de l’esclat de la pandèmia
Notícia: La meitat dels sensellar de Barcelona viuen pitjor des de l’esclat de la pandèmia
Comparteix
El 73% dels participants a l'enquesta d'Arrels provenen de ciutats de fora de l'Estat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa