Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘Agents violeta’ patrullaran el metro de Barcelona
  • CA

La xarxa de metro de Barcelona estrena una prova pilot contra les agressions sexistes i homòfobes. Les 7 estacions ubicades a Santa Coloma de Gramenet incorporen a partir del 2 de maig personal destinat a atendre queixes per situacions d’assetjament i conscienciar. S’anomenaran “agents violeta” i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ja dóna per fet que el nou servei “acabarà estenent-se” a tota la infraestructura tot i que no hi posa cap data.

La plantilla ja ha rebut formació i la seva missió serà recórrer les parades amb una armilla identificativa, per exercir de punt d’atenció mòbil. Quan rebin un cas, oferiran una primera ajuda segons les necessitats de la víctima i després derivaran el cas a les autoritats pertinents i en faran l’acompanyament, segons l’empresa pública. També hi haurà punts violeta –carpes amb una taula– per acompanyar esdeveniments que comportin un ús massiu del metro.

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha impulsat la prova pilot de la mà de TMB i l’alcaldessa Núria Parlón (PSC) n’ha fet la presentació aquest dimecres, juntament amb la tinenta d’alcaldia de Barcelona i presidenta de TMB, Laia Bonet (PSC). El consistori colomenc ja tenia punts violeta a altres espais del municipi i ara el suburbà en copia en certa manera el model.

Agents violeta al metro de Fondo / ACN
Agents violeta al metro de Fondo / ACN

Allau d’assetjaments virals al metro

Els darrers anys han proliferat les denúncies públiques d’agressions homòfobes, assetjaments a passatgers LGTBI i actituds sexistes al transport públic, en especial al metro. La difusió de vídeos dels casos a les xarxes socials ha disparat la visibilitat del fenòmen. Precisament aquest febrer havia de començar el primer judici per una agressió homòfoba al metro de Barcelona però la incompareixença d’un dels acusats va forçar l’ajornament al juliol.

“El transport públic ha de ser un lloc segur per a tothom, independentment de la seva orientació sexual o del seu gènere, i per a TMB aquest tema és una prioritat absoluta”, ha valorat Bonet. “El personal de les estacions serà el primer punt de suport a les víctimes”, ha afegit la tinenta, que ha recordat de pas “les constants campanyes de sensibilització a la xarxa de metro” que ja fa TMB. Parlón ha destacat que les arrels locals de la prova pilot, com el programa Santa Coloma, Xarxa Violeta al que participen 300 establiments de la ciutat i un equip d’agents liles.

Càmeres a cada metro i cada bus

TMB preveu tenir instal·lades abans de 2025 càmeres amb retransmissió a temps real a tots els trens del metro, ha indicat en un comunicat. Actualment n’hi ha més de 8.000 a parades i combois. També estima que haurà completat la instal·lació de videovigilància en línia a tots els autobusos el primer trimestre de 2023.

Les càmeres són la mesura estrella del protocol de prevenció, detecció i intervenció contra l’LGTBI-fòbia a les xarxes de metro i autobús presentat al juliol. L’activació del protocol suposa la implantació d’auditories de gènere, el reforç de la formació de la plantilla i la difusió d’una campanya de sensibilització.

Bonet exigeix celeritat a la L9

La presidenta de TMB, Laia Bonet, ha aprofitat la roda de premsa per reclamar a la Generalitat de Catalunya més celeritat amb la L9. Ha considerat que la construcció del tram central de la línia va “tard” tot i que ha matisat que no li consten alteracions en el calendari previst per perforar el tram entre les futures estacions de plaça Lesseps i Manel Girona: “Més enllà que el calendari es compleixi anem tard perquè la L9 és essencial”. Així com està ben dotada en els trams nord i sud, per exemple a Santa Coloma, falta l’arc central “que donarà coherència a la línia”, ha dit. “Per molt que oferim un servei correcte a nord i sud, serà menys útil del que podria ser perquè no dona tota la connectivitat”, ha advertit.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mohaned a abril 29, 2022 | 04:27
    Mohaned abril 29, 2022 | 04:27
    Quina tontería mes grossa deu meu atents violeta quina vergonya dona al mon,agents polleta
  2. Icona del comentari de: Blue a abril 29, 2022 | 16:15
    Blue abril 29, 2022 | 16:15
    Hem sembla bé, pro no veig correcte que aquesta feina la facin gent sense equipament previst contre agressions es a dir sense armament ni adiestrament policial, pot acabar molt malament. Lo seu fora posar VS amb la formació específica d'aquest àmbit a fer aquesta feina.
  3. Icona del comentari de: Maria a abril 29, 2022 | 16:16
    Maria abril 29, 2022 | 16:16
    Hem sembla bé, pro no veig correcte que aquesta feina la facin gent sense equipament previst contre agressions es a dir sense armament ni adiestrament policial, pot acabar molt malament. Lo seu fora posar VS amb la formació específica d'aquest àmbit a fer aquesta feina.
  4. Icona del comentari de: Anònim a abril 29, 2022 | 16:29
    Anònim abril 29, 2022 | 16:29
    La verdad que tienes razón que tendrá que ver que vayan de violeta para evitar los abusos?l próxima vez pongan un florero en la cabeza si pusieran agentes de verdad y se dejarán de tonterías creo que sería mejor no creen??maria
  5. Icona del comentari de: Maria a abril 29, 2022 | 16:29
    Maria abril 29, 2022 | 16:29
    La verdad que tienes razón que tendrá que ver que vayan de violeta para evitar los abusos?l próxima vez pongan un florero en la cabeza si pusieran agentes de verdad y se dejarán de tonterías creo que sería mejor no creen??maria
  6. Icona del comentari de: Luis a maig 02, 2022 | 19:30
    Luis maig 02, 2022 | 19:30
    Con todos mis respetos a estos agentes que se merecen mi más considerada ovación, pero si los VS del metro, y hablo con consciencia ya que soy VS, nos las vemos y deseamos para retener a esta "gente" por llamarlos de alguna forma, que podrán hacer estos agentes violetas, se los comerán con patatas. A mi opinión deberían poner otro tipo de agentes Gracias

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa