Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament obre la porta a convertir un camp de futbol abandonat en corredor verd a Nou Barris
  • CA

L’antic camp de futbol de la Damm, al barri de Porta, podria esvair el seu passat futbolístic definitivament per convertir-se en el pas d’un corredor verd que enllaçaria l’avinguda Meridiana amb el passatge de Verdum. La iniciativa faria desaparèixer les tanques publicitàries oxidades, la porteria que encara resisteix a la banda nord del terreny de joc i les parets plenes de grafitis que han quedat abandonades des del 2006. Tot aniria a terra i deixaria pas a una combinació d’equipaments i espai lliure per fer el carril de zona verda que una part del veïnat reclama des de fa anys.

Aquesta és la possibilitat que s’ha obert els darrers dies després que el govern d’Ada Colau hagi proposat al temps afegit del mandat un canvi de cromos amb l’empresa funerària Áltima –propietària dels terrenys de l’antic recinte esportiu– per convertir l’espai de la Damm en municipal. A canvi, el consistori permetria que es destinés una part dels voltants del cementiri de Sant Andreu a construir un tanatori privat gestionat per Áltima. 

El president de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta, Albert Villacampa, explica al TOT Barcelona que se’ls ha confirmat extraoficialment que “una part del nou terreny aniria destinada a completar el corredor verd”. Una idea que, a més, involucraria l’espai que voreja el cementiri per la part del carrer Pintor Alsamora, que actualment fa de zona d’aparcament gratuïta, i que caldria revestir de vegetació. Si això es completés, s’aconseguiria connectar la part dels Jardins d’Alfàbia amb el passeig verd que comença al parc de Can Dragó. 

Mapa de la zona d'influència del projecte amb el cementiri de Sant Andreu al mig. / Google Maps

Mapa de la zona d’influència del projecte amb el cementiri de Sant Andreu al mig. / Google Maps

Encara queda camí per recòrrer

Tot i així, la idea encara es troba en un punt inicial. La proposta per adquirir els 6.384 m2 de l’antic camp de futbol es va integrar dins el Pla Especial Urbanístic Integral i de Millora Urbana de l’entorn de la masia de Can Valent i es va aprovar com un primer pas al ple de districte de Nou Barris a principis de març. La iniciativa va despertar dubtes en diferents formacions però va tirar endavant gràcies a l’abstenció de tots els partits polítics excepte Barcelona en Comú. ERC i PSC van mostrar sorpresa per una permuta caiguda del cel de la qual no tenen informació sobre com s’ha gestat i sobre la que l’Ajuntament, preguntat per aquest diari, tampoc n’ha concretat els detalls. 

En canvi, fonts municipals indiquen que la idea que tenen és destinar l’antic camp del CF Damm –encabit entre els carrers del Pintor Alsamora, de l’Escultor Ordóñez i de la Selva– a “donar resposta a les necessitats del veïnat”. De la mateixa manera, apunten que el govern del districte acordarà amb els residents i entitats “quins són els equipaments i serveis que fan falta i que s’hi podrien ubicar”. Tot i així, per arribar a fer realitat el projecte la proposta ha de passar per un ple municipal i aconseguir els suficients suports per quedar aprovada. 

Equipaments més enllà del corredor

A més de l’espai destinat a fer el corredor verd, però, hi ha altres propostes sobre la taula que ho complementarien i que encaixen amb les intencions explicades pels comuns. Segons l’AVV Porta, tot i que hi haurà un procés de diàleg amb els veïns, també es tindrà especialment en compte l’informe presentat al juliol de 2018 per l’Ajuntament que presenta les Aportacions recollides al procés de participació i revisió del pla d’equipaments de Nou Barris: detecció de noves necessitats. “Tal com se’ns ha explicat, la intenció no és tan dedicar-ho exclusivament a equipaments pel barri, sinó que es volen cobrir necessitats de tot el districte o, si més no, de la Zona Sud –Can Peguera, El Turó de la Peira, Vilapicina i Torre Llobeta, i Porta–”, explica Villacampa. 

De fet, en el document municipal que aglutinava les mancances de Nou Barris, s’arribava a proposar concretament ubicar al camp de futbol de la Damm un equipament que pugui acollir persones sense sostre, com un alberg o menjador social. El text concretava que al districte “existeixen persones que es troben en situació o en risc d’exclusió social, i que tenen necessitats immediates d’abric, allotjament o alimentació” i que el lloc més adient per encabir-ho seria l’espai abandonat des de fa tretze anys. 

Tot i així, Albert Villacampa afegeix que s’han proposat idees molt diverses que proposen des de la necessitat d’espais de cures per a gent gran fins a altres espais més d’activitat veïnal. 

Possible oposició veïnal

Tanmateix, la clau de volta per aconseguir aquest projecte no correspon únicament als partits polítics, també han de dir la seva els veïns. Al 2000 ja va haver-hi una gran polèmica per l’intent d’ubicar un tanatori amb sales de vetlla a dins del cementiri de Sant Andreu. L’oposició popular va ser tan gran al projecte dels Serveis Funeraris de Barcelona que finalment es va descartar la idea. 

Ara, però, des de l’Associació de Veïnes i Veïns de Porta esperen que la gent s’afegeixi a l’oportunitat i expliquen que faran jornades de difusió, diàleg i explicació del projecte entre els residents del barri. “Que hi hagi un tanatori a tocar del cementiri és un mal menor comparat amb el que es guanya”, celebra el president del col·lectiu. A més, celebra que la proposta de la funerària Áltima, de fer-ho a l’antic camp de la Damm en un moment o un altre hagués prosperat i que la nova iniciativa “almenys no queda al costat d’habitatges”. De fet, el tanatori se situaria a l’avinguda Rio de Janeiro i quedaria entre el recinte dels nínxols i el centre comercial SOM Multiespai –antic Hipercor–. 

L’Ajuntament explica que està previst ubicar-hi quatre sales de vetlla únicament, però que de moment el que s’ha plantejat a nivell polític “és la delimitació dels sòls i usos, però no els projectes de construcció”, que s’hauran d’ajustar a legalitat. Així, al projecte, que també afegeix un centre de serveis d’interès públic al voltant de la masia de Can Valent, encara li queden serrells, converses i dies decisius que, amb tota probabilitat, quedaran pel pròxim mandat. 

Més notícies
L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals
Notícia: L’Ajuntament estudia si pot expropiar els solars de Nou Barris convertits en horts veïnals
Comparteix
S'hauria de demostrar que no es poden fer equipaments, zones verdes o pisos públics en cap lloc proper als horts de Maladeta
L'espai del barri de Porta que s'ha proposat que passi a dir-se 'la plaça del Maquis' / Google Maps
La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Notícia: La burocràcia bloqueja una plaça antifranquista a Nou Barris
Comparteix
Els veïns de Porta van aprovar fa prop d'un any introduir el nom de 'la plaça del Maquis'
L'avinguda Vallcarca té pendent una reforma integral des de fa gairebé dues dècades / XFDC
La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca
Notícia: La divisió veïnal complica el futur de la rambla verda de Vallcarca
Comparteix
Dues associacions de veïns del barri tenen visions molt contraposades de com s’ha de plasmar un projecte que està pendent des del 2002

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa