La venda de petards resta immune a la pandèmia

El nombre de parades es manté a Barcelona, on la tradició va resistir a la crisi l'any passat

Els petards han tornat a espetegar al carrer els últims dies, un indici de l’arribada de l’estiu que la pandèmia no ha aconseguit silenciar. La Covid-19, capaç d’arrasar una multitud d’empreses i de llocs de feina, no ha estrocat la venda de material pirotècnic per a la revetlla de Sant Joan. El sector calcula que a Barcelona ja han obert entre 100 i 110 punts per comprar petards, sumant de 70 a 80 parades i una trentena de botigues. La xifra no varia gaire respecte 2020 i, tot i que el nefast any en què la pandèmia va esclatar no és referència positiva gairebé en res, bona part dels venedors de la ciutat es donarien per satisafets si repeteixen les vendes de fa 12 mesos.

“Esperem recuperar els nivells de 2019, però 2020 va ser un any bo en vendes a Barcelona, tot i la Covid. Alguns en van vendre més, fins i tot”, afirma Josep Maria Vilardell, portaveu de l’Associació de Venedors de Pirotècnia de Barcelona. Que el confinament estricte instaurat amb el primer embat del coronavius s’aixequés just al juny de 2020 va ser providencial per aquests petits comerciants. “Ens va ajudar que la majoria de la gent no anés a segones residències per quedar-se a la ciutat i que sortís al carrer per anar a comprar petards i mantenir la tradició de Sant Joan un cop s’havia aixecat l’estat d’alarma”, recorda Vilardell.

Afegeix que, a diferència d’altres municipis, el consistori no va posar pegues a la instal·lació de parades. “Barcelona va ser un dels municipis on es van poder mantenir força com altres anys i l’Ajuntament no va voler que ens quedéssim sense posar-ne, a diferència de l’Hospitalet”, compara el portaveu.

Davallada del negoci a Catalunya

El bon ritme que el negoci va assolir a Barcelona va maquillar la davallada a la resta del país. L’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya calcula que la facturació va baixar un 20% al principat l’any passat. El sector va tancar la temporada de 2020 amb uns 13,5 milions d’euros en ingressos. Ara confia en recuperar els resultats de fa dos anys, quan va embutxar-se uns 17 milions.

“Si no plou ni es torça res, podem arribar a superar les xifres de 2019”, confia Vilardell, que apunta que l’enduriment de les normes de seguretat als establiments ha suposat més entrebancs perquè alguna botiga reobri. “Hi ha algun local menys que altres vegades perquè la inversió per adaptar-s’hi  no la podia assumir, ni tan sols si no hi hagués Covid”, assegura. La majoria de punts de venda estaran oberts fins a la nit de Sant Joan.  

Més informació

Comentaris

    FRAN BCN 20/06/2021 12:14 am
    Fart de petards i gamberros. Si es.crema.Collserola haurem de.donar les.gràcies a la inefable Colau.....desitjo acabin les verbenes d'una vegada ,la gent que treballa i.els gossos ho agrairan..

Nou comentari