Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’enderroc de la vergonya: arrenca el final del bloc Venus de la Mina
  • CA

Els veïns del bloc Venus de la Mina comencen a veure la llum 20 anys després. Les prop de 900 persones que resideixen en aquest deteriorat edifici ubicat a la zona sud de Sant Adrià de Besòs, a escassos metres de la frontera amb Barcelona, han vist com aquest mes de maig es desbloquejava una de les peces clau que han de permetre l’enderroc de l’immoble, pendent des del 2002.

L’oficina tècnica que estudiarà els casos de les 240 famílies del bloc ja ha estat adjudicada i obrirà en les pròximes setmanes si no hi ha nous contratemps. Aquest servei haurà d’analitzar la situació de cadascun dels residents de l’edifici per tal de determinar quins veïns compleixen els requisits per poder ser reallotjats en habitatges al mateix barri o si prefereixen una compensació econòmica per l’expropiació de les seves llars.

La previsió és que aquest assessorament es realitzi de manera provisional en un dels espais de la Biblioteca Font de la Mina. De fet, el Consorci de la Mina -que està integrat pels ajuntaments de Sant Adrià de Besòs i Barcelona, la Generalitat i la Diputació- està treballant actualment en l’adequació de l’espai per a la realització d’aquesta tasca. La intenció de les autoritats és que l’oficina pugui traslladar-se com més aviat millor a la que serà a priori la seva ubicació definitiva, un edifici situat al costat de la comissaria de la Mina que està sent reformat. Aquestes obres no tenen encara data d’execució.

Un any de retard

Amb tot, l’oficina tècnica acabarà obrint les seves portes amb gairebé un any de retard. El procés obert el febrer del 2021 per escollir l’empresa que prestaria aquest servei es va acabar declarant desert el passat octubre perquè l’únic candidat que s’hi va presentar no complia els requisits mínims que demanaven les autoritats. La reorientació del procés i la tria d’un nou adjudicatari s’ha acabat demorant sis mesos més i no s’ha fet efectiva fins a principis d’aquest mes de maig.

“La creació de l’oficina havia de ser un tràmit fàcil i no el fracàs en què s’ha acabat convertint aquesta adjudicació. La bona notícia és que el servei començarà a funcionar i que sembla que hi ha un full de ruta”, assegura la Paqui Jiménez, portaveu dels afectats. Jiménez veu en la posada en marxa d’aquesta oficina la “peça” clau per desbloquejar l’enderroc del bloc i confia que la burocràcia no els torni a fer males passades.

“El més important és que s’escolti els veïns. Cada persona és un món i és evident que analitzar tot plegat portarà el seu temps. Qui sap, potser a finals del 2023 podem veure els primers reallotjaments“, apunta la portaveu, que especifica que ningú s’ha posat encara en contacte amb els inquilins de l’edifici per donar-los més detalls sobre l’obertura del servei.

Via judicial en suspens

Cal recordar que el pla urbanístic per enderrocar el bloc Venus acumula gairebé vint anys de demora i que no va ser fins al febrer del 2021 quan va aconseguir reactivar-se després d’una dècada de bloqueig. En aquest temps, veïns i administracions s’han vist immersos en diversos litigis per discrepàncies en les taxacions dels habitatges de l’edifici. De fet, una trentena de famílies mantenen congelada una demanda pels danys morals i els perjudicis provocats per les precàries condicions en les quals s’han vist obligats a viure durant aquests anys.

Ara el cas està en mans d’aquesta nova oficina tècnica. La tasca dels professionals que realitzin el servei i les noves taxacions que en derivaran condicionaran la continuïtat d’una via judicial que podria retardar encara més els primers reallotjaments de veïns, que a hores d’ara ja sembla complicat que puguin arrencar el 2023, tal com van prometre les autoritats implicades.

A preguntes del TOT Barcelona, el Departament de Drets Socials no ha aclarit si manté la previsió de començar el trasllat de veïns l’any que ve i que el bloc vagi a terra el 2026, tal com va anticipar, o si els terminis tornaran un cop més a ajornar-se.

Més notícies
L'activista gitano Rafael Perona / Cedida
El gran activista gitano de Barcelona es fa immortal a la Mina
Notícia: El gran activista gitano de Barcelona es fa immortal a la Mina
Comparteix
El barri dedica un carrer a l'enyorat Rafael Perona, gairebé un any i mig després de morir
El bloc de Venus, al barri de la Mina, de Sant Adrià de Besòs / JR
Un any més perdut al bloc de la Mina pendent de ser enderrocat des de 2002
Notícia: Un any més perdut al bloc de la Mina pendent de ser enderrocat des de 2002
Comparteix
La fase preliminar per expropiar els inquilins de l'edifici Venus no ha començat 12 mesos després de l'acord per desencallar un retard majúscul
Una terrassa a Barcelona en una imatge d'arxiu / Jordi Play
Barcelona aprova instal·lar sonòmetres a 11 zones on abunda l’oci nocturn
Notícia: Barcelona aprova instal·lar sonòmetres a 11 zones on abunda l’oci nocturn
Comparteix
Els comuns i ERC apel·len els locals a responsabilitzar-s'hi, mentre Cs els acusa de criminalitzar els negocis
La cruïlla de Consell de Cent i Rocafort, abans i després de la superilla / Ajuntament de Barcelona
Retard en la Superilla de l’Eixample: les obres arrencaran al juliol
Notícia: Retard en la Superilla de l’Eixample: les obres arrencaran al juliol
Comparteix
L'actuació s'iniciarà amb un mes de retard i tindrà un pressupost de 53 milions d'euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa