Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La població de coloms a Barcelona és 4 vegades superior a la recomanada
  • CA

Una de les estampes característiques de Barcelona és la presència de coloms arreu de la ciutat. Se’n poden trobar a qualsevol lloc, tot i que la seva presència es fa notar especialment al centre de la ciutat. La densitat de coloms a una ciutat ha de ser d’entre 300 i 400 per km2, i en cas d’excedir la xifra s’han d'”establir mesures per controlar-ne la població”, segons l’Ajuntament de Barcelona. A la capital catalana la densitat és d’entre 1.300 i 1.700 per km2, quatre vegades superior a la recomanada.

És per aquest motiu que el consistori va iniciar el 2017 un tractament anticonceptiu amb nicabarzina entre els exemplars de coloms per reduir la “superpoblació”. Tres anys després de l’inici del projecte, gestat per l’Ajuntament i el Servei d’Ecopatologia de Fauna Salvatge de la Universitat Autònoma de Barcelona (SEFaS) i amb un fàrmac de Zooethics, la població de coloms s’ha reduït a la meitat a les zones on s’ha aplicat el tractament. El projecte consisteix a donar blat de moro amb l’anticonceptiu a 37 dispensadors repartits per la ciutat.

Per tal d’avaluar l’efectivitat del projecte es van establir zones on se seguia administrant blat de moro sense el fàrmac. En concret, són 10 els llocs on hi ha dispensadors de pinso sense fàrmac. En aquests punts, remarca el consistori, la població ha augmentat un 11% anual des del 2017. Així doncs, s’ha comprovat l’eficàcia del projecte per reduir la presència de coloms a la capital catalana.

El projecte va començar el març de 2017 i, vuit mesos després de l’inici, la població de coloms va caure un 17% en els punts on es donava menjar amb anticonceptius als coloms. El novembre de 2018 la reducció va ser del 52%, amb un total de 1.814 coloms a Barcelona. La quantitat d’exemplars va augmentar lleugerament el novembre de 2019, arribant als 1.865. La predicció de l’Ajuntament estima que en cinc anys la disminució serà del 71,5%.

Plaça Catalunya, punt neuràlgic per als coloms

Plaça Catalunya és un dels punts més destacats pel que fa a presència de coloms. És per això que des de fa un any i mig també hi ha dispensadors de pinso amb anticonceptiu. Gràcies a això, la població de coloms a plaça catalunya l’agost de 2018, uns 400, va caure un 25% el novembre de l’any passat.

La presència de turistes que donen de menjar als coloms fa augmentar la presència d’exemplars. La colònia de la plaça és “totalment dependent de l’aliment” que porten els visitants de la ciutat. A més, a plaça Catalunya conviuen els coloms residents i els que venen d’altres punts de la ciutat en busca d’aliment. Això fa que en hores centrals del dia hi hagi fins a 1.000 coloms a la plaça, segons el consistori. Per tot plegat, el tractament anticonceptiu s’acompanya d’una campanya de conscienciació per reduir l’alimentació dels coloms per part de turistes i barcelonins.

Amb tot, durant el confinament la població de coloms a plaça Catalunya s’ha reduït a la meitat per la falta d’aliments i pel tractament esterilitzador. Al llarg de la quarantena el nombre de coloms a la ciutat ha caigut un 8% en alguns punts de la ciutat per la “dispersió” per buscar aliments en altres zones.

Més notícies
Un grup de turistes es fa fotos amb els coloms a plaça Catalunya, en una imatge d'arxiu / Meritxell M. Pauné
Els coloms de Barcelona, beneficiats pel confinament
Notícia: Els coloms de Barcelona, beneficiats pel confinament
Comparteix
La població, d'aproximadament 90.000 exemplars, notarà la disminució del turisme perquè és una de les fonts principals d'aliment
El veto a les veces no redueix l’alimentació de coloms a plaça Catalunya
Notícia: El veto a les veces no redueix l’alimentació de coloms a plaça Catalunya
Comparteix
Veïns i turistes recorren a alternatives inadequades pels ocells, com arròs, pipes o fins i tot patates fregides, que minen l’eficàcia del pinso esterilitzador

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa