Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els decebuts del 92: neguit i retrets veïnals després dels Jocs Olímpics

L’idealitzat esperit olímpic de 1992 no amarava tota Barcelona, malgrat el relat oficial que ha quedat dels Jocs Olímpics. Sectors de la ciutat, com l’independentisme, l’anticapitalisme o el moviment veïnal, eren crítics amb el llegat de Barcelona’92 i van expressar-ho públicament. En ocasions, amb gran contundència simbòlica. Rarament aquelles manifestacions formen part avui de les antologies i exposicions sobre la cita esportiva i la metamorfosi de la ciutat.

Una de les mostres d’aquella discrepància invisibilitzada és el número del desembre de 1992 de La Veu del Carrer, la revista de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB). No és un número normal, d’articles i reportatges, sinó un remake d’un mític abecedari contra l’alcalde franquista Porcioles que va publicar la revista d’arquitectura CAU el 1973. Si l’antiga es deia irònicament “La Barcelona de Porcioles”, la del 92 portava el provocador títol de “La Barcelona de Maragall”.

No és fàcil trobar-ne exemplars impresos, però l’hemeroteca de la FAVB permet llegir-la en línia còmodament. Es tracta d’una mena de diccionari, de la A a la Z, on es ressenyen breument els principals personatges, conceptes i indrets associats als Jocs Olímpics. Des de “deute olímpic” i “Mariscal”, fins a “Modernitat” o “Telefónica”.

Una seixantena de persones –algunes d’elles, conegudes personalitats– van col·laborar en l’elaboració del número especial: els periodistes Josep Maria Huertas Claveria i Jaume Fabre, la geògrafa Mercè Tatger, l’historiador Pau Vinyes, Montse Sintes de Càritas… I un convidat de prestigi com autor d’un text introductori: l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán.

“Triomfalisme sense límits”

A l’editorial, la FAVB d’aleshores reflexiona sobre la ciutat posterior als Jocs. “Després de la cita olímpica, amb les obres acabades, Barcelona és una ciutat feta? El pes del deute marcarà el post-olimpisme? Els oblidats continuaran en la marginació? Barcelona ha aprofitat els grans esdeveniments per resoldre els seus endarreriments urbans? Però, després què?”, es preguntava l’entitat. “Després del triomfalisme sense límits que ha suportat Barcelona durant els darrers anys, ha arribat el moment d’obrir el debat sobre la realitat de la nostra ciutat”, deia. “No és difícil endevinar que queden temes pendents i importants”, advertia.

Les preguntes de Montalbán

Montalbán se suma a les preguntes retòriques i s’autotitula “Qui és qui? Què és què?”. “Despertats del somni olímpic, podríem caure en l’error de donar per acabada la ciutat i fatalment condicionat el seu projecte i model de creixement per la factualitat d’allò construït”, avisa. Així, reivindica “recuperar el discurs de les necessitats reals una vegada acabat el bell espectacle”. Disculpa per avançat la “subversió” dels impulsors de la revista per comparar l’abecedari de Porcioles amb un de Maragall, i emfatitza com a “propòsit” primordial “recuperar la cultura de la participació”.

Es pregunta si “ha arribat plenament la democràcia a la ciutat”, es respon a sí mateix que “no del tot” i situa com a instrument indispensable “la presencia fiscalitzadora, crítica però participant, de la ciutadania”. “Tan de bo aquesta ciutat recuperi la capacitat d’autopensar-se sense deixar aquesta tasca en les exclusives mans del príncep i de l’arquitecte”, conclou. La lectura de la revista, 30 anys després, no deixa de sorprendre per la vigència de moltes de les definicions que conté.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Abstencionista a juliol 23, 2022 | 22:44
  Abstencionista juliol 23, 2022 | 22:44
  El poder sempre és el mateix i sempre actua igual. Els que governen son al lloc de govern perquè vosaltres, amb el vostre vot, els hi heu posat. Els que voteu no teniu dret a queixar-vos.
 2. Icona del comentari de: David a juliol 24, 2022 | 11:55
  David juliol 24, 2022 | 11:55
  "veïnal" és una d'aquelles paraules que no havia sentit mai fins fa uns 5-10 anys... Sempre n'havíem dit "de veïns". És una d'aquelles paraules que li pots trobar sentit en català totalment, però que en realitat no havíem fet servir mai i l'hem importat del castellà. Com l'infantilisme "gratis", que sempre havíem dit "gratuït" o "de franc" i fins i tot em van argumentar "noi, que això ve del llatí". Sí, però en català no s'ha fet servir mai (i en castellà tampoc) i ho va introduir la publicitat dels 80 va començar a fer servir el "gratis" perquè sonava bé pels infants i ara trobes gent de 50 dient "gratis" fins i tot en les notícies. Però a més, el concepte "gratis", és a dir regalar (falsament, perquè en realitat ho pagues) si compres qualsevol cosa, es dels 80. Abans no es feia, i és que aleshores això de "regalar" es considerava un "timo" i un engany per enganxar-te. Com hem canviat socialment que tots els qui ens considerem adults "madurs" caiem de quatre potes a tots els "gratis" que trobem.
 3. Icona del comentari de: Nli a juliol 24, 2022 | 13:34
  Nli juliol 24, 2022 | 13:34
  No importa que fossin els jocs de barcelona o d’espanya. Els poders feixistes de l’estat, juntament amb molts catalans que més endavant es dirien independentistes, van intentar amagar tot rastre de dissidència. Al final sempre és el mateix, l’enemic és espanya, amb uns aliats a catalunya que diuen una cosa i fan l’altra, per no fer enfadar l’amo. Eh JxErc?!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a juliol 30, 2022 | 16:39
   Pere Llimonera i Citronell juliol 30, 2022 | 16:39
   Otro con sus ch0rradas de Fantasía y Ciencia-ficción... menudas flipadas que sueltan, en general, los independencieros desde su Burbuja, y ninguno de ellos ha ganado aun el Premio "Nebula"... N0 hay derecho; que injusticia... y menudas flipadas que se pega el populacho abducido separata supremata cuando lee o escucha tales farfullas psicodélicas, surrealistas y absurdofantasiosoficcionales; salivan solo de pensarlo; y después de la flipada, hasta se mojan... esta gente tiene mucho merito, van mas allá de la ficción... son creadores de Mundos a partir de la nada; maestros del ingenio; ensoñadores cíclicos de muevas Galaxias, universos y dimensiones... virtuosos de la fábula, la simulación, la ilusión que desborda todo lo imaginable e incluso lo inimaginable... inventan apariencias, crean simulaciones, fraguan imaginarios, idean paripés, elucubran fabulas, ingenian pamemas, urden fingimientos y toda clase de elementos de ficción... !Cuanto talento desperdiciado en invenciones peliculeras!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa