Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’accident mortal de la Ciutadella desconcerta els tècnics de Parcs i Jardins
  • CA

El tècnics de Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Barcelona estan desconcertats perquè després de tres dies de recerca i proves no han pogut trobar una “causa única” per l’accident mortal del parc de la Ciutadella, que va deixar un mort i un ferit després que una palmera els caigués a sobre. El gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans, Frederic Ximeno, ha explicat que “no hi ha una sola causa previsible” i ha assegurat que després de rebre els informes preliminars tot apunta “a una concurrència de causes” que farien difícil haver evitat el succés. “Si hi hagués una causa definitiva, ja l’hauríem trobat”, ha insistit.

Un informe extern encarregat per l’Ajuntament ha detectat “una cavitat interna” al tronc de la palmera accidentada que afectava al 25% de la part superior. No obstant això, aquesta cavitat “no pot ser la única causa” perquè els experts consideren que hi ha un problema de resistència “quan el teixit viu és inferior al 30%” i en aquest cas era del 75%.

Palmera Ciutadella
Els bombers acaben de tallar la palmera que ha provocat l’accident mortal a la Ciutadella / D.C.

De fet, segons l’informe, la palmera accidentada hauria passat les proves de resistència que es fan habitualment. Ximeno ha reconegut que es tracta de la primera vegada que passa una cosa semblant amb una palmera i que hauran de revisar el pla de risc de l’arbrat.

Revisió a fons del parc

Aquests dies els tècnics de Parcs i Jardins han revisat els 2.100 arbres del parc de la Ciutadella i han retirat de forma preventiva tres palmeres –de les 500 que hi ha– i n’han podat desenes. La majoria d’arbres ha superat les proves de tensió i els responsables consideren que és segur reobrir el parc, que tornarà a l’activitat a partir de demà dissabte. Paral·lelament s’han enviat mostres a un laboratori de la Generalitat a Lleida per analitzar les restes de la palmera i buscar fongs i bacteris que haguessin pogut debilitar-la, però Ximeno ha avisat que són proves lentes.

Una altra de les causes concurrents seria que la palmera hagués patit afectacions per “les oscil·lacions tèrmiques de l’entorn”, el que es coneix com a cop de calor. La resta de palmeres pròximes a la que va causar l’accident han superat les proves de Parcs i Jardins i, per tant, també reforça la idea que no hi ha una sola causa. A més, les ratxes de vent a l’hora de l’accident eren d’uns 40 kilòmetres hores, un vent “no molt fort”, però que és “poc habitual aquesta època de l’any”. El pes de la capçada ha estat un altre element que s’ha tingut en compte, però un cop més no hi ha una relació directa amb el que va passar.

Una tragèdia inevitable

Aquest dimarts tres persones estaven assegudes en un banc del parc de la Ciutadella quan una palmera els va caure a sobre. Un home de 41 anys va morir i una dona va resultar ferida. Una tercera persona amb una crisi d’ansietat va ser atesa pels serveis d’emergència. Segons el gerent de Medi Ambient i Serveis Urbans el tràgic accident era “difícil d’evitar” i ha assegurat que si les investigacions posteriors aporten noves proves que demostrin que hi havia “un patró que es pugui donar en altres palmeres, ens obligarà a revisar els protocols d’inspecció.

Ximeno ha reconegut que el gruix de les inspeccions són visuals i que només s’utilitzen equips més especialitzats en els casos més problemàtics, una tasca que normalment s’encarrega a una empresa externa perquè les tècniques i els equips evolucionen constantment. Respecte a la decadència del parc i la seva possible relació amb l’accident, el gerent de Medi Ambient hi ha diverses obres de millora en marxa, però que, en qualsevol cas, el tema de l’arbrat va per una altra banda i que les inspeccions són habituals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa