Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Demanen regular l’ús de petards: “No és raonable que es tirin fins a les sis del matí”

L’espetec dels petards torna sempre amb l’inici de l’estiu, un senyal de l’arribada del bon temps que la pandèmia no ha aconseguit silenciar. Amb la relaxació de les mesures sanitàries, l’estrèpit que s’allarga des d’abans de la festivitat de Sant Joan i fins uns dies després ha tornat a resultar insofrible per a qui no el suporta, alerta Jordi Manils. “L’any passat, amb la Covid, no hi va haver la molèstia d’altres anys, però ara hem recuperat el nivell dels anys normals. Animals, persones i medi ambient hem tornat a patir les conseqüències de la pirotècnia no regulada“, assegura Manils, portaveu de la plataforma Acord Pirotècnica i Convivència, acabada de néixer amb un manifest que advoca perquè a Catalunya es delimiti quan i on es pot tirar petards.

A hores d’ara, la plataforma agrupa 23 organitzacions dels àmbits de la salut mental, de la protecció del medi ambient i de la defensa dels animals. El manifest del col·lectiu remarca els “perjudicis greus” que “l’ús indiscriminat de pirotècnia” provoca a persones amb trastorns de l’espectre autista, hipersensibilitat auditiva o sensorial, malalties mentals o degeneratives i transtorns del son. També esmenta les alteracions que el rebombori que esclata al voltant de la revetlla de Sant Joan acostuma a causar en animals domèstics, com els gossos. De fet, associacions animalistes, com SOS Galgos, també han sol·licitat regles més estrictes en els darrers dies.

“S’han de regular horaris, llocs i ubicacions. El que no pot ser és el que tenim ara, que, des que obren les parades de venda i s’esgoten els petards que es comprin, poden passar tres o quatre setmanes en què en qualsevol carrer i a qualsevol hora poden tirar-ne un”, comenta Manils, partidari també de debatre que es puguin continuar venent petards de la categoria F3, els més estridents i reservats per la normativa estatal a majors de 18 anys: “Arriben a 120 decibels, semblant al soroll d’un avió en marxa. Això és el soroll de només un, però l’impacte acústic i contaminant és brutal si se’n tiren centenars o milers. Al final, parlem d’explosius, on tot està regulat, però amb la pirotècnica fem la vista grossa“.

El portaveu aclareix que la plataforma no vol enfrontar-se a les tradicions i la cultura popular, indestriable a l’ús del foc en les festes. “No plantegem prohibir la revetlla de Sant Joan. És raonable que per la revetlla es tirin petards i que se sigui més laxatiu, però potser cal marcar un horari límit. El que no és raonable és poder tirar petards fins a les sis del matí, arreu i sense cap control”, distingeix.

Recintes i horaris taxats

Per reduir les molèsties que associen al soroll de la pirotècnia, la plataforma s’adreça al Departament d’Interior perquè promogui una normativa marc que empari els ajuntaments a concretar localitzacions i calendaris per autoritzar l’ús de petards. “En la nostra opinió, s’han de conservar tots els espais naturals on hi hagi fauna i que siguin susceptibles d’haver risc d’incendi, protegir centres sanitaris i de la gent gran i, a més, cal buscar els llocs menys poblats, perquè l’afectació sigui la menor possible i que la ciutadania que hagi de desplaçar-se per fugir dels petards sigui la menor possible“, postula Manils.

La plataforma suggereix que a Barcelona es reservin places i espais amples per llançar petards. “Caldria delimitar un recinte, amb horaris específics, que sigui un dia en una plaça i un dia en una altra, perquè l’afectació als veïns sigui només durant unes hores d’uns dies determinats i que es pugui tenir un control de qui fa ús de la pirotècnia”, detalla Manils. “Així, qui vulgui pot marxar durant aquelles hores, fer una passejada o anar a sopar. Si es fes així, aquell dia pot escapar-se del soroll. El problema és que ara no en tenim, d’horaris, i ens trobem que n’exploten cada ida“, es queixa.

Barcelona ha fet campanya en les últimes setmanes reclamant civisme i sentit comú amb l’ús de petards. “Estan bé les bones intencions, però toca passar a la regulació”, insta Manils. Quan acabi de recollir adhesions, Acord Pirotècnia i Convivència vol reunir-se amb la patronal del sector. “No volem prohibir-lo ni deixar ningú al carrer. Volem que es modernitzi i que es tendeixi cap a una pirotècnica més lumínica i amb menys impacte sonor, que no faci passar males nits a ningú”, addueix el portaveu.

Més notícies
Platges a punt després de la neteja AJUNTAMENT DE BARCELONA

L’Ajuntament defineix la revetlla com a “tranquil·la” malgrat el descontrol a les platges

Notícia: L’Ajuntament defineix la revetlla com a “tranquil·la” malgrat el descontrol a les platges
Comparteix
Unes 25.000 persones s'han concentrat a les platges i els Bombers han realitzat 119 intervencions
Notícia: L’Ajuntament defineix la revetlla com a “tranquil·la” malgrat el descontrol a les platges - Mobile
Aglomeracions, sense mascareta i sense distància a la platja ACN

Sense distàncies, sense mascareta i amb alcohol a la platja

Notícia: Sense distàncies, sense mascareta i amb alcohol a la platja
Comparteix
El dispositiu de la Guàrdia Urbana no evita aglomeracions a peu de sorra
Notícia: Sense distàncies, sense mascareta i amb alcohol a la platja - Mobile

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a juny 27, 2021 | 16:38
  Ricard juny 27, 2021 | 16:38
  Si és pels animals domèstics no! Es passen tot l'any molts gossos bordant i ningú els fa callar. Un dia que aguantin petards, i si pot ser al culet (dels que emprenyen tot l'any).
  • Icona del comentari de: anonimn a juliol 01, 2021 | 09:05
   anonimn juliol 01, 2021 | 09:05
   no nomes son els animals les persones tambe tenen consequencies ahir a les 3 de la matinada estava dormint i van comenÇar a tirar i del sobresalt hem va tocar anar a urgencies amb taquicardia per la merda dels crios que estan donant pel cul tot el dia duarant tot l´estiu
 2. Icona del comentari de: Fins als ous dels petards a juny 28, 2021 | 12:53
  Fins als ous dels petards juny 28, 2021 | 12:53
  Que Sant Joan es 1 dia i no tot un mes sencer! I pels que diuen que els gossos borden, educa/denúncia aquell gos i deixa als altres en pau. Igualment el bordat d'un gos no et matarà, però al meu gos si que el maten d'un infart els petards. I ja marxo 1 setmana a Sant Joan, pèro esque he de marxar 1 mes perque els nens de m**rda els tiren quan els hi dona la gana, es pugui o no, i els papes miren cap a un altra banda perque així el bitxo està entretingut i no em dona el conyàs a mi que l'he parit! L'ús de la pirotècnia regulat coi, que bè que desprès per altres coses si que fiquen multes a dojo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa