Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Divisió sindical l’1 de Maig a Barcelona en el centenari de la vaga de la Canadenca
  • CA

L’any que es compleix el centenari de la històrica vaga de la Canadenca, que va permetre conquerir la jornada laboral de 8 hores, Barcelona viu un Primer de Maig de gran divisió sindical. Els principals col·lectius de treballadors han fet saber els darrers dies que no faran pinya per manca de coordinació, així que cada un convoca per la seva banda els seus actes posant l’accent a les respectives reivindicacions estrella. Al matí els dos sindicats majoritaris recorren la Via Laietana demanant reformes legals, mentre els minoritaris celebren mítings simultanis al migdia a diferents punts de la ciutat. La tarda, que habitualment era l’espai de les protestes anticapitalistes, enguany la protagonitza una convocatòria independentista. 

Sense protesta anticapitalista per “raons internes”

Barcelona no acull cap manifestació unitària dels sindicats anticapitalistes aquest Primer de Maig. A diferència dels darrers anys, enguany no hi ha convocatòria alternativa la tarda del Dia del Treball, que solia ser un epíleg d’alt voltatge després de la marxa tranquil·la dels sindicats majoritaris. Grups com la CNT o la CGT ja han explicat a través de les seves xarxes socials que dimecres a la tarda no participen a títol col·lectiu en cap acte conjunt per “manca de forces i errors en la comunicació interna”.

“Treballarem per un 1 de Maig unitari i anticapitalista de cara al 2020”, ha demanat la CNT, que organitza un míting a les Cotxeres de Sants i una manifestació a les 13h a la plaça de Sants. “Treballem i decidim, totes juntes, cara a una convocatòria unitària al 2020 i construïm resistència dia a dia contra l’explotació”, ha piulat la CGT, que convoca una marxa al migdia a Jardinets de Gràcia i després concerts a la seva seu. 

La CUP i entitats vinculades a la formació, com Arran, Alerta Solidària o la COS, també tenen una agenda d’actes pròpia. Després d’escalfar motors aquest dimarts amb parlaments de diferents col·lectius a la plaça Vázquez Montalban del Raval, participen en un míting col·lectiu el migdia de l’1 de Maig a la Capella de la Misericòrdia, ocupada pels veïns del Raval que reclamen que s’hi ubiqui el nou ambulatori del barri. A partir de les 17:30h creuaran el Raval en manifestació, des de les Tres Xemeneies –on els veïns volen impedir la construcció d’un gran bloc d’oficines premium– fins a la mateixa capella.

La gran manifestació de la tarda és independentista

Dissabte passat la plataforma Alcem-nos, impulsada per organitzacions independentistes com la Intersindical-CSC i l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), va anunciar la convocatòria d’una marxa pel Primer de Maig a Barcelona. Surt a les 18h des de Plaça Urquinaona “per insistir que la república catalana és una oportunitat d’or per la construcció d’estructures reals de contrapoder que defensin els drets de les treballadors” i protestar contra una “regressió neofeixista i la “consolidació de les propostes austericides”.

Els dos sindicats majoritaris recorreran Laietana al matí

CC.OO. i UGT, els dos sindicats majoritaris a Catalunya, van anunciar la setmana passada la convocatòria d’una mobilització l’1 de maig amb el lema Primer les persones. La marxa comença a les 11.30 hores a la plaça Urquinaona i aquesta vegada el recorregut s’allarga fins al final de la Via Laietana, on recordaran les víctimes d’accidents laborals. Reivindicaran que es revisi el Pla Estratègic de Sinistralitat de Treball a Catalunya i que es deroguin “totes les reformes” laborals de les últimes legislatures. A més de l’aniversari de la vaga de la Canadenca, els dos sindicats recorden que aquest 1 de maig també es compleixen 100 anys de la creació de l’Organització Internacional del Treball (OIT).

Més notícies
El departament de Treball convoca una reunió de mediació entre Nissan i la plantilla
Notícia: El departament de Treball convoca una reunió de mediació entre Nissan i la plantilla
Comparteix
L'empresa acomiadarà 600 treballadors | Els sindicats convoquen protestes davant del departament
Enllaç entre la L1 i la L5 a la Sagrera. | Cedida
Cues de passatgers i seguiment majoritari dels treballadors en la vaga de metro
Notícia: Cues de passatgers i seguiment majoritari dels treballadors en la vaga de metro
Comparteix
TMB regula el passatge a Sagrada Família, Verdaguer, Sagrera i Diagonal | El 95% de la plantilla fa vaga
Les rotatives d’El Periódico’ i l”Sport’ faran vaga l’endemà de les eleccions
Notícia: Les rotatives d’El Periódico’ i l”Sport’ faran vaga l’endemà de les eleccions
Comparteix
Els treballadors s'oposen a l'ERO de 56 treballadors que se'ls planteja "sense oferir més alternatives"
Treballadors del 010 en vaga boicotegen un míting dels comuns amb Colau
Notícia: Treballadors del 010 en vaga boicotegen un míting dels comuns amb Colau
Comparteix
La plantilla ha tornat a la vaga indefinida desconvocada i acusen l'Ajuntament d'haver trencat l'acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa