Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona promet beques per garantir l’accés universal a les extraescolars
  • CA

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dimarts a la tarda que l’Ajuntament destinarà 23 milions d’euros durant 2022 i 2023 per dotar un programa de beques per promoure l’“accés universal i generalitzat” d’alumnes de tres a 16 anys a activitats extraescolars. El pla començarà a implantar-se als barris més desfavorits i es preveu que s’estengui en uns dos anys a tota la ciutat.

El govern de comuns i socialistes estima que uns 24.000 menors de llars desfavorides es poden beneficiar de l’oferta d’ajuts públics, que aspira a difuminar les dificultats econòmiques de les famílies amb menys ingressos perquè els seus fills assisteixin almenys dues tardes fora de l’horari d’escola a activitats culturals, esportives, artístiques, científiques o d’aprenentatge d’idiomes. “Les desigualtats continuen quan acaba l’escola. Les extraescolars són un element fonamental per a la igualtat de nens i nenes”, ha advertit Colau, que ha anunciat la mesura durant la conferència anual L’alcaldessa respon, al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La cap del govern municipal ha adduït que la proposta pretén “reduir les desigualtats entre infants i adolescents” en l’accés a les extraescolars. En aquest sentit, ha enfatitzat que es prioritzarà oferir suport a les llars empobrides amb la concessió de beques.

El projecte es troba encara en una fase embrionària. Colau ha anunciat que aquest dimecres es constituirà la taula de treball que agruparà entitats, experts i representats de l’administració per dissenyar l’oferta d’activitats en horari no lectiu de tarda i que siguin susceptibles de rebre inversió. La partida de 23 milions que l’alcaldessa s’ha guardat per fer pública en la conferència anual inclou la creació d’una oficina que gestioni el programa i el sistema de subsidis, alguns programes d’activitats ja existents, les beques per practicar esport fora del col·legi que ja s’atorguen i, a més, unes de noves que no s’adjudicaven fins ara per a activitats extraescolars de caràcter cultural, artístic o científic.

L’Ajuntament de Barcelona calcula que el 48% dels joves en edat d’escolarització obligatòria participa en alguna extraescolar no esportiva. Quant a l’esport, el 81% dels nois i el 72% de les noies en fan.

El govern municipal remarca que tant l’oferta d’extraescolars com les inscripcions són inferiors a la mitjana als districtes de Nou Barris, Sant Andreu i Horta-Guinardó, els tres amb menys renda de la ciutat. És aquí on la mesura de l’executiu municipal vol exercir de factor de correcció. En aquest sentit, avança que prioritzarà intervenir en les zones on s’han abocat fons del Pla de Barris.

Una altra tendència en què l’Ajuntament es desafia a revertir diferències és en la tria d’activitats extraescolars segons el perfil socioeconòmic de les famílies. El Consistori detecta que la majoria de llars de renda baixa, amb un nivell d’estudis pobre o d’origen immigrant tendeix a apuntar-se a fer esports. En canvi, troba que a les activitats artístiques opten més bé famílies amb una formació acadèmica elevada.

Més notícies
Elsa Artadi durant un acte de Junts a Barcelona / JxCat
Elsa Artadi es presenta per ser alcaldable per Junts a Barcelona
Notícia: Elsa Artadi es presenta per ser alcaldable per Junts a Barcelona
Comparteix
La líder de la formació juntaire a la capital titlla el programa de comuns, PSC i ERC de "model fracassat"
379 persones en festes il·legals a dos locals de Barcelona / Guàrdia Urbana
La Guàrdia Urbana troba 379 persones en festes il·legals a dos locals
Notícia: La Guàrdia Urbana troba 379 persones en festes il·legals a dos locals
Comparteix
El cos policial municipal dissol les concentracions per un reguitzell d'incompliments de la normativa, ordinària i excepcional per la Covid 19

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa