Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
S’activa l’Operació Fred en previsió que el termòmetre fregui els 0 graus
  • CA

El risc que les temperatures s’apropin als 0 graus centígrads ha fet que l’Ajuntament activi l’Operació Fred en fase d’alerta a partir d’aquest vespre. La decisió no només obeeix a la baixada generalitzada de les temperatures sinó també s’encamina a oferir alternatives a les persones que dormen al ras. Segons el protocol elaborat fa anys conjuntament amb Protecció Civil, un descens brusc del termòmetre pot suposar un risc vital per a les persones que passen la nit a la intempèrie.

Així doncs, els professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB), del Servei d’Atenció Social al Sensellarisme a l’Espai Públic (SASSEP) juntament amb altres serveis socials com ara la Creu Roja ja s’han mobilitzat per desplegar un dispositiu específic als carrers de la ciutat.

Com a conseqüència, contactaran de manera proactiva amb les persones que dormen a la via pública per tal d’oferir-los refugi en algun dels equipaments municipals específics. A més, també les acompanyaran fins al centre pertinent amb els vehicles habilitats per a l’ocasió.

En total, l’Ajuntament oferirà 262 places addicionals en un dispositiu que s’anirà modificant atenent les necessitats i la demanda: 75 aniran al Centre d’Acolliment d’Emergència (CAE), que ja duia a terme les mateixes funcions de manera preventiva d’ençà l’1 de desembre; 73 al mateix CAE amb llits en sales polivalents; 80 a l’equipament ubicat al passatge Dos de Maig i 34 places exclusives per a dones al Centre d’Estades Breus (CEB) que hi ha a la planta superior del mateix CUESB.

Pla específic entre desembre i març

La ciutat de Barcelona disposa d’un pla específic per atendre les persones sensellar durant els mesos més freds de l’any. De fet l’Operació Fred s’activa anualment entre els mesos de desembre i març en fase preventiva per tal de permetre que les persones que pernocten al carrer tinguin un espai per poder-hi fer estades puntuals i rebre l’atenció social i sanitària.

Des de l’activació d’enguany, el passat 1 de desembre, ha atès unes 350 persones -287 homes i 63 dones- en coordinació amb la quarantena d’entitats que conformen la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL).

Cinc anys després

La darrera vegada que es va activar la fase d’alerta de l’Operació Fred a la capital catalana va ser al febrer de 2018 i es va haver de fer en dues ocasions. La ciutat compta actualment amb 2.800 places estructurals per allotjar persones sensellar enfront de les 2.000 de què disposava l’any 2018.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa