Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La família de l’home mort per una palmera: “Molesta que ho intentin maquillar”
  • CA

La família de l’home mort per l’impacte d’una palmera caiguda aquest dimarts al Parc de la Ciutadella no troba consol en les explicacions que fins ara s’han donat sobre el terrible succés. De fet, encaixen amb incredulitat algunes de les declaracions que han fet els últims dies els responsables de l’Ajuntament de Barcelona. “El que ens molesta més és que ho intentin maquillar”, ha assegurat al TOT Barcelona el cosí de la víctima mortal, Marc Caralps. Ni ell, ni la seva tieta, ni la seva cosina han rebut més explicacions que les que s’han trobat als mitjans de comunicació. “El màxim que sabem sobre què va passar ho hem sabut perquè gràcies a les xarxes socials em va contactar un testimoni dels fets”, apunta.

El relat de Caralps està marcat per la impotència. “Ens va molestar especialment veure com, la mateixa tarda de la mort del meu cosí, Frederic Ximeno va sortir a dir que aquella palmera hauria superat les proves de risc si se li haguessin fet aquell dia. És a dir, que tot estava bé”, insisteix. “Se’t mor un familiar i tens la sensació que el primer que s’intenta és tapar la responsabilitat i reivindicar que la feina s’havia fet bé, que la gestió és bona. Crec que no és el moment”.

Avui, després d’una primera anàlisi, s’ha apuntat “a una concurrència de causes”, segons ha comunicat de nou el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno. Podria ser el resultat de la barreja d’una “cavitat interna” que afectava el 25% de la part superior del tronc, un canvi sobtat de temperatura i una intensitat en el vent superior a l’habitual –de prop de 40 quilòmetres per hora. “Això no és gens clar. No és un huracà amb ratxes de vent de 200 quilòmetres per hora. Llavors penses que has tingut mala sort, però hi ha una explicació. Ara sembla que si hi ha una explicació, no la volen dir”, expressa Marc Caralps.

Sobre els fets, la família ja té una idea de què va passar. Segons els ha explicat el testimoni que va trucar a Emergències, el seu cosí era assegut al banc a tocar del llac. Al seu costat hi havia una parella. De sobte, van sentir un soroll molt fort. Era la copa de la palmera trencant-se. La parella va aixecar-se i va fugir cap a l’esquerra i el seu cosí va escollir anar cap a la dreta. Ràpidament, però, abans no pogués fer gairebé el moviment de marxar, va rebre l’impacte de l’arbre caigut. “L’únic consol que ens queda és que no va patir”, resumeix.

El seu cosí era un veí de Sant Andreu que tenia el costum de caminar durant una llarga estona. De fet, anava a peu des de casa seva fins al Parc de la Ciutadella sovint. Per això, quan van començar a rebre notícies del succés i l’home no donava senyals de vida, van témer el pitjor. A les deu de la nit la seva tieta va rebre la confirmació de la mà dels Mossos d’Esquadra. Ahir es va celebrar el vetlla i avui, l’enterrament.

A títol personal, Caralps planteja la possibilitat d’emprendre mesures legals contra l’Ajuntament. Encara no ho ha decidit, però. A més, vol que surti tota la informació possible al respecte. “Com a Marc, no em quedaria aquí. Vull que m’expliquin exactament què fan a Barcelona amb els milers d’arbres que hi ha, quines revisions es fan i com es resol que l’estat és òptim”, rebla finalment. Alguns grups de l’oposició van demanar el mateix. De moment, el consistori ha anunciat que hi ha unes noves proves en marxa que es resoldran les pròximes setmanes i que valoraran més a fons l’estat de la palmera caiguda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa