Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una dona denuncia que va ser retinguda pels vigilants d’un centre comercial
  • CA

Una dona ha denunciat que els vigilants de seguretat d’un centre comercial de Barcelona la van retenir suposadament dins d’una habitació, després d’amenaçar-la i perseguir-la presumptament mentre l’acusaven d’haver robat. Ella ho nega i assegura que tan sols volia bescanviar uns pantalons.

A causa de l’actuació dels guàrdies, la clienta hauria patit lesions als braços, al colze i al tòrax, així com també seqüeles psicològiques durant mesos. Els fets els revela l’informe sobre violència institucional de 2021 del Centre per a la Defensa dels Drets Humans Irídia. Les suposades vexacions van ocórrer en un establiment del centre comercial de Glòries. Fonts de l’empresa gestora dels grans magatzems han apuntat que no els consta que cap dels seus treballadors s’hi veiés involucrat, ha informat betevé.

Segons explica Irídia a l’informe, els fets van succeir el passat 9 de juny, quan F. B. va anar “a mirar botigues i a bescanviar uns pantalons”. Sempre d’acord al relat d’Irídia, l’altercat va començar quan una dependenta va alertar els vigilants que F. B. intentava endur-se una peça de roba sense pagar. La clienta assegura que va ser increpada per un dels agents i que va defensar-se mostrant el tiquet de compra, per demostrar que la peça l’havia adquirit dies enrere i que només pretenia retornar-la.

Les explicacions de F. B. no van servir de res ni van aturar el personal de seguretat, que van instar la clienta que se n’anés, apunta Irídia. La dona s’hi va negar i va advertir que avisaria els Mossos d’Esquadra perquè es personessin davant del tracte vexatori que havia rebut. Mentre resistia a marxar-se, la dona afirma que els vigilants van intentar espantar-la dient que, si no cedia, seria pitjor i que serien ells els que alertarien els Mossos. Agrega que li van impedir utilitzar el mòbil per gravar i fer fotos.

Com els Mossos trigaven a arribar-hi, F. B. va acabar sortint de l’establiment, amb els vigilants darrere seu, explica. Diu que els vigilants li van perseguir pel centre comercial i que se li van abraonar per agafar-la cadascun per un braç per conduir-la tot seguit a una sala de control. F. B. afirma que allà la van tancar contra la seva voluntat i que la van esbroncar, amb frases i improperis com “Vete a la mierda“, “Venís aquí para robar” o “entra ya, basura“.

Tancada en una habitació

La dona diu que va intentar enregistrar l’escena amb el mòbil i que els vigilants l’hi van intentar prendre, sense aconseguir-ho. Aleshores van reaccionar regirant les bosses amb les compres que havia adquirit en altres botigues i van marxar, deixant-la tancada en l’habitació. Nerviosa, F. B. va trucar un amic per demanar que la socorrés i advertís als Mossos que es trobava retinguda.

Irídia explica que quan la policia va arribar i va comprovar que la dona era en la sala, els agents van demanar-li que no cridés més i la van seguir deixant tancada mentre efectuaven comprovacions. El col·lectiu d’advocats afegeix que els mossos van prendre el mòbil amb què F. B. va voler gravar-los.

Després d’una estona, els policies van obrir de nou la porta de l’habitació, van tornar les pertinences a la clienta i la van instar a sortir. La dona va mostrar-los les “marques i lesions” que Irídia assegura que la intervenció dels vigilants li va provocar. D’acord a la mateixa exposició de fets, els Mossos es van limitar a indicar-li que anés al metge i que presentés després una denúncia.

La dona no va aconseguir que li facilitessin els noms dels dos treballadors de seguretat que presumptament la van maltractar. El jutjat no va admetre a tràmit la denúncia d’F. B., que s’enfronta a una acusació per un presumpte delicte lleu de lesions i de furt que els Mossos li atribueixen. La policia també va imputar un delicte lleu de lesions, amenaces i coaccions a un dels dos guàrdies implicats.

Irídia assenyala que F. B. va necessitar medicar-se per l’ansietat i per les dificultats per dormir després de l’incident. A més, va desenvolupar un quadre d’estrès agut durant el primer mes posterior al presumpte cas de discriminació. També ha estat diagnosticada durant els últims mesos de simptomatologia ansiosa i afectacions a la percepció del jo “derivades de la humiliació percebuda”, sosté Irídia.

Més notícies
Recreació de l'aspecte de la reforma de la Via Laietana a l'alçada de la plaça Antoni Maura / Ajuntament de Barcelona
Ofensiva judicial per aturar les obres de la Via Laietana
Notícia: Ofensiva judicial per aturar les obres de la Via Laietana
Comparteix
Foment del Treball i Barcelona Oberta presentaran un recurs per greus afectacions sobre la mobilitat
Concentració contra el racisme, a Barcelona ACN
“Ser immigrant no és un crim”, concentració a Barcelona contra el racisme
Notícia: “Ser immigrant no és un crim”, concentració a Barcelona contra el racisme
Comparteix
Les entitats concentrades reclamen que s'aculli a tothom "igual" que s'està fent amb els ucraïnesos
Ciutat de la Justícia, on s'aglutinen sales i jutjats d'instrucció / Wikimedia - Zarateman
Junts apressa a reobrir el segon jutjat a Barcelona per delictes lleus
Notícia: Junts apressa a reobrir el segon jutjat a Barcelona per delictes lleus
Comparteix
Artadi i Ciuró urgeixen a recuperar-lo davant de l'augment de denúncies de furts al decaure la pandèmia
La Ciutat de la Justícia de Barcelona / Europa Press
Presó provisional i sense fiança per a l’home acusat de matar l’exparella
Notícia: Presó provisional i sense fiança per a l’home acusat de matar l’exparella
Comparteix
El jutjat li ha prohibit comunicar-se amb el seu fill i ha ordenat que la custòdia del menor passi a la família de la víctima

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa