Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un urbà denuncia que es va contagiar perquè li van prohibir porta mascareta en públic
  • CA

El contagi d’un agent de la Guàrdia Urbana que treballa a l’Ajuntament de Barcelona ha portat un sindicat a denunciar càrrecs policials i polítics. La tasca de l’afectat consisteix a controlar l’accés a l’edifici de la plaça Sant Jaume. La seva situació personal ha fet que la pandèmia, com per a molts, hagi estat un malson. La seva mare i la seva dona són persones de risc, cosa que l’ha portat a extremar la precaució.

És per això que el 15 de març, el primer dia de l’estat d’alarma, va començar a portar mascareta a la feina per tal d’evitar contagiar-se, tal com explica en una carta adreçada al sindicat Central Sindicat Independent i de Funcionaris (CSIF). També relata com uns dies després, el 19 de març, ell i altres companys van ser convocats a una reunió per informar que estava prohibit l’ús de mascaretes durant l’horari laboral. El motiu que va donar un dels seus superiors va ser, segons l’agent, que “podria generar alarma social”. Sempre segons el seu relat, l’ordre va venir del cap del cos, Pedro Velázquez, perquè el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, el va veure el dia abans a la porta de l’Ajuntament amb la mascareta i ho va trobar alarmista.

El policia no es va donar per vençut i va detallar la seva situació, cosa que no va servir perquè li permetessin portar mascareta. Així doncs, va seguir treballant però sense protecció, segons critica. Fonts municipals recorden que en aquell moment se seguien els protocols establerts pel departament de Salut, i destaquen que fins fa poc no era obligatori l’ús de mascareta. També comenten que les autoritats sanitàries desaconsellaven el seu ús.

Va ser deu dies després, el 30 de març, quan va començar a patir símptomes de la Covid-19. La prova PCR que li van fer va confirmar el que es temia: era positiu en coronavirus. Després de diverses proves, l’agent expressa que a data de 16 de juny, quan va ser redactada la carta, encara estava pendent del resultat d’una nova PCR, ja que les anteriors havien sortit positives.

“La meva situació es podria haver evitat”

“Considero (…) que la meva situació, així com el contagi de Covid-19, es podrien haver evitat si s’haguessin implementat polítiques de seguretat, prevenció i salud”, sentencia a l’escrit adreçat al CSIF. El sindicat va rebre la carta i, després d’analitzar-ne el contingut, va decidir ampliar una denúncia que ja havia interposat a la fiscalia i al jutjat d’instrucció número 20 contra responsables municipals, que va ser arxivada pel jutge. La primera denúncia va ser presentada el 7 de maig i la segona està pendent de si la fiscalia o el jutjat decideixen tirar endavant la investigació.

En el primer intent, el sindicat acusava els responsables municipals de no reaccionar amb prou diligència subministrant EPIs i altres mesures de protecció. Però no entrava en concrecions com ara, amb el cas de l’agent que especifica que li van arribar a prohibir portar la mascareta i dona el nom del comandament que ho pot acreditar, el que segons ell li va transmetre l’ordre perquè s’hi veia obligat jeràrquicament pel cap del cos, Pedro Velázquez, i Albert Batlle.

L’escrit acusa de presumptes delictes contra els drets dels treballadors i de lesions diversos càrrecs polítics i policials, entre ells l’alcaldessa Ada Colau i Albert Batlle. La denúncia dedica un capítol separat a una altra presumpta vulneració de la llei, en aquest cas del dret fonamental a la llibertat sindical. En aquest sentit, el CSIF veu “falta d’informació” i de “participació” de la formació sindical en la presa de decisions per protegir la seguretat dels empleats.

Més notícies
Imatge arxiu de la Guàrdia Urbana / Europa Press
Gairebé 800 agents de la Guàrdia Urbana han estat afectats per la Covid-19
Notícia: Gairebé 800 agents de la Guàrdia Urbana han estat afectats per la Covid-19
Comparteix
La xifra suma els que han passat la malaltia i els que han hagut de passar una quarantena
Agents de la Guàrdia Urbana en una imatge d'arxiu/ GUB
Tercer guàrdia urbà contagiat de Covid-19 a la unitat de platges
Notícia: Tercer guàrdia urbà contagiat de Covid-19 a la unitat de platges
Comparteix
El sindicat CSIF vol portar els contagis a Inspecció de Treball

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa