Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La PrEP deixa gairebé a zero el contagi de VIH en un pla pilot a Barcelona
  • CA

El BCN Checkpoint, centre dedicat a reduir la incidència del VIH en el col·lectiu gai a Barcelona, ha aconseguit evitar el darrer any noves infeccions gràcies a diversos programes que faciliten a un col·lectiu de 800 persones la PrEP, la pastilla que evita l’adquisició del virus, encara no regulada a l’Estat espanyol.

Dels homes que participen en aquests estudis només se n’han infectat tres: dos perquè van abandonar el tractament i un altre perquè es trobava en el període finestra quan el va començar i no va descobrir que estava infectat fins que va fer-se la primera revisió.

El director del centre, Ferran Pujol, ha fet balanç aquest dijous del primer any de funcionament d’un centre annex que es va crear, el BCN PrEP-Point, dedicat exclusivament a seguir les persones que prenen la PrEP, ja sigui en el marc d’estudis, o bé pel seu compte. “Queda perfectament demostrada l’alta eficàcia de la PrEP per reduir nous casos de VIH en un col·lectiu com el nostre”, ha subratllat Pujol en declaracions al Tot Barcelona.

Les dades que exhibeix Pujol corroboren el seu optimisme: “Si partim de la base que la incidència del VIH en la població atesa per BCN Checkpoint és del 2,1% persones l’any, estadísticament s’haurien pogut esperar 17 noves infeccions entre aquestes prop de 800 persones però, gràcies a la PrEP, només n’hi ha hagut 3. Per tant, estem parlant d’una reducció molt important, del 82,3%”.

Ara bé, les dades no es poden extrapolar i s’interpreten només a partir del col·lectiu que utilitza els serveis del seu centre, adverteix Pujol. Tot i això, el director del BCN Checkpoint insisteix en què els estudis han demostrat que “si no fos per les tres incidències que s’han produït —no atribuïbles a la PrEP—, un any després, entre les 800 persones, no s’hagués produït cap infecció”.

El centre que dirigeix Pujol és el que tracta més persones a Catalunya. Altres usuaris de PrEP estan controlats per equips mèdics de la Unitat de Malalties de Transmissió Sexual del CAP Drassanes i de l’Hospital de Bellvitge. A nivell de Catalunya, “que se’n tingui constància”, més de 1.000 homes estan prenent la pastilla, però es desconeix quanta gent pugui estar fent el tractament pel seu compte adquirint el medicament a l’estranger.

Per a les persones que prenen la PrEP pel seu compte, el BCN Checkpoint fa dues trobades informatives setmanals en el marc del programa SeguiPrEP: “Ateníem la gent de manera individual —explica Pujol—, però ens hem vist obligats a fer visites de forma grupal: celebrem dues reunions a la setmana en les quals assisteixen deu persones; el creixement és exponencial i hi haurà un moment en què no donarem a l’abast”.

L’eficàcia de la pastilla en altres països —com Estats Units, el Regne Unit o França— han generat “un interès enorme” entre la comunitat gai de Barcelona per aconseguir la PrEP, l’ús de la qual de forma àmplia faria que “comencéssim a veure una caiguda brutal de la incidència”, opina Pujol.

Actualment, es calcula que unes 380.000 persones al món prenen la PrEP “i només hi ha sis casos reportats d’infecció per VIH”, explica Pujol. D’aquests, “només en tres es pot assegurar que la prenien bé, però tot i així van infectar-se d’un virus amb resistències múltiples, de manera que el fàrmac era inefectiu”, afegeix.

Pel que fa a les infeccions d’altres malalties de transmissió sexual, un dels aspectes que més ataquen els que mostren recels amb la PrEP, Pujol assenyala que entre els 800 pacients atesos pel seu centre s’ha vist una prevalença del 20% d’altres infeccions sexuals. “Si ho comparem amb la gent que ve al nostre centre i que no fa PrEP, la prevalença és similar; per tant, no sembla que hagin d’augmentar les infeccions de transmissió sexual (ITS) com acostumen a argumentar els detractors”.

L’aprovació del fàrmac, “en els propers mesos”

El col·lectiu gai confia que aviat la PrEP es pugui adquirir amb normalitat a l’Estat espanyol. L’esperança per a molts ha augmentat després que el Congrés dels Diputats aprovés fa dues setmanes, amb el suport de tots els grups, una Proposició no de Llei del PDeCAT que insta a autoritzar l’ús de la pastilla preventiva del VIH.

Pujol creu que després de l’aprovació d’aquesta proposició, l’aprovació per part del govern espanyol podria arribar “en els propers mesos”. De totes formes, aquest expert creu que l’aprovació “no resol el problema de forma immediata”. El problema és que, tot i que es publiqui al BOE, “això no garantirà l’accessibilitat”. Per Pujol “tot està per fer” per garantir una implantació amb garanties de la pastilla perquè aquesta manca de previsió, lamenta, “endarrerirà molt l’accessibilitat”. “S’hauria d’haver treballat amb temps”, conclou.

Més notícies
L’Hospital Clínic tracta 200 noves infeccions de VIH cada any
Notícia: L’Hospital Clínic tracta 200 noves infeccions de VIH cada any
Comparteix
Els professionals sanitaris relacionen la combinació de drogues i sexe amb els nous contagis
Una campanya de BCN Checkpoint remarca la importància de la detecció precoç del VIH
Notícia: Una campanya de BCN Checkpoint remarca la importància de la detecció precoç del VIH
Comparteix
El centre, que atén 7.000 persones cada any, ho destaca en el marc de la Setmana Europea de la Prova

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa