Barcelona tanca tots els casals d’avis i redueix a un terç l’aforament de tots els equipaments

Colau restringeix l'activitat municipal i demana "baixar el ritme" de la ciutat | S'ajornen consells de barri o inauguracions, però es mantenen els serveis públics

Ada Colau ha anunciat aquest migdia que l’Ajuntament de Barcelona tanca els 58 casals d’avis de la ciutat fins al 27 de març com a mínim. També s’ajornaran o cancel·laran totes les activitats grupals o col·lectives en centres civics, biblioteques o centres esportius on participi molta gent gran. A canvi es reforçarà la teleassistència amb més personal per atendre consultes i dubtes d’aquest segment de població. L’alcaldessa ho ha anunciat aquest migdia en roda de premsa, després de l’anunci del Govern d’un toc de queda d’actes públics durant 15 dies.

D’altra banda, queda limitat a un terç l’aforament de tots els equipaments públics, com centres cívics o poliesportius. Els espais municipals a cobert, com el Born Centre Cultural, el Museu Blau o el Disseny Hub, regularan l’entrada sobre la marxa perquè no hi hagi massa afluència simultània, han aclarit al TOT Barcelona fonts municipals. En canvi, es mantindran oberts els serveis públics “al màxim rendiment” –inclosa l’atenció domiciliària– i “la governança” política està “garantida” segons Colau.

Pel que fa al transport públic, aquest dijous a les 12h TMB farà una reunió de crisis per implantar precaucions en espais col·lectius com metro o autobusos. L’Ajuntament hi anirà amb tres propostes: intensificar la higiene, augmentar la freqüència perquè cada vehicle vagi menys ple i instar les grans empreses a escalonar les entrades i sortides de la feina per reduir les aglomeracions. A més, el govern municipal suspèn durant 15 dies totes les activitats polítiques no imprescindibles, com consells de barri i districte, audiències públiques i inauguracions d’equipaments.

Colau també ha demanat a la ciutadania que també limiti els viatges, reunions i esdeveniments privats: “Hem de reduir l’activitat a la nostra ciutat i entre tots baixar el ritme”. “Ajornem tot el que pugui fer-se d’aquí dos o tres setmanes i fem només l’imprescindible per a la vida quotidiana”, ha dit. Així, ha recomanat als barcelonins que s’autoorganitzin a la seva escala de veïns, família i entorn personal per repartir el treball de cures, com fer-se càrrec dels infants o fer-li la compra a persones grans. Ha demanat, a més, que la redistribució sigui paritària i no recaigui sobretot en les dones. 

“Hem de baixar el ritme de la ciutat sense aturar-la”, ha coincidit la comissionada de Salut, Gemma Tarafa. “El tancament de les escoles de primària, secundària i bressol no està sobre la taula”, ha respost a la premsa Tarafa, que ha recordat que els infants no són població vulnerable per al virus com sí que ho són la gent gran i les persones amb patologies cròniques. Si hi ha contagis, com ha passat en un centre de Gràcia, s’estudiarà “cas a cas”.

La regidora Alarcón, també confinada

Tarafa també ha actualitzat la situació a l’Ajuntament, on s’han detectat positius en coronavirus també. Ja són tres els casos confirmats entre els treballadors municipals –de l’àrea d’Economia i la d’Urbanisme i una guarderia– i s’eleven a 70 les persones en quarentena preventiva a casa. També pugen de tres a quatre els regidors del govern confinats a casa: Rosa Alarcón també està en quarentena, com ja ho estaven Jaume Collboni, Montse Ballarín i Jordi Martí Grau. Tot i així, ha remarcat l’alcaldessa, tant els electes com els empleats municipals aïllats fan teletreball i segueixen “treballant a ple rendiment”.

Sobre la reivindicació patronal d’ajudes públiques urgents per compensar les pèrdues, l’alcaldessa ha assegurat que diferents regidors del govern estan en contacte ja amb els sectors que es poden veure afectats: “Els anirem escoltant i acompanyant”. “Les mesures econòmiques entenem que les hauran de liderar Govern i Estat”, ha respost. A més ha subratllat que les tres administracions –Ajuntament, Generalitat i Estat– estan en contacte permanent i “alineades totalment”. Tot i així, Collboni ha matisat en una piulada després de la compareixença de Colau que la seva tinença ja estudia mesures barcelonines.

Colau ha recordat que totes les mesures es prenen des d’una òptica col·lectiva i no perquè siguin necessàres per a la protecció individual de cada veí afectat. Els 2 grans objectius d’aquestes restriccions, ha detallat, són protegir al màxim a la població vulnerable –gent gran i patologies cròniques– i contenir els contagis per no saturar els serveis mèdics.  “No hi ha motiu per l’alarma perquè aquest virus té una afectació lleu en la gran majoria de la població”, ha insistit l’alcaldessa. 

Més informació

Comentaris

    No sé si amb paraules n'hi ha prou 11/03/2020 4:03 pm
    Ara surt tu, Colau, pensava que havies desaparegut. M'agraden els tres fets que aportes, un, suspendre la tasca municipal i dos, que els barcelonins s'organitzin i, tres, que no sigui sols feina de les dones... Tot de franc i sense cap feina. Oh i no parles dels avis i iaies que son els únics que haurem de pencar si tanquen les escoles.
    Josep Pagès o Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT 11/03/2020 8:23 pm
    ¿ PER QUÈ NO TANCA CINES , TEATRES , MUSEOS , BIBLIOTECAS , SALAS DE BAILE , SALAS DE CONCIERTO , SALAS DE ESPECTACULOS HE ? Alla un va entra molta gent ara mateix es un posible focu de contajio . ¿ QUE PASARA CON LA FERIA DE ABRIL DE CATALUNYA LA SUSPENDERAN SI O NO ? QUES FA A BARCELONA ..

Nou comentari