Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Com valores “l’obertura al mar” dels Jocs Olímpics?
  • CA

Aquest dilluns es compleixen 30 anys de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, una fita per a la capital catalana perquè van suposar una intensa transformació urbana. L’actuació més emblemàtica i que ha marcat més el futur de la ciutat és l’anomenada “obertura al mar”: la reconversió de 5 quilòmetres de franja marítima molt degradada en una successió de platges, entre la Barceloneta i l’actual Fòrum.

Va ser un canvi en tots sentits: ambiental, paisatgístic, d’usos i també en l’economia. Diversos punts de la costa s’usaven d’abocador a l’aire lliure, una situació que avui la Unió Europea obligaria a corregir sota amenaça de sancions. El paisatge de la ciutat, en especial la imatge turística de la ciutat, beu molt de l’imaginari de les platges de sorra fina i el passeig marítim. Els barcelonins van fer seves ràpidament les platges, tot i que alguns usos es van perdre, com els xiringuitos populars de la Barceloneta, que es van enderrocar.

L’impacte en l’economia és possiblement el més important i menys visible. Barcelona era encara molt industrial als anys 80, amb desenes de fàbriques en actiu al Poblenou i el passeig Icària. La seva marxa de la ciutat cap al Vallès va allunyar els llocs de feina –amb les conseqüències que té això en mobilitat– i va accelerar la conversió en una economia terciària, és a dir, d’empreses de serveis. El turisme principalment però també la restauració i les oficines van guanyar-li terreny a les feines estables i molt sindicades de la indústria.

Clarobscurs de Barcelona’92

No obstant, 30 anys després, la mirada actual sap veure oportunitats perdudes i males decisions en aquella transformació a corre-cuita, perquè el gruix de les obres olímpiques es va haver de fer en els 6 anys que van de la nominació als Jocs. La construcció de la Vila Olímpica, per exemple, no es va aprofitar per generar habitatge públic de qualitat. I la destrucció de patrimoni industrial va ser molt destacada, amb desenes d’elements d’interès que es van perdre per fer taula rasa i construir de zero. Per exemple, els Docks d’Elies Rogent, una magatzems del port fets amb volta catalana a la Via Icària. La creació de les platges seguia els criteris ambientals del moment, i van passar per alt les substàncies químiques que ara han aflorat a la platja de Llevant i que els veïns temen que pugui haver també a altres platges.

Tot plegat convida a un revisionisme serè de “l’obertura al mar”, que distingeixi encerts i errors i defineixi les assignatures pendents. Per tot això, avui l’enquesta del dia pregunta als lectors quin balanç fan de “l’obertura al mar” dels Jocs Olímpics.

Quiz Maker

Més notícies
La platja de la Barceloneta dos dies abans de la revetlla de Sant Joan 2019 / Jordi Play
Els clarobscurs de “l’obertura al mar” de Barcelona, 30 anys després
Notícia: Els clarobscurs de “l’obertura al mar” de Barcelona, 30 anys després
Comparteix
La regressió de la costa, la turistificació i les restes de contaminació industrial introdueixen dubtes sobre la transformació del litoral arran dels Jocs Olímpics de 1992
Il·lustració de portada de 'La Barcelona de Maragall', número especial de 1992 de la revista 'La Veu del Carrer' / FAVB
Els decebuts del 92: neguit i retrets veïnals després dels Jocs Olímpics
Notícia: Els decebuts del 92: neguit i retrets veïnals després dels Jocs Olímpics
Comparteix
La revista de la FAVB va comparar l'esdeveniment amb el porciolisme en un número especial, amb preludi de Vázquez Montalbán
Vista aèria de l'Anella Olímpica / AL PHT Air Picture TAVISA
El ‘making of’ dels Jocs del 92, segons tres exalcaldes de Barcelona
Notícia: El ‘making of’ dels Jocs del 92, segons tres exalcaldes de Barcelona
Comparteix
Narcís Serra, Joan Clos i Jordi Hereu analitzen el llegat olímpic 30 anys després de l'esdeveniment
L'alcalde Pasqual Maragall amb el Cobi el 1992
ENQUESTA | Trobes a faltar la Barcelona dels Jocs Olímpics de 1992?
Notícia: ENQUESTA | Trobes a faltar la Barcelona dels Jocs Olímpics de 1992?
Comparteix
L'Ajuntament ha programat un sol acte institucional per commemorar els 30 anys de la Barcelona olímpica

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa