Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un jutge obliga Colau a retirar les sancions al fons voltor que la va denunciar

Un jutge va notificar a principis d’abril a l’Ajuntament de Barcelona la nul·litat de les sancions que el consistori havia imposat al fons voltor Vauras Investment, per valor de 417.000 euros, en considerar que en el moment d’aplicar-se les sancions per no oferir lloguer social, la llei de l’habitatge 17/19 estava en vigor, però va ser posteriorment tombada per un recurs d’inconstitucionalitat. Així ho han confirmat fonts municipals al TOT Barcelona, i de fet, ja s’han retirat les sancions administratives. El jutge, davant del recurs a les sancions que va presentar el fons voltor, ha considerat que les sancions són inconstitucionals, tot i que en el moment de tramitar-se, aquell article de la llei catalana 17/2019 de mesures d’emergència habitacional estava vigent. Ara bé, el jutge s’ha basat en l’argument que l’article que emparava el consistori va ser anul.lat posteriorment i ja no era vigent quan el fons voltor va presentar el recurs.

En el moment d’imposar la sanció per no haver ofert lloguers socials a les families vulnerables, l’Ajuntament va argumentar que “imposava una sanció de 417.252 euros amb 87 cèntims per no haver ofert un lloguer social a sis habitatges, tal com reclama el decret del govern català 17/2019″, tot recordant que aquesta multa estava per sota del màxim que preveia la llei, 90.000 euros de sanció per cada pis on no es compleixi l’oferiment de lloguer assequible.

Era l’any 2020, i l’edifici Llavors es va convertir en un símbol del moviment antidesnonaments a Barcelona. Aquell episodi va acabar amb el desnonament de sis famílies, després de sis intents per part dels Mossos d’Esquadra, que es van trobar la resistència del moviment pel dret a l’habitatge. L’actuació policial es va saldar amb 12 persones investigades –tres per atemptat a l’autoritat i nou per desordres públics– i 60 denunciades per desobediència

La imputació segueix el tràmit

Tot plegat, just uns dies després que es conegués que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i també els regidors Marc Serra i Lucía Martín, han estat imputats per l’Audiència de Barcelona, i contra el criteri de Fiscalia, per aquestes sancions imposades el 2020 al fons voltor propietari d’un polèmic bloc d’habitatges situat al Poble-Sec, conegut com a Bloc Llavors. I què passa amb aquesta imputació? La querella presentada pel fons voltor segueix el seu tràmit, amb una investigació per coaccions i prevaricació i no per la pluralitat delictiva denunciada pel fons, que atribuïa als responsables municipals fins a mitja dotzena més de delictes. 

Fins ara cap de la desena de causes judicials relacionasdes amb empreses no ha arribat a judici, i els casos es troben arxivats o bé sota investigació.

L’Ajuntament reacciona a la justícia

Martín ha respost a la resolució judicial i ha assegurat que l’Ajuntament seguirà amb “el mateix compromís ferm per aplicar polítiques d’habitatge que frenin l’especulació”. “Tot i que això ens exposi al lawfare del lobby immobiliari”, ha afegit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: T@M a maig 03, 2022 | 11:31
    [email protected] maig 03, 2022 | 11:31
    Aquesta és la primera .....després vindrà el cas de l'HERMITAGE i també el solar de Drassanes amb idèntics resultats......sra Colau marxi ja ... no faci el ridicul.
  2. Icona del comentari de: rd a maig 03, 2022 | 11:35
    rd maig 03, 2022 | 11:35
    no se que es pitjor, si el fons voltor o la colaua..

Nou comentari

Comparteix