Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els grafitis malmeten la imatge d’un dels projectes estrella de Colau
  • CA

Els veïns de les Glòries s’han acostumat a veure reformes urbanístiques una darrere l’altra. Lluny queda la transformació que es va fer pels Jocs Olímpics, que va unir les grans avingudes de la Meridiana, la Diagonal i Gran Via. L’any 2004 va desaparèixer, però, aquell nus de contaminació i es va començar la creació d’un nou parc. Ara, uns metres més enllà, uns panots pintats a terra i un espai diàfan ocupen el que és el sostre de l’actual túnel de les Glòries. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Colau, a l’espera del projecte definitiu, ha instaurat un nou tram pels vianants basat en l’urbanisme tàctic que està impulsant arreu de Barcelona.

Parlem del tram de la Gran Via comprès entre els carrers de Badajoz i de Bilbao, que ha costat 400.000 euros i ja només s’hi pot trobar un carril per cada sentit de circulació pels vehicles i una via del Tramvia al costat mar del carrer. Enmig, un espai gran per on circulen els vianants que van del Clot al Poblenou o els que van direcció al Centre Comercial Westfield Glòries. L’espai s’ha tornat un lloc idíl·lic pels amants de l’escate o pels que tenen fills. Ara bé, l’incivisme d’alguns ciutadans ha malmès la imatge d’alguns dels elements que hi ha instal·lats.

urbanització temporal de la Gran Via a l’entorn de la plaça de les Glòries JORDI CATALÀ
La urbanització temporal de la Gran Via a l’entorn de la plaça de les Glòries JORDI CATALÀ

Els arbres, plens de grafitis

La zona de passeig s’ha creat amb un seguit de bancs a banda i banda, i uns arbres plantats en uns testos gegants on es pot llegir de tot. Des de missatges d’amor, fins a firmes intel·ligibles o frases amb contingut despectiu, fins i tot. Aquest tram de la Gran Via s’ha tornat una zona de pas per a alguns ciutadans, motiu pel qual molts ignoren aquestes pintades. D’altres, en canvi, lamenten aquest tipus d’accions perquè danyen la imatge d’una zona que portaven anys esperant i està recentment estrenada.

Els testos estan pintats per tots els costats TOT BARCELONA

Cap dels testos instaurats està ja com el primer dia. L’incivisme d’alguns ciutadans, doncs, malmet un espai que, d’altra banda, no mostra ni rastre de brutícia pel carrer. A diferència d’altres zones, no hi ha rastre de grans botellots o de grans macrotrobades nocturnes. En aquest sentit, simplement algun suc aïllat que roman fora de les papereres pot cridar l’atenció dels més crítics. Però pel que fa a les pintades, més enllà dels testos, també es poden trobar en els murs que separen el passeig del Tramvia, si bé aquestes són més anecdòtiques.

Un grup de joves passen la tarada al la Gran Via envoltats d’algunes pintades TOT BARCELONA

Un canvi celebrat, però que necessita ajustos

El nou passeig de la Gran Via ha permès alliberar l’espai de cotxes, que ara circulen pel túnel de les Glòries. D’aquesta manera, s’ha eliminat gran part del soroll que hi havia en aquest tram de l’avinguda, tot i que el volum de vehicles que entren a Barcelona per aquesta zona és similar al d’abans. Tot i això, el nou urbanisme tàctic encara demana ajustar certes accions per millorar la convivència entre vianants i vehicles.

En aquest sentit, els patinets, com és de costum, centren gairebé totes les mirades. Tot i que els carrils laterals estan pensats perquè també hi circulin bicicletes i patinets, la majoria dels vehicles unipersonals passen pel mig, zona pensada pel vianant. La reforma també deixa passos de vianants on bicis i persones creuen pel mateix cantó, amb el que això suposa, o girs tan estrets que dificulta el pas de camions i grans furgonetes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRAN BCN a novembre 29, 2022 | 19:21
    FRAN BCN novembre 29, 2022 | 19:21
    Sincerament no val la pena urbanitzar.ja que.quatre garrulos com sempre ho destrossen tot. Posin càmeres, però clar , no és un cotxe oi.
  2. Icona del comentari de: Josep Inglada a novembre 29, 2022 | 23:34
    Josep Inglada novembre 29, 2022 | 23:34
    La senyalització horitzontal està TOTALMENT ABANDONDA a tota la Ciutat com per gastar 400.000€ en aquesta merda d'urbanisme tactic.
  3. Icona del comentari de: Mà dura als incívics a desembre 03, 2022 | 19:46
    Mà dura als incívics desembre 03, 2022 | 19:46
    Cal prohibir la venda de tota mena d'esprais que només serveixen per empastifar la via pública. Mà dura als incívics (cal fotre'ls multes severes o que paguin de la seva butxaca el que costa netejar-les)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa