Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Toc de queda cultural a Barcelona pel coronavirus
  • CA

Les noves mesures preventives del Govern de la Generalitat de Catalunya contra el coronavirus deixen la capital en una situació pràcticament de toc de queda cultural, associatiu i esportiu. Queden suspesos des de demà dijous i durant almenys 15 dies tots els espectacles públics o privats amb més de 1.000 assistents. Aquelles activitats amb una afluència inferior a aquest llindar es podran realitzar però sempre en espais molt amplis, en què l’aforament almenys tripliqui el nombre de participants per evitar l’aglomeració. 

La mesura afecta als grans equipaments culturals de Barcelona com L’Auditori, el Gran Teatre del Liceu o el Palau de la Música, teatres amb molta capacitat com el Coliseum i sales de concerts com l’Apolo o Razzmatazz. Pel que fa als espais de titularitat pública, el Tibidabo, el Zoo, el Museu Blau, el Born Centre de Cultura i Memòria i el Disseny Hub Barcelona són els que tenen més aforament.

Teatre i òpera

El Teatre Nacional de Catalunya (TNC) va fer dimecres nit l’última funció de Justícia, l’obra de Guillem Clua. Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, el teatre tancarà almenys durant dues setmanes. Aquest dijous el Teatre Lliure ha fet marxa enrere i ha comunicat que suspèn tota la seva activitat programada fins al 26 de març, tant a la seu de Montjuïc com a la de Gràcia, per impossibilitat de restringir l’aforament. Es veuen afectats els espectacles següents: La Bruixa de la tramuntanaEl quadern daurat, La nostra parcel·la i RRR.

Els teatres del Grup Focus –el Romea, el Goya, el Condal i la Villaroel– tancaran fins al dia 26 de març per les mesures de control del coronavirus imposades pel Govern. Així ho ha anunciat el grup en un comunicat difós a través de les xarxes socials. Els teatres del Grup Balaña –Coliseum, Tívoli, Borràs i Club Capitol– també tancaran 15 dies, seguint el decret del Govern.  

El Teatre Tantarantana ha suspès l’estrena i representació de dos treballs escènics impulsats des del seu projecte com a fàbrica de creació, “davant les mesures anunciades pel Govern de la Generalitat en relació a les activitats extraescolars” pel coronavirus. 

La Sala Barts, per la seva banda, ha ajornat tots els espectacles previstos a la sala principal. I, pel mateix motiu, la sala Luz de Gas ha decidit que tancarà el local durant 15 dies. ​El Mago Pop posposa les funcions previstes al Teatre Victòria de Barcelona entre demà i el 26 de març.

En canvi, la Sala Beckett ha informat aquest dijous que manté les funcions previstes de La morta de Pompeu Creuet però limitarà l’accés a un terç de l’aforament habitual.

El Liceu ha confirmat que alterarà totalment la seva programació. Cancel·la tota la producció de Lohengrin de Wagner per les mesures del Govern pel coronavirus. Les 7 sessions de l’òpera estaven previstes del 19 de març al 5 d’abril. A més fins el 26 de març suspèn tota l’activitat prevista, incloent la presentació de temporada 2020/21 el 18 de març.

Dansa

Suspesa la tercera edició de la quinzena de Dansa Metropolitana, que s’havia de celebrar del 13 al 29 de març, ha quedat suspesa. Es preveien uns 80 espectacles i més de 200 activitats a Barcelona, Badalona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès i Viladecans.

El Mercat de les Flors suspèn les funcions previstes per als pròxims dies “per raons de seguretat i de responsabilitat, i seguint les recomanacions de la Generalitat”. La primera d’elles, que començava aquest dijous i acabava diumenge, és l’espectacle de La Intrusa, It’s a wrap (Kubrick is dead).

Música

L’Auditori també suspendrà els actes del 12 al 26 de març “en compliment de les directrius de la Generalitat de Catalunya en relació al coronavirus”, han explicat en un comunicat. Al Palau de la Música es posposen tots els concerts i conferències entre els 12 i 26 i també el concert de la Coral de l’Orfeó Català.

La Sala Razzmatazz, la Sala Apolo i Luz de Gas tancaran durant quinze dies i, per tant, es cancel·len tots els concerts i les sessions de club programats. També han decidit el mateix les sales Jamboree Jazz, Jamboree Dance, Tarantos i Moog. 

El Monumental Club, cancel·lat. La promotora The Project treballa per buscar noves dates pels concerts que tenia previstos fins el dia 25, que afecten a artistes com Ferran Palau o India Martínez. 

El festival Barnasants 2020 anul·la o posposa alguns concerts, mentre que altres es veuran afectats per les directrius respecte als aforaments. La llista completa amb la situació actualitzada de cadascún es pot consultar en aquest enllaç.

El festival Guitar Bcn ha anunciat aquest dijous noves dates per als concerts de La Sra Tomasa, Nil Moliner, Second i El Kanka, entre d’altres actuacions que tenia programades. Així, Second actuarà el 24 d’abril a la sala Barts; la Sra Tomasa, el 10 de maig a la Sala Apolo; India Martínez, el 17 de maig a l’Auditori del Fòrum; María Peláez, el 23 de maig a Luz de Gas; Sinsinati, el 9 de juny a Luz de Gas; Nil Moliner, el 21 de juny a Razzmatazz; El Kanka, el 13 de novembre al Teatre-Auditori Sant Cugat i Ligabue, el 29 de maig del 2021 a Razzmatazz. Les entrades ja adquirides seran vàlides per les noves dates i qui no hi pugui assistir podrà demanar la devolució de l’import.

Ajornament de la presentació del Vida Festival l’Antiga Fàbrica Damm: s’ha posposat la festa de presentació de dijous, però l’organització assegura que treballen amb normalitat per celebrar el festival a l’estiu.

També l’Associació Cultural TGK ha anunciat la cancel·lació de la Telecogresca 2020, prevista per al 28 de març al Parc del Fòrum de Barcelona. A més, l’organització, a diferències d’altres esdeveniments, ha explicat que no pot proposar una altra data perquè és una organització estudiantil que segueix el calendari acadèmic i, per tant, “no té el temps necessari per reconstruir tot el projecte d’un any els mesos següents”. La setmana vinent retornaran els diners de les entrades.

I encara en música, Sopa de Cabra ha ajornat la presentació del nou disc al Poble Espanyol. En un tuit, els promotors del concert de Sopa, el Festival Cruïlla, ha explicat que les entrades seran vàlides per a la nova data: “Gràcies per la paciència i recordeu rentar-vos molt les mans!”, han escrit.

Cinema

En canvi, la sala de cinema de culte Phenomena ha explicat en una piulada que continuarà oberta cada dia durant les pròximes dues setmanes i amb la seva programació habitual, tot i que reduirà l’aforament a 150 entrades per sessió.

El Cine Yelmo ha comunicat el cessament de la seva activitat “per circumstàncies excepcionals” i el tancament de la sala de la Vila Olímpica des d’aquest divendres. 

En la mateixa línia, la Filmoteca de Catalunya reduirà la seva capacitat a una tercera part fins almenys el 26 de març. Així, a la sala Chomón –la més gran de l’equipament– només podran accedir 120 persones per sessió, a la sala Laya se’n deixaran entrar un màxim de 60, a la sala d’exposicions només n’hi podran haver 42 i a la biblioteca del cinema, tan sols 15. Queda ajornada, en canvi, la projecció del documental Volta, 100 anys de ciclisme programada per aquest dijous a les 20h.

Museus i exposicions

El CCCB ha comunicat que cancel·la la seva activitat pública des del dissabte 14 fins al dijous 26 de març, ambdós inclosos. Ha avançat en un comunicat que està treballant per trobar una nova data, en la mesura del possible, per als esdeveniments cancel·lats durant aquest període. Així mateix, es retransmetran en streaming totes aquelles activitats que ho permetin, com la conversa entre Alessandro Baricco i Jorge Carrión (16 de març a les 18:30h) i la conferència de Stefano Mancuso (19 de març a les 18:30h).

La Fundació Mapfre tanca temporalment a partir de divendes la seva sala d’exposicions a la Casa Garriga Nogués de Barcelona, fins a nou avís. De la mateixa manera, la Blueproject Foundation tanca les seves portes al públic des de divendres 13 de març i confia poder reobrir aviat.

Els museus, arxius i centres d’art municipals han fet marxa enrere: si fa dos dies preveien mantenir-se oberts amb accés restringit, aquest divendres han anunciat que tancaran portes durant 15 dies. La decisió afecta 18 centres de gestió o cogestió municipal: MACBA, Museu Picasso, Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Arxiu Fotogràfic de Barcelona, Museu del Disseny, La Capella, La Virreina Centre de la Imatge, Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Museu d’Història de Barcelona, Museu de Ciències Naturals, Museu de la Música, Museu Frederic Marès, Centre d’Art Contemporani de la Fabra i Coats, Castell de Montjuïc, El Born CCM, Museu Etnològic i de Cultures del Món, Fundació Mies Van der Rohe i Jardí Botànic. 

Festivals

Cau també el Barcelona Beer Festival, previst per aquest cap de setmana a la Farga de l’Hospitalet de Llobregat. La organització ha explicat que ja treballa en trobar noves dates “en els pròxims mesos”. A més s’ha suspès el festival de food trucks What The Foc: “Esperem poder anunciar una nova data aviat”, han explicat.

Ajornat el Grafcomic a la Fabra i Coats: el punt de trobada amb el còmic d’autor i l’edició independent s’havia de celebrar el 14 i 15 de març.

Per altra banda, s’ha postposat la 20a edició de l’OFFF, Festival Internacional de Creativitat, Art i Disseny Digital de Barcelona i se celebrar els dies 24, 25 i 26 de setembre. “Ha estat una decisió molt díficil”, ha explicat en un comunicat l’organització, que enviarà un correu electrònic a tothom qui va comprar entrades i abonaments.

Icones turístiques

La Casa Batlló ha anunciat aquest dijous que tanca a partir de divendres per evitar la propagació del coronavirus. L’entitat ha comunicat als seus treballadors que les tasques prioritàries es continuaran realitzant en forma telemàtica. La Sagrada Família atura les obres i tanca aquest dijous al vespre. La Junta Constructora diu que la reobertura del temple no té encara una data fixada.

La Diputació de Barcelona ha decidit limitar l’accés al Palau Güell a un màxim de 15 persones cada 15 minuts enmig d’un paquet de mesures per combatre el coronavirus. 

La Pedrera manté el seu funcionament habitual tot i les mesures aprovades aquest dimecres pel Govern, ja que el monument cultural té un aforament màxim simultani que se situa a l’entorn de les 500 persones distribuïdes en dos patis, dos pisos i el terrat. No obstant, l’activitat Festa Pallasso prevista pel 22 de març queda ajornada al 25 d’octubre.

Saló de l’Ensenyament

Fira de Barcelona ha ajornat el Saló de l’Ensenyament a causa de les noves mesures de contenció del coronavirus decretades pel govern de la Generalitat.

Els congressos queden molt tocats també i, per tant, espais com la Fira de Barcelona o el Palau de Congressos de Barcelona. Els petits auditoris d’hotels i seus corporatives que acullen trobades hauran d’adaptar-se també als nous requisits d’aforament, que fàcilment obligaran els organitzadors dels actes a cancel·lar o modificar reserves. Les competicions esportives es mantenen però a porta tancada, sense públic. Únicament les que disputin menors d’edat podran tenir un nombre molt reduït d’espectadors, perquè els nois i noies han d’anar-hi acompanyats.

Altres sectors: tertúlies, comerç, accions solidàries…

L’Ateneu Barcelonès tanca al públic 15 dies. “Lamentem molt aquesta situació i els inconvenients que pugui ocasionar, i agraïm a tothom la comprensió en aquests moments excepcionals”, ha difós l’entitat centenària en una piulada.

La llibreria Gigamesh ha anunciat a través de les seves xarxes socials que tancarà les portes a partir d’aquesta divendres “de forma indefinida” per la crisi del coronavirus. Per aquest divendres estava programada la presentació del llibre Por un puñado de dragmas amb la presència d’un dels autors, Ivan García.

Finalment, altres activitats privades de la ciutat també s’han cancel·lat de forma provisional. És el cas, per exemple del centre Barraquer, que ha anunciat per Twitter que suspèn les revisions gratuïtes que havia de fer aquest dijous a Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa