Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El mosquit tigre es dispara a Barcelona després d’una primavera tropical

La combinació d’una primavera càlida amb el rècord de pluges a Barcelona des que se’n tenen registres ha passat una factura inequívoca a la ciutat: el boom de mosquits tigre. La tendència la va advertir inicialment l’informe de la plataforma Mosquito Alert, en referència a tot Espanya, el mes de juliol. El projecte basat en la col·laboració ciutadana detallava que se n’havien detectat un 70% més durant la primera meitat de l’any que l’anterior referència més alta, l’any 2018. Ara, a més, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha confirmat a aquest diari l’increment del nombre de mosquits tigre a la capital catalana en comparació amb altres anys. La institució concreta que l’activitat inusual d’aquests insectes va aflorar a l’abril, “3 o 4 setmanes abans del que és habitual”.

I a grans mals, grans remeis. Des de llavors, s’han barrejat diverses mesures per controlar aquest pic –les que ja s’aplicaven i la intensificació dels controls a peu de carrer. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, de fet, informen que s’han doblat les visites dels tècnics de l’ASPB als principals focus de cria de mosquits tigre d’arreu de la ciutat. Si abans se’n feien una vegada al mes, ara se’n fan cada dues setmanes. I si es troben larves en aquests punts, s’hi aplica una substància per acabar amb elles.

Aquests controls es duen a terme a les 64 zones de risc que l’agència sanitària té monitorades després d’anys de seguiment i d’un contacte permanent amb la ciutadania. Són zones enjardinades amb fonts ornamentals, embornals o punts on s’acumula aigua de mena. Entre aquests espais que necessiten una cura especial, hi ha els jardins de l’entorn de Montjuïc, el Parc Central de Nou Barris, els voltants del Mercat del Poblenou o el Park Güell gracienc.

Així i tot, l’agència sanitària no només visita aquests punts, sinó que també s’activa un protocol de seguiment que s’ha intensificat amb els casos d’alertes ciutadanes que els hi arriben. “L’objectiu és avançar-se a la problemàtica i reduir l’impacte dels mosquits sobre la normal convivència ciutadana”, apunten fonts municipals. Així, barrejant uns casos –les zones conegudes– i altres –les incidències notificades mitjançant Mosquito Alert– s’ha confirmat que, com altres anys, els districtes amb més necessitat d’atenció són Sants-Montjuïc, les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.

Una situació que, fins al moment, no ha esdevingut un problema a nivell comunitari. En aquest sentit, les associacions veïnals dels punts més afectats no han rebut queixes en referència als mosquits. “En canvi, sí que sabem que s’hi han estat fent tractaments especials preventius. Sobretot als principals parcs de la zona”, aclareix el president de l’Associació de Veïns i Amics del Putxet, Francesc Ribera.

La primavera més plujosa

A l’hora de buscar un motiu a l’increment del mosquit tigre enguany, no hi ha dubtes. A Barcelona, la principal anàlisi té a veure amb les precipitacions durant la primavera. Va ser la més plujosa des que se’n tenen dades –1914– segons les dades recollides pels pluviòmetres de l’Observatori Fabra. I encara caldria sumar un ingredient afegit: la calor. El mes de maig del 2020 va ser el més càlid des que s’analitza la temperatura diària des de Collserola. “Creiem que el principal factor que condiciona la temporada de mosquits, actualment, és la climatologia local”, indica el director del projecte Mosquito Alert, Frederic Bertumeus.

També ho considera així l’Agència de Salut Pública de Barcelona. “La raó de l’augment d’incidències al llarg de l’estiu té la seva explicació en una primavera plujosa i amb unes elevades temperatures“, asseveren fonts municipals.

Malgrat això, cal recordar que la vida dels mosquits no acostuma a sobrepassar els 30 dies i l’augment de la reproducció està subjecte a diferents factors. Per tant, pot haver-hi un canvi substancial en la presència de mosquits del principi de l’estiu al final de la temporada. “Per això, que hi hagi hagut una primavera amb pics forts no vol dir que l’agost que vindrà també serà de rècord. Al juliol hem detectat bastant participació ciutadana, però no als nivells d’increment dels mesos anteriors”, matisa Bartumeus. També ho apunta l’Ajuntament, que assegura que després d’un maig intens, al juny i al juliol s’han reduït les incidències.

Preveure mosquits després de la pluja

El que sí té clar, en canvi, el biòleg i investigador de l’ICREA és que “els embornals són el principal focus de cria del mosquit tigre a Barcelona”. Per aquest motiu, els científics de Mosquito Alert estan treballant en un projecte que estudia com impacten les pluges en l’aparició de mosquits tigre als diferents embornals de la ciutat de Barcelona, explica el director de la plataforma al TOT Barcelona. “Estem estudiant la relació entre la pluviometria, l’acumulació d’aigua als embornals i la traducció d’aquest fet en l’augment de mosquits”, concreta.

Així, gràcies a la col·laboració amb el coneixement de l’ASPB, es pretén tenir una mena d’índex de quins són els embornals de la ciutat que acumulen més aigua i arribar a preveure, d’alguna manera, com pot afectar un episodi de pluja a la població de mosquits, uns dies després. La idea és “trobar un patró d’incidències a partir de les dinàmiques dels embornals”, afegeix Frederic Bartumeus.

Sigui com sigui, aquest projecte encara està a mig camí, i el que ara queda, en plena actualitat, és afrontar el pic de mosquits de la temporada. El moment de més activitat comença just ara, des de la segona quinzena de l’agost fins a finals de setembre. Per això, encara que les últimes setmanes s’hagi reduït l’efecte inicial del boom del mosquit tigre, des de les autoritats sanitàries i la plataforma científica adverteixen que cal seguir de prop la tendència de l’insecte a la capital catalana. I sobretot, quedar atents al que caigui del cel.

Més notícies

Mosquito Alert i l’Agència de Salut Pública de Barcelona volen escoles “zero mosquits”

Notícia: Mosquito Alert i l’Agència de Salut Pública de Barcelona volen escoles “zero mosquits”
Comparteix
Notícia: Mosquito Alert i l’Agència de Salut Pública de Barcelona volen escoles “zero mosquits” - Mobile

Barcelona vigila 64 punts de cria del mosquit tigre i el risc de transmissió de malalties

Notícia: Barcelona vigila 64 punts de cria del mosquit tigre i el risc de transmissió de malalties
Comparteix
No hi ha evidència científica de que pugui transmetre el coronavirus, segons l'OMS
Notícia: Barcelona vigila 64 punts de cria del mosquit tigre i el risc de transmissió de malalties - Mobile
Coloms de la plaça Catalunya menjant el pinso amb anticonceptiu que subministra l'Ajuntament  / Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament oculta un informe que nega l’eficàcia de l’anticonceptiu que dona als coloms

Notícia: L’Ajuntament oculta un informe que nega l’eficàcia de l’anticonceptiu que dona als coloms
Comparteix
L'estudi va ser elaborat per científics d'organismes municipals però el Servei de Drets dels Animals el desacredita i l'ignora
Notícia: L’Ajuntament oculta un informe que nega l’eficàcia de l’anticonceptiu que dona als coloms - Mobile
Coloms a la plaça Catalunya / Ajuntament de Barcelona

La població de coloms a Barcelona és 4 vegades superior a la recomanada

Notícia: La població de coloms a Barcelona és 4 vegades superior a la recomanada
Comparteix
Un projecte que els alimenta amb un fàrmac anticonceptiu aconsegueix reduir-ne els exemplars a la meitat
Notícia: La població de coloms a Barcelona és 4 vegades superior a la recomanada - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa