Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Clatellot de l’Audiència a 2 guàrdies civils per vexar un catalanoparlant

L’Audiència de Barcelona s’ha posat de part del català en un cas de vexacions a l’Aeroport del Prat. Un ciutadà flamenc i catalanoparlant, Kris Charlier, va insistir en adreçar-se en català a dos guàrdies civils al control de seguretat i va denunciar que, com a represàlia, l’havien denunciat falsament i humiliat pel càncer de còlon que pateix. Concretament li van fer ensenyar en públic el contingut de la bossa recol·lectora d’excrements que porta connectada als budells.

Una jutgessa del Prat de Llobregat va arxivar el cas per “manca d’indicis de delicte”, però l’Audiència a acceptat les al·legacions dels advocats de Charlier i reobre el cas, pel que els guàrdies civils s’aboquen de nou a anar a judici al tribunal d’instrucció inicial. Ho ha donat a conèixer aquest dimecres la Plataforma per la Llengua, que ha coordinat la defensa, exercida pel bufet Molins Defensa Penal.

Charlier té nacionalitat belga però parla català perquè el 2019 residia a Bigues i Riells. Era a l’aeroport per agafar un vol cap a Brussel·les, per passar-hi el Nadal. Segons el seu relat, un vigilant de seguretat privada el van aturar al control ordinari de passatgers en adonar-se d’una protuberància sota la roba, que era causada per la bossa. El passatger va explicar de què es tractava, en català, ja que s’expressa millor en aquesta llengua que en castellà. Va indicar-li que li feia vergonya mostrar la bossa perquè té un aspecte desagradable i que no li deixava veure ni a la muller. “El vigilant va exigir-li despectivament que ho expliqués en castellà, va insistir que deixés a la safata el que fos que tingués sota la roba i, finalment, va avisar dos agents de la Guàrdia Civil”, relata l’oenegé.

Ús del català amb la policia

Els agents van tornar a preguntar-li què duia sota la roba i, en tornar a usar el català, li van dir que “esto es España y aquí se habla español”, segons Plataforma per la Llengua. “Cansat, finalment Charlier es va descordar els pantalons i es va aixecar el jersei per mostrar la bossa recol·lectora”, afegeix. A banda de la vergonya per la situació en públic, se’l van emportar en una sala tancada, on es va haver d’arromangar tota la roba i van denunciar-lo per “alteració de l’odre públic” i multar-lo a més a més per “negar-se a col·laborar amb la policia”. Va aconseguir pujar a l’avió però la Guàrdia Civil va obligar l’aerolínia a fer-lo baixar, pel que va perdre el seu vol.

L’Audiència ha refutat que l’actuació policial fos justificada i ha donat la raó a la defensa en considerar que no era necessari portar al passatger a una sala si ja havia mostrat la bossa de recol·lecció. També té en compte el testimoni de l’aerolínia, que va confirmar no haver tingut cap problema amb l’home i que el va fer baixar de l’avió a instàncies de la Guàrdia Civil. “La interlocutòria de l’Audiència també defensa que no era necessari regirar les maletes del passatger, que ja havien passat per la cinta de seguretat, i destaca que els agents tenien versions contradictòries sobre els motius que els van dur a inspeccionar-les”, apunta.

Conflicte pel català a l’Aeroport

Segons la interlocutòria divulgada per Plataforma per la Llengua, els agents van afirmar que “no hi va haver conflicte lingüístic” perquè un d’ells sabia parlar francès, igual que Charlier, però un sí que va admetre que “el passatger volia parlar en català i no l’entenien”. Això ha fet pensar l’Audiència que pot haver un delicte per motius lingüístics perquè Charlier insistia a expressar-se en català. A més, diu l’oenegé, el tribunal ha titllat de “curiós” que els agents sabessin anglès o francès però cap es pogués expressar en català, que sí que és una llengua oficial a l’Estat.

“Aquesta interlocutòria no només permet continuar treballant per una resolució satisfactòria en aquest cas concret, sinó perquè remarca que hi ha un dret de fer servir el català amb els treballadors públics”, celebra l’entitat, que veu “excepcional” la decisió de l’Audiència perquè “la catalanofòbia normalment és ignorada a les resolucions judicials”.

Més notícies
Oak House School, entre les millors escoles, segons Forbes
Notícia: Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes
Comparteix

Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes

Les tarifes del St Peter’s School, Benjamin Franklin International School, Oak House School i Escola Virolai
Notícia: Quant costen les millors escoles de Barcelona segons Forbes - Mobile
Imatge d'arxiu de la Feria de Abril / ACN
Notícia: Malestar a la Fira d’Abril amb Colau per l’encariment dels costos
Comparteix

Malestar a la Fira d’Abril amb Colau per l’encariment dels costos

L'empresa municipal BSM atribueix la pujada a la inflació i l'augment del salari mínim
Notícia: Malestar a la Fira d’Abril amb Colau per l’encariment dels costos - Mobile
El metro, un espai on es produeixen micromasclismes segons les joves / JORDI PLAY
Notícia: ‘Agents violeta’ patrullaran el metro de Barcelona
Comparteix

‘Agents violeta’ patrullaran el metro de Barcelona

Una prova pilot a les estacions de Santa Coloma de Gramenet vol evitar casos d'assetjament sexual i LGTBI-fòbia
Notícia: ‘Agents violeta’ patrullaran el metro de Barcelona - Mobile
El ple de l'Ajuntament debatrà sobre el 'Catalangate' / Ajuntament de Barcelona
Notícia: Divergència independentista en la discussió pel ‘Catalangate’ a Barcelona
Comparteix

Divergència independentista en la discussió pel ‘Catalangate’ a Barcelona

Confia en una "majoria amplíssima" al ple contra l'espionatge mentre els juntistes estudien el seu vot
Notícia: Divergència independentista en la discussió pel ‘Catalangate’ a Barcelona - Mobile

Nou comentari

Comparteix