Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Observatori Fabra tanca el 2022 amb un rècord climàtic inèdit
  • CA

Era una notícia força esperada entre els meteoròlegs. Però ara s’ha confirmat. Barcelona, segons les dades recollides a l’Observatori Fabra, ha registrat la temperatura més alta des que hi ha dades en aquest recinte. La ciutat tanca el 2022 amb una temperatura mitjana de 18,1 graus. Lluny queden els 16,8 graus assolits el 2020, l’últim rècord registrat a l’Observatori Fabra. Les dades, a més, mostren com 4 de les 5 temperatures més altes mai registrades en aquest espai corresponen als darrers cinc anys, un fet prou significatiu de l’escalfament global.

En el seu informe final, l’Observatori destaca el fet que “l’any 2022 ha mostrat una anomalia càlida i seca tan extraordinària que el fa destacar de manera majúscula sobre qualsevol registre anterior i per tant, som testimonis d’un fet completament inèdit en el conjunt de la sèrie climàtica de l’Observatori Fabra“. Les dades han mostrat un 2022 que ha agafat el relleu a un 2021 igualment més càlid i sec del que venia sent habitual.

El 2022 deixa dues anomalies meteorològiques rellevants

L’anomalia climàtica del darrer segle ha deixat un hivern pràcticament inexistent durant l’any passat. “És l’estació de l’any —afirma l’informe— que ha perdut més caràcter a l’Observatori Fabra de Barcelona”. Inclús, reconeix que durant els mesos més potents d’aquesta estació, hi ha hagut una sensació més aviat “proprimaveral”: “parla un idioma termomètric d’arrel temperada i vesteix amb teixits florals”, diu l’escrit.

Les anomalies, però, no acaben amb l’hivern. L’Observatori compara la meteorologia amb els premis Òscar d’Hollwyhood  i afirma que “si el mes de març fos candidat als Oscars de la meteorologia s’enduria sens dubte el premi a la millor il·luminació“. En aquest sentit, reconeixen que té força mèrit que, per un mes primaveral, “acabar amb la menor insolació mensual de cada mes de cada any des de 1968 amb tan sols 81.2 hores de sol”.

Tres mesos, els més càlids des que hi ha registres

D’altra banda, l’Observatori destaca diversos rècords de temperatura durant aquest passat 2022. El mes de maig, amb 20,7 graus de temperatura mitjana, és el més caloròs de tota la sèrie climàtica de l’observatori Fabra. Un preludi del que passaria a partir d’octubre. Els tres últims mesos de l’any han anat acumulant rècords un rere l’altre. A l’octubre es registra 20,7ºC, al novembre 15,2ºC i al desembre 12,6ºC. Tots tres han assolit la xifra rècord de cada mes des que hi ha registres a l’observatori.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Barceloní. a gener 03, 2023 | 15:51
    Barceloní. gener 03, 2023 | 15:51
    Un rècord que, ben segur, serà superat aquest any 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa