Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Detingut un home, mesos després, acusat de llançar ous a policies en un desnonament
  • CA

El Sindicat d’Habitatge del Raval ha denunciat avui la detenció d’un veí per uns fets ocorreguts el passat 31 de maig al carrer Morera. En concret, se l’acusa d’un delicte d’atemptat contra l’autoritat per haver llançat ous contra els agents dels Mossos d’Esquadra que se situaven a la porta de l’edifici. La plataforma ravalenca pel dret a l’habitatge, però, assegura que la detenció s’hauria produït per motius “racials” i que ell “ni tan sols va ser-hi”. Així, els activistes apunten que “el Moha” hauria estat detingut per una confusió i que qui va fer els llançaments d’ous era una altra persona.

La portaveu del col·lectiu, la Sandra, s’ha referit a aquell episodi com un “desnonament il·legal”. Aquesta etiqueta fa referència a una execució certament anòmala del mandat judicial. Tal com va explicar el TOT Barcelona, la veïna que havia estat expulsada era la Rashida, una dona que havia viscut durant 37 anys en el mateix pis i no haver deixat mai de pagar. Aquell dia, ella va anar al metge, sense ser conscient de cap mena d’assenyalament judicial sobre la seva llar, i quan va tornar es va trobar que l’havien desnonat. Arran de l’avís de la veïna, desesperada, es va organitzar una resposta espontània a la porta del bloc. Durant les protestes per aquell desnonament sobtat, doncs, és quan es van produir els incidents que ara han portat un home a quedar detingut.

Segons expliquen fonts policials, la investigació sobre aquell dia s’havia obert per desordres públics. Durant els fets, els agents haurien arribat a veure un home que no van detenir, però que haurien identificat com a autor del llançament d’ous contra els policies situats a la porta. Un d’aquests ous, de fet, va impactar de ple en la cara d’un agent. El mateix Sindicat d’Habitatge del Raval ho va compartir a les xarxes com a resposta a la presència policial en el bloc on s’acabava d’expulsar la Rashida.

A partir d’aquí, els Mossos van obrir una investigació i es va dictar una ordre de detenció policial de la persona a qui atribuïen el llançament. El jutge a càrrec del cas la va validar. Mesos més tard, uns agents de la Guàrdia Urbana han identificat aquest home pel carrer. L’arrest es va produir ahir al vespre. El coneixien per altres antecedents policials i per fer vida al barri. Sabent que se’l buscava, el van detenir, indiquen fonts municipals.

La Sandra, del sindicat pel dret a l’habitatge, ha denunciat que l’home ha rebut “maltractament per part de la policia” durant la seva estada al calabós i s’ha referit concretament a una “amenaça d’obrir-li una bretxa al cap”. A més, ha expressat el rebuig frontal a les detencions en fred, temps després que es produís l’incident. “Si defensar el dret a l’habitatge s’ha convertit en estar en crida i cerca, ens hi trobaran de cara”, ha rematat la portaveu.

Així, queden dues visions contraposades. Mentre la part policial assegura que van reconèixer al llançador dels ous i que així ho van incloure en la investigació transmesa als jutjats, els activistes que van desplaçar-se al lloc aquell dia remarquen que la policia no va identificar, demanant-li els documents personals, a cap persona. La seva versió també manté que el Moha no hi era.

Tot plegat, a més, es produeix un dia després que el conjunt del moviment per l’habitatge del territori català denunciés un augment de la pressió contra els moviments organitzats contra els desnonaments. En concret, van notificar la imposició de multes que sumen més de 200.000 euros a diferents col·lectius per execucions judicials realitzades els últims mesos. I és que s’ha intensificat el mecanisme de denunciar a través de la llei mordassa les persones que seuen davant la porta d’un edifici on la comitiva judicial vol entrar. Un fet que abans no es penava i que ara suposa sancions individuals de 601 euros. Davant d’això, el Sindicat d’Habitatge del Raval ha demanat a la Generalitat i el govern de l’Estat que “aturin” les diverses vies que conformen “la repressió” contra el moviment per l’habitatge.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa