El Raval s’omple de color per celebrar una processó sikh

La comunitat Sikh de Barcelona celebra cada any el naixement de Guru Nanak, fundador del sikhisme

Un any més, els carrers del Raval s’han omplert de colors i danses per la processó en honor al Guru Nanak Dev Ji, fundador del sikhisme. Organitzada per l’entitat Sikh Gurudwara Gurdarshan Sahib de Ciutat Vella, la festa ha sortit de la Rambla del Raval, on hi havia música amb instruments tradicionals i menjar vegetarià comunitari. Després han baixat cap a Drassanes per acabar la jornada a la plaça de les Tres Xemeneies.

Guru Nanak Dev Ji (1469), va néixer al Panjab, al nord-oest de l’Índia. Comunitats sikh d’arreu del món celebren l’aniversari del seu naixement durant la lluna plena del vuitè mes (katak) del seu calendari, que acostuma a caure entre l’octubre i el novembre. Guru Nanak Va predicar un missatge de germanor universal, rectitud, justícia i devoció cap a un Déu únic i va predicar el seu dogma a homes i dones de totes les castes de l’Índia.

Durant la processó, els sikh barcelonins duen a terme activitats com el Nagar Kirtan –la processó del llibre sagrat acompanyada de música tradicional–, el Gatka –demostració d’arts marcials sikh amb espases i una coreografia–, el Kirtan –música amb instruments tradicionals– i el Langar –menjar vegetarià típic del Panjab–.

L’origen del sikhisme es remunta a finals del segle XV, per tant és una de les religions més joves. Actualment hi ha entre 23 i 25 milions de sikhs (paraula sànscrita que vol dir deixeble) que creuen en un únic Déu i practiquen un humanisme universal que creu en la igualtat de totes les persones independentment de la seva classe social, procedència o ètnia. Tots els sikh porten el mateix cognom –Singh (lleó) pels homes i Kaur (princesa) per les dones– per deixar enrere el sistema indi de castes.

La processó sikh al barri del Raval ha omplert el barri de dansa, música i menjar tradicional / TOT BARCELONA

La processó sikh al Raval ha omplert el barri de dansa, música i menjar tradicional / TOT BARCELONA 

 

Més informació

Nou comentari