Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Emoció però també dubtes: les interioritats de la vacunació als sanitaris
  • CA

La vacunació contra la Covid, que ja ha començat al Clínic, segueix un protocol estricte. La responsable de la vacunació a aquest hospital barceloní, Sebastiana Quesada, ha obert les portes al TOT Barcelona, que ha pogut comprovar les fases d’administració de les dosis des del començament fins al final.

Dos sanitaris preparen les dosis de la vacuna / Jordi Play

El protocol estableix que els primers a vacunar-se siguin els professionals sanitaris del primer front. Es convoca els professionals en funció de les vacunes de què es disposa. Sebastiana Quesada, coordinadora de vacunació, explica que cada professional es registra a un formulari segons l’hora en què pot desplaçar-se a rebre la dosi. Es comprova llavors el llistat i s’administra la vacuna. Seguidament els vacunats passen a una sala contigua on omplen un registre que s’envia al departament de Salut. Després de deu minuts sense donar mostres de patir efectes adversos poden marxar. “Fins ara no s’han registrat incidències”, assegura Quesada. Tot i així, farmacologia fa un seguiment posterior de tots els vacunats per tal d’analitzar els efectes secundaris que puguin aparèixer i controlar quan s’han d’administrar les segones dosis. La vacuna de Pfizer comença a tenir efectivitat a partir de la quarta setmana després de rebre la primera dosi, per això els professionals demanen mantenir la prevenció.

Una infermera prepara una dosi de la vacuna / Jordi Play

Paral·lelament a tot aquest procés, dos infermers agafen els vials directament d’una nevera que els manté freds, tal com estableix la farmacèutica Pfizer. Així preparen les agulles perquè les infermeres que s’encarreguen d’administrar les vacunes les tinguin ràpidament al seu abast. Cada vial que es guarda a la nevera conté cinc dosis de la vacuna. Per administrar la vacuna són necessaris molts professionals, ja que s’ha de portar un registre de les dades de cada vacunat. La cara més visible, però, són les tres infermeres que les administren. Una d’elles és la Patricia Fernandez, que explica que han rebut una formació específica a través de la plataforma Zoom complementada amb una guia sobre el protocol que han rebut per correu. “Ara estem vacunant de vuit a dotze en el primer torn i de dues a sis a la tarda”, conclou abans d’atendre una infermera que arriba per vacunar-se.

Dosis de la vacuna preparades per a professionals del Clínic / Jordi Play

Expectació entre els sanitaris

L’expectació entre els sanitaris és gran. Alguns dels que avui estaven citats a vacunar-se no venien sols. Els acompanyants aprofitaven per fotografiar el moment de rebre la dosi, una instantània per al record després d’un any tan dur per a tots els professionals de la salut.

Una sanitària somriu quan rep la vacuna contra la Covid / Jordi Play

Quesada assegura que la resposta ha estat “increïble”. Explica que ha vist plorar d’emoció alguns sanitaris, perquè han viscut el patiment des de primera línia i aquest és el primer pas per deixar enrere la Covid. “No ens hem trobat gent reticent. Al contrari, alguns venen i pregunten si han sobrat dosi per vacunar-se”, continua la coordinadora. Segons Quesada, els professionals sanitaris no es plantegen els efectes secundaris que pugui tenir la vacuna, perquè han vist el que provoca la malaltia: “És l’única opció que tenim”.

Dubtes fins a última hora

Un sanitari es vacuna contra la Covid al Clínic / Jordi Play

En canvi, alguns dels professionals que avui rebien la primera dosi sí que han tingut dubtes, però han acabat vacunant-se per “responsabilitat”. És el cas de Sònia Lozano, una matrona que ha viscut casos de Covid des de primera línia. “Vaig tenir dubtes pels efectes adversos a llarg termini, perquè no ha donat temps a observar-los, però m’he decidit per responsabilitat i confiança en els científics”, argumenta Lozano. Marta Torres també ha tractat amb pacients Covid des del començament de la pandèmia. És infermera d’oncologia i avui ha rebut la primera dosi de la vacuna de Pfizer. “No volia ser la primera, tot i que tenia clar que ho havia de fer perquè tots haurem de passar per aquí”, assegura.

Una infermera espera per vacunar-se mentre una altra rep la dosi / Jordi Play

Natalia Evangelista treballa al Clínic com a tècnica de radioteràpia. Assegura que malgrat els dubtes inicials es vacunarà. “Els que dubten perquè la vacuna s’ha aconseguit massa ràpid han de tenir en compte la quantitat de finançament que ha rebut”, explica. Això és el que l’ha acabat de convèncer: “Em fa pensar que no té per què tenir efectes secundaris”.

Campanya de la vacunació contra la Covid / Jordi Play

Jesús Gutiérrez, membre del sindicat AIPS de l’Hospital Clínic assegura que ja hi ha més de 600 professionals sanitaris vacunats. La previsió, explica, era que en una setmana tots els professionals de la primera línia estiguessin vacunats, però el procés s’ha allargat per diversos problemes tècnics i de distribució de les dosis. “Sé d’una companya que va demanar hora dissabte i li han donat per dimecres”, continua Gutiérrez. A mesura que les dosis es van descongelant s’han de subministrar, explica el sindicalista, per això poden haver casos en què sense estar registrat al formulari puguis rebre la vacuna.

Un sanitari es posa la vacuna contra el coronavirus / Jordi Play
Més notícies
Passeig de Gràcia desert en ple confinament / Europa Press (David Zorrakino)
Campins obre la porta a un confinament “total”
Notícia: Campins obre la porta a un confinament “total”
Comparteix
Alerta del perill de celebrar eleccions en el context actual
L'infectòleg Robert Güerri, de l'Hospital del Mar, en una imatge d'arxiu / Laura Fíguls (ACN)
Robert Güerri: “No pot ser que arribin les vacunes, ens fem la foto i s’aturi la vacunació”
Notícia: Robert Güerri: “No pot ser que arribin les vacunes, ens fem la foto i s’aturi la vacunació”
Comparteix
El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses a l'Hospital del Mar esperona l'administració a garantir l'expansió de la vacuna
Vacunació a personal sanitari de la Vall d'Hebron, aquest dilluns / Vall d'Hebron
Sanitaris de Barcelona comencen a rebre també la vacuna antiCovid
Notícia: Sanitaris de Barcelona comencen a rebre també la vacuna antiCovid
Comparteix
Hospitals com Vall d'Hebron o Sant Pau ja administren la vacuna de Pfizer
La vacuna de la covid-19 a la Unitat de Suport a la Investigació Clínica de la Vall d'Hebron / ACN
Trilla acusa els governs de voler “córrer massa” per vacunar
Notícia: Trilla acusa els governs de voler “córrer massa” per vacunar
Comparteix
El cap d’Epidemiologia del Clínic considera que no estaven preparats per començar

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa