Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La foto que immortalitza un record de la Rambla del 1963 que no tornarà

El compte de Twitter Catalunya Color va publicar fa uns dies una foto en la qual la Rambla té una aparença que molts barcelonins no l’hem vist mai. Tal com va informar Catalunya Color, es tracta d’una foto de l’artèria més emblemàtica de Barcelona del 1963 i es veuen detalls que denoten que es tracta d’una època llunyana. Alguns d’ells són un cotxe 600, un anunci amb una esvàstica, el cartell del metro de l’estació del Liceu escrit en castellà, un altre cartell que anuncia que hi ha una perruqueria a l’interior de l’estació, homes grans i de classe treballadora netejant les sabates a burgesos i una quantitat d’homes passejant pel carrer bastant superior a les de dones.

Sense rastre de les mítiques rajoles

Un altre fet destacable és que no hi ha rastre de les mítiques rajoles amb forma d’onades característic de la Rambla, ja que van arribar fa més tard. Tal com va explicar fa setmanes al TOT Barcelona l’historiador especialitzat en ceràmica i paviment, Vicente de la Fuente, aquestes són originàries d’una reforma del 1968 que pretenia “embellir la Rambla”, que en els anys seixanta vivia “una crisi de decadència”. “La burgesia ja no hi anava tant com abans i els negocis de luxe tancaven i anaven cap amunt”, va recordar i va afegir que la reforma no va aconseguir el seu objectiu.

Pel que fa al seu significat, a diferència del que pensa molta gent, la idea no va ser que les rajoles fessin referència a les onades del mar, sinó a un riu. La raó? Des del segle XIX, va dir, es comparava la Rambla amb un riu “per la gran quantitat de gent que hi passava”. Tot i això, cal recordar que aquesta referència poètica no es va materialitzar per primera vegada a la Rambla. Estan inspirades en les del passeig de l’Esplanada d’Alacant, de l’arquitecte Miquel López González.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa