Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un estudi confirma el risc “zero” de transmissió de la sida si se segueix el tractament

Un estudi liderat per la University College de Londres i la Universitat de Copenhaguen amb col·laboració d’investigadors de Barcelona, ​​ha confirmat que el risc de transmissió del virus és “zero” si se segueix adequadament el tractament antiretroviral, basat en el seguiment durant dos anys de 782 parelles gais en què només un membre té la infecció.

Es tracta de l’estudi Partner 2, publicat aquest divendres a The Lancet, en què han participat la Fundació Lluita contra la Sida, l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i el centre comunitari BCN Checkpoint, que han considerat que el treball “confirma que el tractament del VIH és una eina molt valuosa de prevenció “.

En el seguiment, en què han participat 75 centres de 14 països europeus, aquestes parelles han realitzat 76.000 actes sexuals sense utilitzar preservatiu ni un altre mètode de prevenció addicional.

S’han diagnosticat 15 noves infeccions dins del grup, però els investigadors han pogut confirmar que no es van produir per relacions dins de la parella gràcies a proves genètiques del virus que permeten traçar l’origen de la infecció.

“Aquest fet proporciona evidències sòlides que el risc de transmissió del VIH en parelles homosexuals a través del sexe sense condó quan la càrrega viral està suprimida és zero“, ha afirmat l’investigador Pep Coll, membre de la Fundació Lluita contra la Sida, BCN Checkpoint i IrsiCaixa -centre impulsat per la Generalitat i la Caixa.

En un comunicat, Coll ha afirmat que aquesta informació “proporciona proves sòlides per ajudar a trencar l’estigma que encara porta associat”, i ha defensat que dóna suport al missatge de la campanya internacional U = U (Indetectable igual a intransmissible, per les seves sigles en anglès) i reforça els beneficis de fer-se controls periòdics.

Beneficis per a la salut pública

Els nivells indetectables se solen assolir després d’uns sis mesos de teràpia antiretroviral, depenent dels fàrmacs empleats, i és imprescindible que el tractament no s’interrompi mai, al que se suma que aquesta supressió viral s’ha de controlar amb regularitat per garantir el bon estat de salut, així com els beneficis implícits per a la salut pública ja que es trenca la cadena de transmissió del VIH.

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha afegit que “quan es desconeix l’estat serològic de l’altra persona o la seva càrrega viral, com podria ser el cas de parelles sexuals esporàdiques, és recomanable utilitzar algun tipus de protecció”, i ha defensat la medicació preventiva, coneguda com PReP, com eficaç per evitar la infecció per VIH.

El psicòleg Jose Muñoz-Moreno ha celebrat que aquest coneixement pot donar poder a les persones que viuen amb el VIH: “Saber que no poden transmetre el virus per via sexual els dóna més seguretat a l’hora d’iniciar noves relacions i també prenen consciència sobre si mateixos com a agents importants de prevenció en la reducció de l’epidèmia”.

Aquestes dades se sumen als de l’estudi Partner 1, publicat en 2016 i en el qual també van participar els tres centres, i que en més de 58.000 relacions sexuals sense preservatiu no es va produir cap transmissió del VIH, però els resultats no eren suficients per tirar conclusions estadístiques.

Més notícies

Trenta anys d’art contra la Sida: el regal a Barcelona del grafiter més famós de Nova York

Notícia: Trenta anys d’art contra la Sida: el regal a Barcelona del grafiter més famós de Nova York
Comparteix
La plaça dels Àngels llueix la reproducció d'un mural 'de marca' que el 1989 va pintar desinteressadament l'artista Keith Haring

La PrEP deixa gairebé a zero el contagi de VIH en un pla pilot a Barcelona

Notícia: La PrEP deixa gairebé a zero el contagi de VIH en un pla pilot a Barcelona
Comparteix
El BCN Checkpoint registra només tres infeccions entre els 800 usuaris que tracta amb aquest fàrmac i no són atribuïbles al medicament

Una campanya de BCN Checkpoint remarca la importància de la detecció precoç del VIH

Notícia: Una campanya de BCN Checkpoint remarca la importància de la detecció precoç del VIH
Comparteix
El centre, que atén 7.000 persones cada any, ho destaca en el marc de la Setmana Europea de la Prova

L’Hospital Clínic tracta 200 noves infeccions de VIH cada any

Notícia: L’Hospital Clínic tracta 200 noves infeccions de VIH cada any
Comparteix
Els professionals sanitaris relacionen la combinació de drogues i sexe amb els nous contagis

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa