Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona mobilitza nous espais perquè les escoles puguin evitar contagis
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de les escoles de la ciutat 74 equipaments i 159 espais exteriors a jardins, parcs i la via pública perquè es puguin utilitzar quan comenci el curs. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l’obertura de les escoles és una qüestió “prioritària” perquè el dret a l’educació “és especialment important per garantir la igualtat d’oportunitats”.

A través del Consorci d’Educació –on també hi té representació la Generalitat–, el consistori ha identificat les localitzacions més idònies perquè “tots els centres que ho necessiten disposin d’espais addicionals per poder fer classes o les hores de pati amb condicions”, segons han explicat fonts municipals. Aquest curs hi ha inscrits gairebé 190.000 alumnes d’entre 0 i 16 anys en els 550 centres educatius que reben finançament públic.

Alguns dels espais que l’Ajuntament està disposat a cedir són el Macba, el CCCB, el Park Güell o el parc de l’Espanya Industrial. El consistori ha explicat que serà cada centre, en coordinació amb el Consorci d’Educació, qui decidirà quines activitats es duen a terme en aquests equipaments. Segons fonts municipals, 44 escoles han demanat espai per activitats lectives i 117 més havien sol·licitat espais exteriors per fer activitats a l’aire lliure. 

Mantenir les escoles obertes

El tinent d’alcalde de Cultura, Joan Subirats, ha explicat que la situació d’aquest curs és molt diferent a la del març perquè s’iniciarà l’escola amb els plans de contingència en marxa. L’objectiu del consistori és que les escoles puguin mantenir-se obertes durant tot el curs. “No es pot normalitzar el tancament de les escoles”, ha insistit Colau. Així mateix, Subirats ha anunciat la creació d’una oficina tècnica mixta entre els consorcis de Sanitat i Educació i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per fer “un seguiment diari del que passa a les escoles”.

Aquesta setmana la Generalitat ha donat les primeres pistes sobre com serà el nou curs: cribratges massius a les escoles, mascareta obligatòria per als majors de 12 anys i ràtios més reduïdes –tot i que sense donar dades concretes–. Un dels punts clau serà garantir prou espai, tant a l’interior com a l’exterior de les aules, per mantenir grups de convivència estables per controlar la propagació del virus. Precisament aquest dimecres l’Hospital Sant Joan de Déu ha publicat els resultats d’un estudi fet en 22 casals d’estiu on es mostra que la taxa de contagi entre els nens és molt més baixa que la mitjana.

Suport a les escoles bressol municipals

La comissionada d’Educació, Maria Truñó, ha avançat que les 102 escoles bressol municipals mantindran les ràtios d’alumnes actuals perquè es compleix el màxim de 20 alumnes per classe que va fixar la Generalitat per a l’educació infantil. D’aquesta manera, la ràtio per a P0 serà de 8 infants per classe, el de P1 de 13 alumnes i el de P2 de 20 infants per aula. Aquest curs hi haurà 231 grups de P2, dels quals més de la meitat tenen 18 o 19 infants.

L’Ajuntament també ha anunciat que contractarà personal de reforç per mantenir els grups de convivència durant les hores d’acollida i per garantir que es compleixen les mesures sanitàries imposades per la Generalitat, com el rentat freqüent de mans, l’entrada i sortida ordenada dels infants o la desinfecció de material i joguines.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa