Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els diners de la Generalitat arriben al Gimnàs Social Sant Pau mentre s’esperen els de l’Ajuntament
  • CA

Els equilibrismes del Gimnàs Social Sant Pau per sobreviure cada vegada tenen més de triomfals i menys de somiatruites. Especialment després que els hagi arribat un ingrés de 135.000 euros per part de la Generalitat. Els ha solucionat una part important de les mancances econòmiques que arrossegaven. Encara tenen deutes, sí, però ja no són tan asfixiants. Així, la idea de deixar de ser el gimnàs patidor, que viu amb l’ai al cor cada sis mesos, comença a fer-se ferma. Falta un detall: que es concreti el compromís de l’Ajuntament de Barcelona a l’hora de col·laborar-hi. El com i el quan. Un tràmit encara pendent que, malgrat haver mantingut diverses reunions, encara no ha quedat aclarit. Fonts del govern d’Ada Colau, però, tranquil·litzen els gestors del local refermant la seva “voluntat per arribar a un conveni econòmic”. 

De fet, la suma de diners que els ha arribat –gairebé com a regal dels Reis d’Orient– podria ser el gest que acabi de desencallar també els següents passos de l’Ajuntament. Segons ha pogut certificar el TOT Barcelona, el departament d’Afers Socials va fer efectiu l’ingrés de 135.000 euros l’últim dia de l’any. El mateix departament ho ha confirmat i ha emmarcat aquest gest en “el reconeixement de la gran tasca” d’aquesta entitat social. La partida, facilitada per la Generalitat, surt del fons aportat per la Fundació “la Caixa” com a col·laboració en matèria d’obra social.

Amb l’ingrés, els responsables del gimnàs han acudit immediatament a tancar els comptes pendents més importants. Han saldat el deute de gairebé 82.000 euros amb la Seguretat Social, el més gran, i també s’han encarregat de fer net amb Hisenda. La resta dels diners es destinarà a altres partides que havien quedat suspeses: el sou pendent d’alguns treballadors que ja no hi són, despeses de subministraments o el pagament a petits proveïdors. 

L’arribada de persones vulnerables

D’aquesta manera, el govern català dona per completada la implicació que mesos enrere l’actual tinenta d’alcaldia, Laura Pérez, els va demanar. Va ser en una carta dirigida al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani. El text demanava al departament de la Generalitat que concretés el suport que donaria al gimnàs tenint en compte que “la subvenció o conveni” municipal “es formalitzarà sempre que el Gimnàs Sant Pau compleixi les condicions que estableix la normativa aplicable”. Segons ha confirmat aquest diari, es referia a resoldre els deutes amb la Seguretat Social i l’Agència Tributària, ja que aquesta situació facilita trobar un mecanisme per ajudar-los. 

En aquella mateixa carta, Pérez reivindicava la funció de l’espai social que uneix els barris del Raval i Sant Antoni. “Es donarà suport a l’atenció que aquesta entitat proporciona a persones vulnerables derivades de diversos serveis municipals i es podrà contribuir a donar continuïtat a un espai esportiu”, deia. Concretament, el Gimnàs Social assegura que té comptabilitzats 246 usuaris derivats de diferents organismes que depenen de l’Ajuntament. Molts d’ells són joves extutelats sense recursos. “Això no s’atura, i mentre seguim tenint reunions que no acaben de concretar res, ens arriben més persones. Només aquest desembre, hem tingut 22 altes noves. La càrrega cada vegada és més alta”, assenyala el director de relacions externes del gimnàs, Ernest Morera.

Això suma 268 persones derivades per serveis municipals, segons el recompte dels treballadors del Sant Pau. Apareixen a la recepció amb un document, amb el segell de l’Ajuntament, i amb un text escrit per un responsable que diu: “Com a referent social, sol·licito que pugui gaudir i fer ús de les instal·lacions del gimnàs social Sant Pau sense fer cap aportació econòmica”. Aquest n’és un exemple, però, segons els responsables del centre, la majoria dels documents que els arriben són molt similars. Per això, davant d’aquest increment ininterromput, “demanem corresponsabilitat, que es facin càrrec de la seva part”, insisteix Morera. 

