El Col·legi d’Enginyers Industrials veu poc probable un incendi com el de Notre-Dame a Barcelona

El president de l'agrupació considera que les construccions emblemàtiques de Barcelona "no tenen un component de fusta tan important" com la catedral francesa

Conservar l’estètica dels edificis emblemàtics fa que en alguns casos les mesures de seguretat no siguin “exhaustives”, alerta el president de la Comissió de Seguretat del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Jordi Sans, en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies. I afegeix que això passa perquè “les instal·lacions contra incendis són lletges”. Tot i això, veu poc probable que algun edifici emblemàtic de Barcelona, com la Sagrada Família o la Catedral, pugui patir un incendi com el de Notre-Dame

El principal motiu és que les construccions emblemàtiques de la capital catalana “no tenen un component de fusta tan important”, diu l’expert en comparació amb la catedral de Notre-Dame. Fent-ho extensiu a Catalunya, Sans destaca que tot i que hi ha edificis icònics que “de vegades no tenen mesures de seguretat màximes” però que, en general, són “segurs”. 

Sigui com sigui, el president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya veu amb bons ulls que el govern espanyol revisi els protocols de seguretat, tal com ha anunciat l’executiu. Especialment perquè sempre “està bé” aprendre “de les lliçons dels altres”, tot i que quan ocorre un accident no té a veure amb un únic factor que falla sinó amb una “concatenació d’errors”. 

En l’àmbit de la prevenció, però, Sans subratlla que no existeix una “tècnica matemàtica” per saber si l’estructura d’una construcció s’esfondrarà durant un incendi, com va passar amb l’agulla de la catedral francesa, i que, per tant, és “intuïtiu”. En aquesta línia detalla que “el risc de col·lapse estructural depèn del material de l’estructura, la càrrega de foc, el temps que estigui cremant o la ventilació” i altres qüestions que cal investigar a fons. Per això, en cas de la crema de l’edifici, Jordi Sans emfatitza que la prioritat són les persones. “No es tracta de fer missions suïcides per salvar una estructura que pot estar tocada i que s’haurà d’enderrocar”, clou. 

Més informació

Nou comentari