Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FOTO El fred glaça l’abeurador d’ocells de l’Observatori Fabra
  • CA

La dràstica baixada de les temperatures, que fins i tot va provocar que ahir l’Ajuntament de Barcelona es veiés obligat a activar l’Operació Fred en fase d’alerta -podien arribar a 0 graus- ja ha tingut conseqüències en diversos àmbits. El consistori oferia des d’ahir al vespre equipaments per a la gent que dormís al ras.

Al marge de la vessant social, fonts de l’Observatori Fabra expliquen que, si bé la temperatura mínima registrada en la matinada de divendres a dissabte no va ser negativa (+1.5°C), el vent fred i sec que va bufar durant la nit i el matí va afavorir l’evaporació de l’aigua.

Com a conseqüència, va provocar la baixada de temperatura just de la capa més superficial que s’acaba congelant, com ha succeït amb l’abeurador d’ocells dels recinte. La imatge de l’abeurador, completament glaçat, corresponia concretament a dos quarts d’una del migdia d’aquest dissabte. Cal remarcar, a més, que aquest abeurador no es troba prop de terra sinó a 1,60 metres d’alçada.

Canvi radical en un mes de diferència

Curiosament la tendència era justament la contrària a finals del mes passat, coincidint amb les festivitats nadalenques. De fet, l’Observatori Fabra va informar que el dissabte 24 de desembre s’havia batut un nou rècord de temperatura màxima absoluta per un mes de desembre d’ençà 1914. Concretament, es va registrar un màxim de 21.7°C mentre que l’anterior rècord era de 20.6°C i corresponia al 16 de desembre de 2015.

No és un pas un fenomen nou sinó una tendència que va a l’alça, atès que el novembre de 2022 ja va ser el més càlid de la sèrie històrica 1914-2022 registrada per l’observatori.

L’Observatori Fabra va tancar el 2022 amb un rècord climàtic inèdit, amb una temperatura mitjana de 18,1 graus, la més alta que s’ha registrat en aquest recinte des que se n’extreuen dades el 1914. Lluny queden els 16,8 graus assolits el 2020. Les dades, a més, mostren com 4 de les 5 temperatures més altes mai registrades en aquest espai corresponen als darrers cinc anys, un fet prou significatiu de l’escalfament global.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa