Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La taxa de contagis de Covid-19 als casals d’estiu és molt inferior a la mitjana

graph –>

L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha presentat les conclusions del seu estudi ‘Kids Corona’, que mostra una baixa taxa de contagi del virus SARS-CoV-2 als casals d’estiu i que pot aportar nova informació per afinar els protocols sanitaris de cara al començament del curs escolar. Durant cinc setmanes, els investigadors han recollit mostres de 1.905 participants a 22 casals d’estiu de l’àrea de Barcelona, període en el qual ha registrat 39 casos nous de Covid-19, dels quals 30 eren infants i 9, monitors.

En el cas dels 30 casos pediàtrics, van tenir contacte amb 253 infants durant els casals, tots pertanyents als seus grups estables de convivència, i en van contagiar 12 (un 4,7%), el que suposa una taxa de contagi (R0) de 0,3, sis vegades més baixa que la que hi havia entre la població general a les mateixes àrees on es feien els casals d’estiu, que era d’entre 1,7 i 2 punts. La majoria de casos en infants (22), no van transmetre el virus a cap altra persona.

Segons els investigadors, les activitats dels casals estudiats s’han dut a terme en “un entorn similar al d’una escola, implementant mesures bàsiques de contenció de risc com el rentats de mans freqüent, grups ‘bombolla’ reduïts, ús de mascareta”. Tot i això, admeten que cinc setmanes són un “temps reduït” i que el fet que la majoria d’activitats siguin “a l’aire lliure i amb grups petits” dificulta la seva extrapolació a tots els entorns educatius.

Grups ‘bombolla’ eficaços

Una de les principals conclusions de l’estudi és que dividir els infants en grups estables de convivència –o grups ‘bombolla’– és una eina molt eficaç per contenir el virus. “La distribució de nens i nenes en grups ‘bombolla’, tal com s’ha fet als casals d’estiu, s’ha mostrat eficaç per a contenir la transmissió de la infecció, per facilitar la traçabilitat dels contactes i per permetre la quarantena selectiva”, apunta la investigadora principal de l’estudi, Iolanda Jordan, i afegeix: “això no exclou que un sistema amb grups més grans no pugui funcionar”.

Així mateix, el fet de rentar-se les mans de manera protocolitzada cinc o més vegades al dia també ha permès “una disminució en la transmissió de la malaltia”. Els investigadors també han detectat una alta correlació “entre la incidència de la infecció en la població general i el nombre de casos índex detectats als centres de la mateixa”, per la qual cosa consideren provat que els casals d’estiu no tenen un paper actiu en la transmissió de la Covid-19 i que els cribratges massius en zones d’alta incidència seran molt efectius.

Segons Jordan, l’estudi, en el qual han participat el Clínic i Sant Pau, “dona pistes per obrir les escoles al setembre d’una forma segura i controlada, aplicant mesures com les que s’han implementat als casals d’estiu, és a dir, amb grups ‘bombolla’, utilització de mascareta i rentat de mans freqüent”. A més, afirma que “d’aquesta manera, s’aconseguirà mantenir la transmissió de la infecció a nivells molt baixos i garantir el funcionament normal de la majoria de les escoles”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa