Epidemiòloga del Clínic: “Si no som responsables, gran part de la població passarà el coronavirus”

Parlem amb Anna Llupià, metgessa especialitzada en medicina preventiva i salut pública de l'Hospital Clínic de Barcelona

“Si no es prenen mesures molt estrictes, si no som responsables, és possible que un tan per cert elevat, una gran part de la poblacio, passi el coronavirus“. Això ho diu, en conversa amb el TOT Barcelona, Anna Llupià, que apel·la “a la responsabilitat de cadascú” per prendre les mesures higièniques pertinents. Llupià és metgessa especialitzada en medicina preventiva i salut pública de l’Hospital Clínic de Barcelona. Escoltar-la és entendre quins riscos implica el SARS-Co-V-2 i com podem fer-hi front. I és que aquest nou membre de la família dels coronavirus ha arribat per quedar-se. La Generalitat ha decretat mesures de contenció per fer front a l’expansió de l’epidèmia i un reguitzell d’equipaments culturals i congressos han suspès esdeveniments previstos.

“No podem saber amb exactitud què passarà”

Per a Llupià, aquestes mesures són normals, emmarcades dins “l’inici de l’epidèmia”, context que la metgessa considera molt volàtil i en el qual es poden extreure poques conclusions del comportament de la malaltia: “No podem saber amb exactitud què passarà“. De fet, Llupià explica que no es pot afirmar que el coronavirus sigui estacional i remarca que fins i tot l’Organització Mundial de la Salut (OMs) “es resisteix a definir-la com a estacional“. Tanmateix, Llupià dona un missatge de tranquil·litat: “Sempre tenim previsions i des del sistema sanitari sabem quins són els passos següents a fer“.

Una simptomatologia semblant a la de la grip

“El coronavirus té una simptomatologia semblant a una grip”, explica Llupià. Febre, malestar general i síndromes respiratòries. Amb tot, si la grip estacional “té una taxa de mortalitat d’un 0.1, la taxa del coronavirus és una mica més alta i es contagia amb més facilitat“, alerta la metgessa.

Factors que indiquen per tenir la Covid-19

Però, altre cop, tranquil·litat. La metgessa afirma que des del Clínic la definició de cas de reunir un d’aquests tres factors: haver viatjat a la zona, haver estat en contacte amb un cas positiu o tenir símptomes d’una dificultat en respirar inusual. Llupià apel·la “a la responsabilitat de cadascú” per prevenir la malaltia Covid-19, la que causa el SARS-Co-V-2. Segons la metgessa, “hem d’estornudar al colze o en un paper i llençar-lo a l’instant i rentar-nos sovint les mans“.

Quan la mascareta no serveix

Segons Anna Llupià, metgessa especialitzada en medicina preventiva i salut pública de l’Hospital Clínic de Barcelona, una mascareta “mal utilitzada no serveix de res i només dona una falsa sensació de seguretat”. “Portar la mascareta no t’esta protegint perquè pot estar bruta o embrutir-se. Les mascaretes han de portar-les les persones que tinguin símptomes

Quan la mascareta sí que serveix

Tanmateix, Llupià sí prescriu les mascaretes en casos concrets. L’especialista alerta que si una persona pot reunir els símptomes no pot anar a l’hospital sense mascareta o “que demani la mascareta allà”: “Això és molt important perquè les persones que estan a l’hospital estan fràgils de salut i, per tant és facil contagiar el virus”.

Previsions

Tot i que, segons Llupià, avui és d’hora per fer afirmacions categòriques sobre el coronavirus, ja que “estem en una fase molt inicial” de l’epidèmia, considera que “l’esperable” és “que sigui una malaltia lleu en el 85% de casos”. Tanmateix, la metgessa recomana “escoltar quines recomanacions fan les autoritats sanitàries i seguir-les”. “Si hi ha una certa higiene, és fàcil de contenir”.

Més informació

Comentaris

    vendetta 12/03/2020 11:29 am
    tot es mentira caureu com moskas

Nou comentari