Una ajuda sense concretar

Des que l’alcaldessa Ada Colau els va “mirar als ulls” i els va dir que tenien “un acord tancat”, han passat més de set mesos. Des que Pérez va enviar el requeriment a El Homrani, han passat més de cinc mesos. I segons el portaveu del gimnàs social Sant Pau, a les reunions amb l’Ajuntament, encara no s’ha aclarit “quina col·laboració tenen pensat oferir-nos”. La quantitat que està disposada a aportar el govern de Barcelona en Comú i el PSC no ha quedat clara en cap de les reunions celebrades fins al moment. 

“Els hem perdonat que es facin càrrec de la despesa de les derivacions que ens van fer el 2018, el 2017, el 2016. Però la del 2019 ens la van assegurar. Ara ens falta saber en quina mesura ho compliran”, apunta Ernest Morera. Així, si es validés la xifra de 268 persones dirigides pel govern municipal al centre esportiu i es tingués en compte que la quota estàndard individual és de 38 euros, així com el mes en què van incorporar-se al gimnàs, el total de l’aportació econòmica a compensar estaria al voltant dels 100.000 euros.

És una xifra semblant a la part de deute que encara els queda per eixugar –una quantitat important se la duen a ells mateixos, als treballadors encara en plantilla, que han deixat de cobrar gran part del seu sou durant molts mesos per aguantar el projecte–. Tanmateix, encara no s’ha decidit formalment de quina quantitat per persona enviada es farà càrrec el consistori, ja que el Sant Pau està disposat a negociar una rebaixa de la quota. De fet, fins i tot, deixen la porta oberta a la possibilitat que la resposta no sigui aportar-los diners únicament, sinó que es poguessin idear altres fórmules per donar-los suport, si l’Ajuntament ho prefereix, com seria derivar una part dels usuaris a gimnasos municipals. 

Aquestes 268 persones representen més d’una quarta part del miler d’usuaris gratuïts que utilitzen el servei de manera regular. A més, segons els portaveus del centre, l’Ajuntament és responsable del 35% de les persones que es venen a dutxar diàriament. Cada dia es permeten 50 dutxes, pensades especialment per a la gent que viu al carrer. A l’any, en són 18.000. 

El descans d’eixugar deute

Fonts municipals, per la seva banda, es mantenen en la figura de l’aportació econòmica a través d’un conveni i reivindiquen que “és l’Ajuntament qui ha portat la iniciativa del compromís amb el gimnàs”, tot destacant l’enviament de la carta al departament d’Afers Socials. A més, emfatitzen que “s’està treballant de manera intensa” per trobar la col·laboració més adient davant d’aquesta nova situació del gimnàs.

La situació per al govern municipal és ara molt més còmoda, ja que els deutes amb l’erari públic han desaparegut. Un condicionant que també amoïnava el consistori en un cas similar, com és el del Menjador Social Gregal, al barri del Besòs i el Maresme. En aquell projecte, es va arribar a contreure un deute de 60.000 euros per no haver gestionat correctament una subvenció. Finalment, però, se’ls va aprovar definitivament el conveni i els han destinat prop de 220.000 euros per un període de dos anys. 

Amb el Sant Pau, de moment, el que es demana és molt menys. “No es tracta d’una xifra, sinó de donar-nos una seguretat que encara no tenim”, diu Morera, que manté la confiança en què les pròximes reunions acabin de posar fil a l’agulla a l’ajuda municipal. Mentrestant, ells continuen espavilant-se. Recentment, han iniciat una nova campanya, amb personalitats barcelonines com Antoni Bassas, Eva Arderius o David Carabén, per demanar a la ciutadania que posi el seu granet de sorra amb el projecte social. Es proposa que, fins i tot si no es té pensat anar a les instal·lacions del Raval, s’hi col·labori econòmicament. La idea és sumar recursos perquè aquells que no poden pagar puguin continuar fent exercici. 

Més notícies
Compromís ‘in extremis’ per salvar el Gimnàs Social Sant Pau
Notícia: Compromís ‘in extremis’ per salvar el Gimnàs Social Sant Pau
Comparteix
Els promotors intenten posar d'acord a les administracions després d'haver salvat un avís d'embargament de la Seguretat Social gràcies a una col·lecta solidària
Un menjador social muntat per dues germanes sobreviu a l’administració
Notícia: Un menjador social muntat per dues germanes sobreviu a l’administració
Comparteix
El projecte espontani que va néixer de veure veïns menjant de les escombraries ha hagut de suportar deutes de fins a 60.000 euros

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa