Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Guàrdia Urbana reforça la unitat antiavalots durant les protestes

La intervenció forçosa de la Guàrdia Urbana per protegir la seva pròpia comissaria de la Rambla aquest divendres nit ha situat de nou sobre la taula el paper dels antiavalots locals en els disturbis. Totes les fonts oficials i sindicals consultades pel TOT Barcelona coincideixen en ressaltar que la policia municipal només pot intervenir en matèria d’ordre públic a petició dels Mossos d’Esquadra i que en quatre nits d’incidents violents el cos català no els ha requerit ajuda en cap moment. 

Tot i així, segons ha pogut saber aquest diari, la Guàrdia Urbana ha reforçat el número d’efectius disponibles a la unitat antiavalots durant l’horari de les protestes, per poder incorporar-se amb més força al dispositiu policial si se’ls requereix. Integrants de la unitat especial UREP han fet canvis de torn entre els agents per concentrar una major disponibilitat al vespre-nit.

“La Guàrdia Urbana no pot enviar furgonetes de la UREP al carrer perquè hi ha aldarulls, ha d’esperar i posar-se a disposició”, recalca Jordi Gallart, portaveu de Comissions Obreres al cos barceloní. Si se’ls insta a reforçar un operatiu, matisa, tenen l’obligació legal de fer-ho però en cap cas prenent decisions per lliure: “En el cas que Mossos ens demani sortir al carrer, llavors sí, però quedaríem integrats sota el seu comandament”

Mentre no arribi aquesta ordre directa, recorda, la Guàrdia Urbana manté la funció de “protegir edificis municipals, autoritats o companys”. Una altra escletxa serien situacions inesperades, com “causes sobrevingudes en què els agents es trobin en una situació involuntàriament i no puguin sortir-se’n sense actuar”. Ahir, per exemple, en el cas de l’atac a la Rambla els agents es van trobar una barreja de totes dues coses, entre la protecció de la comissaria municipal i els atacs als seus propis vehicles.

Aquesta situació d’espera, però, no agrada a tothom, al cos local, i voldrien ampliar les seves funcions en una situació d’excepcionalitat com l’actual. “No és de rebut que no estiguem a disposició de la ciutat quan ens l’estan destrossant”, censura Eugenio Zambrano, portaveu del CSIF de la Guàrdia Urbana. “Ens tenen aquarterats!”, protesta. “Podríem actuar molt més del que ho estem fent, però ni tan sols se’ns deixa fer suport amb la UREP als punts conflictius on hi ha companys fent trànsit desprotegits i patint atacs”, critica.

Considera que si no arriben peticions de col·laboració és per “una decisió política”: “Són els mateixos seguidors de l’alcaldessa Ada Colau els que s’estan manifestant”, afirma, tot i que l’alcaldessa hagi criticat els actes d’aquests dies. El portaveu del CSIF proposa que els comandaments mobilitzin els antiavalots municipals per “protegir bens públics i privats” i que se’ls integri en el dispostiu policial, com va succeir en els disturbis de l’octubre contra les restriccions per la pandèmia, per fer front a casos en què la protesta es dispersa en “20 punts d’aldarulls”.

Juan Francisco Rodríguez, portaveu de la UGT a la Guàrdia Urbana, posa l’accent en la solidaritat entre policies de diferents cossos i l’aval a les actuacions d’ordre públic. De fet, el cos de la capital ja ho ha manifestat en diversos comunicats recents. “No pot ser que no se’ls valori [als Mossos], els hem de donar el màxim suport. La UREP els dona el màxim suport”, opina.

L’anèmia de la UREP

Els reforços d’aquests dies, coincideixen els tres, són ajustos que no canvien l’anèmia de la unitat antiavalots, que ha canviat de nom diversos cops però no s’ha eliminat malgrat les promeses dels comuns fa sis anys. El conjunt de la Guàrdia Urbana pateix mancança d’efectius, com reconeix el consistori, que posa en valor les oposicions ja convocades i les previstes pel que queda de mandat. I de totes les unitats, la UREP és una de les que més s’ha encongit amb el pas dels anys. 

“La unitat està sota mínims, per molt que s’hagi ampliat el torn de nit amb 22 agents és poc”, sentencia Gallart (CC.OO). Aquesta insuficiència crònica d’agents, afegeix, “fa difícil donar un servei amb garanties si no és activant hores extra”. Aquest recurs laboral surt molt car a les arques públiques i a més no resol el problema estructural. Zambrano (CSIF) és més categòric sobre el reforç d’aquesta setmana: “Ho fan de cara a la galeria, per dir que han fet alguna cosa”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador a febrer 20, 2021 | 17:16
    Observador febrer 20, 2021 | 17:16
    Prepaarant el bol de plantofades d'aquesta nit?
  2. Icona del comentari de: Maria a febrer 20, 2021 | 23:10
    Maria febrer 20, 2021 | 23:10
    Hei Yesica, ara resulta que la teva jefa Colau també treu els goriles al carrer?. Però no havíem quedat que els maçons eren els mossos i la Generalitat?. Això és el que fareu si arribeu al govern?. Portar més goriles?. Dons ja us podeu quedar a casa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa